Thursday, December 29, 2016

Συρία: «Ομόσπονδο» κράτος και αντικατάσταση του Μ.Άσαντ περιλαμβάνει η συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν


29/12/2016
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Mία μεγάλη γεωπολιτική ανατροπή βρίσκεται στο τελικό στάδιο στην συριακή σύγκρουση αφού φαίνεται πως οι τρεις άμεσα εμπλεκόμενες δυνάμεις της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν «πετούν έξω» εκείνη των ΗΠΑ και αποφασίζουν μόνες τους την ουσιαστική δημιουργία ενός νέου συριακού κράτους με ζώνες επιρροής και με απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μ.Άσαντ από την εξουσία εξασφαλίζοντας όμως τον ίδιο και την οικογένειά του.
 
Οι ζώνες επιρροής θα είναι άτυπες αλλά πραγματικές ώστε η Τουρκία να λάβει αυτό που ζητάει και είναι η μη δημιουργία ενός κουρδικού μορφώματος στην Β.Συρία που θα αποτελούσε πρόπλασμα για την δημιουργία ενός μεγάλου «Κουρδιστάν» όπως ακριβώς θα το ήθελε το απερχόμενο σύστημα Ομπάμα-Κλίντον-Σόρος και θα περιελάμβανε εδάφη της ΝΑ Τουρκίας, της Β.Συρίας,του Β.Ιράκ και στο μέλλον του Δ.Ιράν όπου λίγοι γνωρίζουν ότι διαβιούν το 25% του συνόλου των κουρδικών πληθυσμων.
 
Το Ιράν εξασφαλίζει με την δική του ζώνη επιρροής ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας μακριά από τα εδάφη του και το σιιτικό Ιράκ, ενώ και αυτό δεν θέλει την δημιουργία κουρδικού κράτους για τον παραπάνω λόγο.
 
Η Ρωσία εξασφαλίζει αυτό που ζητούσε έλεγχο της παραλιακής ζώνης που εμποδίζει την οποιαδήποτε σκέψη για δημιουργία αγωγού που θα μεταφέρει το καταριανό φυσικό αέριο στην Ευρώπη με τελικό στόχο την εξώθησή της από την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.
 
Ούτε η Ρωσία θέλει στην πραγμαικότητα την δημιουργία κουρδικού κράτους επειδή το κράτος αυτό θα ελέγχεται απο τις ΗΠΑ έχοντας ως γνώμονα το παράδειγμα της ιρακινοκουρδικής οικογένειας Μπαρζανί που εργάζεται για τα συμφέροντα της CIA συνεχόμενα από τη δεκαετία του '50 και γνωρίζοντας ότι ένα τέτοιο κράτος θα ήταν εφαρμοστής της αμερικανικής γεωπολιτικής στην Μέση Ανατολή.
 
Εάν αυτό άλλαζε δεν θα είχε πρόβλημα με τη δημιουργία ενός τέτοιου κράτους.
 
Χθες,  το τουρκικό πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε ότι η Άγκυρα και Μόσχα συμφώνησαν να εφαρμοστεί εκκεχειρία σε όλη την επικράτεια της Συρίας από τα μεσάνυχτα της 29ης Δεκεμβρίου αλλά ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκοφ, δήλωσε ότι « το Κρεμλίνο δεν διαθέτει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία των μερών» και ως εκ τούτου δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια συμφωνία.
 
Η εντυπωσιακή αλλαγή όμως έγκειται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ θα διατηρήσει τη θέση του, μόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές και μετά από αυτές, τα καθήκοντά του θα τα αναλάβει ένας άλλος υποψήφιος ο οποίος  προφανώς θα είναι αποδεκτός και από τα τρία μέρη χωρίς να ρωτηθεί η άποψη των ΗΠΑ. 
 
Ο Μ.Άσαντ και η οικογένειά του θα εξασφαλίσουν ασυλία και ασφάλεια από τις τρεις χώρες και ενδέχεται η Ρωσία να αναλάβει εξ'ολοκλήρου την προστασία τους από ισλαμιστές και δυτικούς «καλοθελητές καουμπόϊδες» που θα ήθελαν να σύρουν τον Μ.Άσαντ στην δική τους «Δικαιοσύνη» επειδή έκανε το αυτονόητο να προστατέψει την χώρα του με κάθε κόστος χαλώντας φυσικά τα σχέδιά τους.
 
Πάντως η ακόμη βρίσκεται προς διαβούλευση και θα χρειαστεί να συντονιστούν πολλά εμπλεκόμενα μέρη όπως η κυβέρνηση της Δαμασκού, οι απανταχού ισλαμιστές (ένα μεγάλο μέρος το ελέγχει η Τουρκία όπως ανακάλυψαν με πικρία οι ΗΠΑ που νόμιζαν ότι αυτές είχαν τον κυρίως έλεγχο) οι χώρες του Κόλπου, και οι Ηνωμένες Πολιτείες τουΝτόναλντ Τραμπ (όχι αυτές του Μ.Ομπάμα που στην Μόσχα θεωρείται ως ένας άνθρωπος ο οποίος παραλίγο να οδηγήσει τον πλανήτη ακόμα και σε πυρηνική σύγκρουση)
 
Η συμφωνία αυτή θα δημιουργήσει μια ομοσπονδιακή δομή, η οποία θα ελέγχεται από την συριακή κυβέρνηση.
 
«Η επίτευξη  μιας τελικής συμφωνίας είναι δύσκολη, αλλά η θέση (μας) έχει αλλάξει» αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων Αντρέι Κορτούνοφ.
 
Ήδη έχουν προταθεί αρκετοί υποψήφιοι  προς αντικατάσταση του Μ.Άσαντ, χωρίς να αποκαλυφθούν τα ονόματα για ευνόητους λόγους. Αυτό θα συμβεί μόλις αναλάβει την προεδρία ο Ν.Τραμπ και αλλάξει τους επικεφαλείς όλων των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας και αποκτήσει τον έλεγχό τους (αν και αυτό πρακτικά είναι αδύνατο, υπάρχουν πολλές αυτονομημένες ομάδες εντός της CIA που μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται για το πρότερο σύστημα)
 
Θεωρείται βέβαιο ότι ακόμα και το Ισραήλ του Μ.Νετανιάχου (πλέον έχει μεγάλη σημασία ποιος είναι επικεφαλής σε μια χώρα, δεν είναι τυχαίο ότι ο Μ.Ομπάμα είχε σφόδρα στενοχωρηθεί όταν επανεξελέγη ο Μ.Νετανιάχου στις τελευταίες ισραηλινές εκλογές) θα είναι σύμφωνο με την νέα συμφωνία.
 
Πάντως ο Μ.Άσαντ θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνει πρόεδρος της χώρας για μερικά χρόνια μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάστασή της και να έχει ξεκινήσει η ανοικοδόμησή της.
 
Οι Αλλαουϊτες θα συνεχίσουν να έχουν το πάνω χέρι στην διακυβέρνηση της χώρας με το σκεπτικό ότι Ρωσία και Ιράν δεν θα ήθελαν ποτέ η σουνιτική πλειοψηφία,  οποία στήριξε ή ανέχτηκε τους ισλαμιστές , να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.
 
Οι Σουνίτες στην πλειοψηφία τους απέφυγαν την στράτευση και είτε πολέμησαν μαζί με τους ισλαμιστές είτε έφυγαν ως πρόσφυγες.
 
Ο Άσαντ πάνως δεν θα είναι υποψήφιος στις συριακές εκλογές όποτε αυτές γίνουν.
 
Φυσικά η συμφωνία αυτή θα εμφανίσει την Ρωσία στα μάτια του κόσμου ξανά ως μια υπερδύναμη που πλέον είναι παγκόσμιος παίχτης.
 
Το παραδέχεται άλλωστε ο πρώην Βρετανός πρεσβευτής στην Μόσχα Tony Brenton «θα είναι ένα μεγάλο έπαθλο για αυτούς να δείξουν ότι είναι ξανά έξω και αλλάζουν τον κόσμο»
 
«Όλοι μεγαλώσαμε με την συνήθεια να το κάνουν αυτό οι ΗΠΑ και ξεχάσαμε ότι κάποτε το έκανε στο ίδιο επίπεδο  και η Ρωσία»
 
Οι νέες ειρηνευτικές διαδικασίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των ισλαμιστών θα αρχίσουν στα μέσα Ιανουαρίου στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν
 
Στην αρχή δεν θα περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ κάτι που θα αλλάξει με την νέα προεδρία του Ν.Τραμπ.

No comments: