Tuesday, March 7, 2017

Κοτζιάς- Τασούλας για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και τα κρούσματα βίας


 Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

link

Στο έλεος των συμμοριών και των ακραίων εθνικιστικών στοιχείων βρίσκεται η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία… Και είναι κυνική η ομολογία του Υπουργείου Εξωτερικών ότι τα κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών έχουν αυξηθεί και η ανταπόκριση των Αλβανικών αρχών στο πρακτικό, επιχειρησιακό επίπεδο, κρίνεται μη ικανοποιητική.

«Είναι αλήθεια ότι οι έκνομες ενέργειες, που έχουν παρουσιάσει αυξητική τάση τους τελευταίους δύο μήνες, διαπράττονται με στόχο κενές οικίες ομογενών μας που βρίσκονται στην Ελλάδα», σημειώνεται στην απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Νίκος Κοτζιάς σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.

Το Υπουργείο έχει ζητήσει την άμεση διερεύνηση όλων των κρουσμάτων και καλύτερη αστυνόμευση στην ευρύτερη περιοχή ενώ έχει καταστήσει σαφές στην αλβανική πλευρά ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προάσπιση και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Εθνικής Μειονότητας.

Όπως ακόμη αναφέρεται στην απάντηση, η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα και το Γενικό Προξενείο στο Αργυρόκαστρο, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους μειονοτικούς φορείς, έχουν προβεί άμεσα και επανειλημμένως σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων και των παραστάσεων προς τις τοπικές αστυνομικές αρχές για το ζήτημα αυτό.

Ο Κώστας Τασούλας, σε δήλωσή του, μετά την απάντηση, σημειώνει ότι θα επαναφέρει το ζήτημα της απουσίας πολιτικής αντίδρασης εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών προς την Αλβανική Κυβέρνηση.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών κ.Κοτζιάς παραδέχεται στην έγγραφη απάντησή του σε σχετική ερώτηση που υπέβαλα ότι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία γίνεται στόχος εντεινόμενης παραβατικότητας εκ μέρους των αλβανικών συμμοριών.

Περιορίζει όμως την αντίδραση και διαμαρτυρία της ελληνικής πλευράς σε καθαρά υπηρεσιακό επίπεδο των τοπικά αρμόδιων ελληνικών διπλωματικών Αρχών, αντί να αναλάβει προσωπικά πολιτική πρωτοβουλία στο πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων με την Αλβανία. Από την άλλη πλευρά αρνείται να αντιληφθεί πως η αθρόα εισαγόμενη εγκληματικότητα από Αλβανία, που σε επίπεδο διακίνησης ναρκωτικών, πλήττεται αποφασιστικά από τις Αστυνομικές Αρχές της Ηπείρου, δεν είναι άμοιρη της έλλειψης στοιχειώδους αστυνόμευσης των Αλβανικών Αρχών, που κατά τούτο ευθύνονται γι’ αυτήν», σημειώνει.

Πηγή: epiruspost.gr

No comments: