Sunday, March 5, 2017

Αιφνιδιαστικά στις ΗΠΑ Ν.Κοτζιάς και Π.Καμμένος – Σπεύδουν να προλάβουν «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία στο Αιγαίο;

Image result for balkans northern epirus greek

Pentapostagma


Αιφνιδιαστικά στις ΗΠΑ μεταβαίνουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Η κατάσταση στο Αιγαίο με τις προκλήσεις των Τούρκων γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη, όπως και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ παραδέχθηκε μιλώντας για κίνδυνο ατυχήματος, και η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να προλάβει ένα ενδεχομένως «θερμό επεισόδιο» μέχρι τις 16 Απριλίου που θα κάνει το δημοψήφισμα ο Ρ.Τ. Ερντογάν.

Πρώτος πηγαίνει στην Ουάσιγκτον ο Ν. Κοτζιάς. Όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του State Department Ρεξ Τίλλερσον θα δεχθεί τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών τη Δευτέρα 13 Μαρτίου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ραντεβού, με δεδομένο ότι ο κ. Τίλλερσον είναι ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα της διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν από τους κ.κ. Τίλλερσον και Κοτζιά αναμένεται να συμπεριληφθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Δεν αποκλείεται ωστόσο ο υπουργός των Εξωτερικών να ταξιδέψει και στη Νέα Υόρκη για συναντήσεις και με άλλα πρόσωπα. Ωστόσο οι επαφές αυτές δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.



Αξίζει να σημειωθεί πώς ενώ το ταξίδι του Νίκου Κοτζιά στην Ουάσιγκτον εδώ και αρκετές ημέρες συζητούνταν δεν είχε κλείσει οριστικά και ο υπουργός Εξωτερικών είχε «γεμίζει» το πρόγραμμα του για το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, όλα αυτά ανατρέπονται δεδομένης την έντασης που καλλιεργούν στο Αιγαίο οι Τούρκοι και ο κ. Κοτζιάς σπεύδει να συναντήσει τον Ρεξ Τίλλερσον και να του εκθέσει τις ελληνικές απόψεις κατ” ιδίαν.

Σημειώνεται πώς τη Δευτέρα ο Νίκος Κοτζιάς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Τρίτη και Τετάρτη θα βρίσκεται στην Τυφλίδα για συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης της Γεωργίας, Πέμπτη και Παρασκευή θα μεταβεί στο Ερεβάν της Αρμενίας και από κει αναμένεται να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλλερσον.

Αμέσως μετά τον κ. Κοτζιά στις ΗΠΑ θα μεταβεί και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος προκειμένου να έχει συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο. Αφορμή για την επίσκεψη του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ θα είναι η παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ακόμη δεν έχει κλείσει όπως αναφέρουν πληροφορίες συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, αλλά είναι πολύ πιθανό αυτό να συμβεί. Ο λόγος άλλωστε δεν είναι μόνο τα ελληνοτουρκικά, αλλά και το ενδιαφέρον που έχει εκφράσει η Ελλάδα για να αναβαθμίσει τα F-16 και να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-35.



Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκεπτόμενος χθες στρατιωτικές μονάδες της Σάμου και της Ικαρίας, συνοδευόμενος από το αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή τόνισε πώς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι εθνοφύλακες «είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν άμεσα στο κάλεσμα της πατρίδας».

«Οι Έλληνες μαχόμεθα πάντα υπέρ πίστεως και πατρίδος. Μαχόμεθα πάντα για να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας υπερηφάνεια. Είμαστε όλοι υπερήφανοι για το έργο το οποίο επιτελείτε», επισήμανε παρακολουθώντας άσκηση ανακατάληψης του αεροδρομίου στην Ικαρία.

Την ίδια στιγμή μήνυμα στην Τουρκία έστελνε από την Ορεστιάδα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. «Είμαστε εδώ. Στέλνουμε το μήνυμα της ανυπόκριτης, της δημιουργικής φιλίας και της χωρίς καμιά ιδιοτέλεια καλής γειτονίας αλλά στέλνουμε κι ένα άλλο μήνυμα. Ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία».

Τόνισε επίσης ο κ. Παυλόπουλος πώς «επειδή είμαστε τμήμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος εμείς οι Έλληνες ταυτοχρόνως υπερασπιζόμαστε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρώπης και σ” αυτό είμαστε ανυποχώρητοι. Γιατί βάση μας είναι το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και κατά κύριο λόγο η Συνθήκη της Λωζάνης, στην εφαρμογή της οποίας παραμένουμε πάντοτε ανυποχώρητοι γιατί είναι η βάση της ειρήνης και της φιλίας με την Τουρκία. Αυτό οφείλει η γείτονα να το καταλάβει».

Όλα αυτά τα μηνύματα εθνικής ενότητας και αποφασιστικότητας έχουν στόχο να μην αποθρασυνθούν οι Τούρκοι και κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση στο Αιγαίο θεωρώντας πώς η Ελλάδα είναι «ξέφραγο αμπέλι» και θα μπορέσουν να εξωτερικεύσουν την εσωτερική τους κρίση.

No comments: