Tuesday, December 27, 2016

80.000 Αλβανοί πέρασαν τα σύνορα για την Αλβανία τις γιορτές των Χριστουγέννων




 
Σε περίπου 80.000 υπολογίζουν οι αλβανικές αστυνομικές αρχές τον αριθμό των Αλβανών πολιτών που πέρασαν αυτές τις μέρες τα ελληνοαλβανικά σύνορα από και προς Ελλάδα.

Πρόκειται στην πλειονότητά τους για Αλβανούς μετανάστες, που ταξιδεύουν προς την Αλβανία για να περάσουν τις ημέρες των αργιών στα πάτρια εδάφη τους, αλλά και για Αλβανούς πολίτες που μετακινούνται προς Ελλάδα, προκειμένου να συναντήσουν μέλη της οικογένειάς τους επί ελληνικού εδάφους, αλλά οι τελευταίοι σε πολύ μικρότερο αριθμό.

Η μαζική αυτή μετακίνηση, όπως κάθε χρόνο, δημιουργεί ουρές και ταλαιπωρίες πολλών ωρών στις συνοριακές διαβάσεις με επίκεντρο τις δύο μεγαλύτερες, στην Κακαβιά και την Κρυσταλλοπηγή. Αυτό όμως δεν εξαντλεί την υπομονή των ταξιδιωτών, οι οποίοι παρά την κρίση επιλέγουν να ταξιδέψουν κυρίως με τα ΙΧ τους και όχι με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο αριθμός των Αλβανών μεταναστών, που ταξιδεύουν από Ελλάδα προς Αλβανία, αναμένεται να αυξηθεί τις προσεχείς ημέρες για τον εορτασμό του νέου έτους.
Ελάχιστες ήταν φέτος οι μετακινήσεις Ελλήνων μειονοτικών, προκειμένου να γιορτάσουν τις ημέρες αυτές στις εστίες τους. Οι Αλβανοί στην Ελλάδα που έχουν άδεια παραμονής σύμφωνα με το φόρουμ μεταναστών υπολογίζονται σε 401.000 περίπου.

No comments: