Wednesday, December 28, 2016

Çtensionim i marrëdhënieve me Greqinë pas raportit të BE, po himariotet do te vazhdojne revoltat per mbrojtjen e prones dhe territorit historik

 

z Kocias: Himariotet nuk besojne tek Shteti i feudalo komunist i Shqiperise, sepse mbi territorin e tyre, po ndertohen vendbanime te reja me kolone, per te prishur traditen e krishtere epiriote

Duket sikur cdo gje ka shkuar ne Mullirin e vjeter, sherre dhe pas kesaj, te dy vendet "shtrojne urrat e miqesise". Ne radhe te pare Tirana, diplomacia e te ciles luan "Poker" me monologun e vete te respektimit te shtetit te se drejtes, por nga ana tjeter nuk po len meter katrore pa vjedhur dhe ndertuar per llogari te oligarkeve dhe mafiozeve qe pastrojne parate e politikaneve te shqiperise, ne Himare. 
 
Athina duket se e mbylli ceshtjen, duke futur kushte te cilat ne Tirane perkthehen me ironi si "kritere" qe nuk e ndalin dot futjen e Shqiperise ne BE. Dhe megjithate, himariotet do te jene ne kembe serish te bashkuar me diasporen dhe diplomacine aktive, per te bllokuar grabitjet masive dhe ndertimet qe po behen ne territorin e tyre.

Jane keto konstatime vetem pak dite perpara se te vije viti i Ri 2017, qe ne mardhenjet mes vendeve te Ballkanit, do te kene nje zhvillim te ri, pasi hapet Kutia e Pandores: Presidenca e re Amerikane me Donald Trump dhe Referendumi per Pavaresi ne Bosnjen Serbe, mund te ndryshoje harten e Ballkanit. Dhe sigurisht, himariotet do te jene vigjilente. SManalysis

Komunikata e Ministrise se Jashtme Greke

Ministri i jashtëm grek, Nikos Kotzias, ka deklaruar se, pavarësisht tensionimit të marrëdhënieve me Shqipërinë, po vazhdojnë përpjekjet për zgjidhjen e problemeve dypalëshe. Në një intervistë për agjencinë zyrtare të lajmeve, ANA-MPA, Kotzias është ndalur gjatë në konkluzionet e presidencës sllovake për ecurinë e procesit të integrimit europian të Shqipërisë. Ai  se “dialogu vazhdon, madje ditët e fundit ishte në Athinë zëvendësministrja e jashtme shqiptare, që zhvilloi takime me homologët grekë”.
Sipas shefit të diplomacisë greke, konkluzionet janë një “dokument shumë kompleks, që ka të bëjë me perspektivën e Shqipërisë në BE dhe marrëdhëniet e Shqipërisë me Greqinë”. “Në ndryshim nga dokumente të mëparshme që kishte përgatitur Komisioni Europian dhe që fokusoheshin ekskluzivisht në reformën e drejtësisë në Shqipëri, tashmë  evidentohen pesë prioritetet kyçe që janë vënë si kushte bazike për shqyrtimin e një hapjeje të mundshme të negociatave të anëtarësimit”, sqaron Kotzias.
“Këto prioritete përfshijnë promovimin e reformës gjyqësore, luftimin e krimit të organizuar - veçanërisht në prodhimin dhe trafikimin e drogës-, dhe sigurisht respektimin e minoritetit”, shton ministri i jashtëm grek. Sipas tij, “i është nënvizuar Shqipërisë nevoja e mbrojtjes së të drejtave minoritare në gjithë territorin dhe jo vetëm në zonat minoritare. Gjithashtu, mbrojtja e të drejtave të minoritetit u ndërlidh për herë të parë direkt dhe me të drejtën mbi pronën”.
Janë dy çështje të rëndësishme, konkludon Kotzias. “Posaçërisht çështja e mbrojtjes së të drejtave minoritare në gjithë territorin e Shqipërisë, që politika e jashtme greke e ka shtruar me një mënyrë të re dhe tashmë është përfshirë në dokumentet e Bashkimit Europian”.Gjithsesi, shefi i demokracisë greke ka theksuar edhe një herë se Greqia dëshiron që Shqipëria të anëtarësohet në Bashkimin Europian, por ka theksuar se ky anëtarësim duhet bërë me përmbushjen e gjithë kritereve që kanë pasur edhe aspirantët e tjerë dhe që duhet të vlejnë edhe për Shqipërinë”. Greqia ka gjithë dëshiron e mirë dhe kur t’i kërkohet do të përgjigjet”, ka nënvizuar Kotzias.

No comments: