Sunday, March 5, 2017

Τίρανα και Βελιγράδι σε διαμάχη για τα δικαιώματα των Αλβανών στην Κοιλάδα του Πρέσεβο



Στο Πρέσεβο οι Αλβανοί  έχουν αναρτήσει αφίσες «Καλώς ήρθατε κ. Πρόεδρε» για την επικείμενη επίσκεψη Μπουγιάρ Νισάνι (φωτό «preshevajone.com»)

 Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος



Μάρτιος 6, 2017. 07:31



Το ζήτημα της αλβανικής μειονότητας έχει ερεθίσει πάλι τη Σερβία. Αιτία, η ομιλία του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου των Αλβανών στο Πρέσεβο, Γιονούζ Μουσλίου που ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι,  θα επισκεφθεί τη νότια Σερβία στις 7 Μαρτίου για να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση των Αλβανών στην περιοχή, ένα «δικαίωμα» που εκπορεύεται από το Σύνταγμα της Αλβανίας.

«Η επικείμενη επίσκεψη είναι σημαντική και αυτό σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα τα προβλήματα των Αλβανών στην Κοιλάδα του Πρέσεβο να έρθουν στο προσκήνιο», δήλωσε ο Μουσλίου.

Στο μεταξύ ο Σέρβος υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής, Αλεξαντάρ Μπούλιν, έσπευσε να επικρίνει τις δηλώσεις αυτές. Σε δήλωσή του  είπε ότι τα λόγια του Μουσλίου υποκινούν συγκρούσεις στην περιοχή της νότιας Σερβίας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Tanjug.

«Για τους Αλβανούς στη νότια Σερβία, όπως και σε οποιοδήποτε μέρος στο οποίο ζει κάθε άλλος πολίτης, η Σερβία λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε μιας από τις εθνικές κοινότητες για την προστασία όλων των δικαιωμάτων τους», δήλωσε.

Ο Μπούλιν πρόσθεσε ότι «γινόμαστε μάρτυρες στα Βαλκάνια της έγερσης της πολιτικής της Μεγάλης Αλβανίας κατά των γειτονικών χωρών της, όταν αρχίζει να μιλάει για επαναχάραξη των συνόρων με επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, για τις οποίες δεν έχει καμία αρμοδιότητα».

No comments: