Tuesday, March 7, 2017

Μήνυμα Κοτζιά προς Σκόπια και Αλβανία: Δεν θα γίνουμε αρεστοί με υποχωρήσεις


Μήνυμα Κοτζιά προς Σκόπια και Αλβανία: Δεν θα γίνουμε αρεστοί με υποχωρήσεις

Μήνυμα σε Σκόπια και Αλβανία ότι μόνο μέσα από το σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων θα μπορέσουν να προσεγγίσουν την ΕΕ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις που έκανε ανέφερε: «Κάποιοι νομίζουν ότι πρέπει να τις διευκολύνουμε αυτές τις χώρες και να κάνουμε παραχωρήσεις και υποχωρήσεις για να τους γίνουμε πιο αρεστοί». Όμως, «το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι χώρες πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να λειτουργούν δημοκρατικά και αυτό σημαίνει με μια δημοκρατική αντίληψη απέναντι στην αντιπολίτευση, στις μειοψηφίες ή ακόμα και στις εθνικές μειονότητες».

Ο υπουργός ανέφερε ότι στο σημερινό Συμβούλιο εκφράστηκε η ανησυχία των ομολόγων του για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ιδιαίτερα στην Αλβανία και τα Σκόπια. «Αυτό που υπογραμμίσαμε εμείς, είναι ότι το ζήτημα έχει να κάνει με το ότι πολλοί αντιλαμβάνονται την ΕΕ μόνο ως χορηγό χρημάτων και όχι ως μια προοπτική συμμετοχής σε ένα κέντρο εξουσίας.

Σημειώσαμε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι η ΕΕ είναι ένα σύστημα με αξίες και δημοκρατική αντίληψη, και ότι η δημοκρατία απαιτεί κανείς να έχει και να κουβαλάει πάνω του μία κουλτούρα - όπως την ονομάζουμε εμείς - συμβιβασμού και συναίνεσης» ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο ίδιος εξήγησε πως «δεν μπορεί να μη λειτουργεί στις χώρες βόρεια από εμάς μία στοιχειώδης δημοκρατική διαδικασία», ενώ κάλεσε επίσης «όσους βρίσκονται γύρω από τις χώρες που έχουν κρίση στα Δυτικά Βαλκάνια να κοιτούν να σιωπούν για τις εσωτερικές τους εξελίξεις», ακολουθώντας το ελληνικό παράδειγμα.

Ο Υπουργός εξωτερικών αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ απέναντι στην Αίγυπτο.

«Νομίζω ότι ήταν μια καλή μέρα για το Συμβούλιο, διότι άλλαξε την πολιτική του απέναντι στην Αίγυπτο, και από μια συνεχόμενη αρνητική ατζέντα πέρασε σε μια θετική, άρχισε δηλαδή να εξετάζει με ποιους τρόπους και μεθόδους μπορεί να αναπτύξει τις σχέσεις της ΕΕ με την Αίγυπτο, η οποία είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Ν. Κοτζιάς. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι «σήμερα έγινε μια σύντομη συζήτηση».

Newsbomb

No comments: