Friday, December 30, 2016

Κλίμα τρόμου στα χωριά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο


Δεν είναι τυχαία γεγονότα ούτε μεμονωμένα κρούσματα κλοπών αυτό που εδώ και εβδομάδες εξελίσσεται στην περιοχή της Δρόπολης. Έχει όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά μιας εκστρατείας τρομοκράτησης του πληθυσμού. Μάλιστα με αναφορά σε ανάλογες περιόδους του μετακομουνιστικού πρόσφατο παρελθόντος έχουν την ένταση της περιόδου 1994-1996 και 1997-2000, απ’ τις πλέον επικίνδυνες φάσεις για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και με τις πολυπληθέστερες απομακρύνσεις πληθυσμιακών ομάδων απ’ τα πάτρια εδάφη.
Προφανώς η αντίδραση ακόμη των φορέων της ΕΕΜ δεν είναι στον βαθμό συναγερμού που θα έπρεπε και τούτο κατά βάση οφείλεται στο γεγονός αυστηρού ελέγχου της τοπικής αυτοδιοίκησης και της μετατροπής των συμβουλίων στις κοινότητες σε μια συνέχεια του κρατικού μηχανισμού. Εν τούτοις όμως το πρόβλημα οξύνεται και θα υπάρξει προφανώς συνέχεια εάν δεν εκδηλωθεί εγκαίρως η αντίδραση που πρέπει.
Πρόκειται για σχέδιο γιατί; Εκδηλώνεται σε χωριά που θεωρούνται ζωντανά και βασικές κοινότητες ελλήνων: Δερβιτσάνη, Γράψη, Γορατζή κλπ. Σημειώνεται σε μια χρονική περίοδο όπου από πλευράς του Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Νίκο Κοτζιά το ζήτημα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και η επαρκής προστασία των μελών της έχει τεθεί σε Ευρωπαϊκή διάσταση και πλαίσιο και ως εκ τούτου προφανώς επιδιώκουν μηχανισμοί της πολιτείας τον εκφοβισμό της ΕΕΜ ώστε να μην υπάρξει και εκδηλωθεί ανάλογη εσωτερική πολιτική δυναμική. Είναι επίσης γνωστή πως εξελίσσεται η πολιτική αντιπαλότητα του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε και ως εκ τούτου επιπλέον έχουν συμφέρον μια τρομοκρατημένη Μειονότητα που να μην δύναται να αντιδράσει για την ανεξάρτητη πολιτική της έκφραση.
Τούτα προφανώς αφορούν την τρέχουσα πολιτική και την επιδεινωμένη εσωτερική κατάσταση. Δεν αποκλείει αλλά απεναντίας ενισχύει την ύπαρξη βαθύτερου στόχου. Συνάδει δε με την πολιτική αστάθεια η δράση κύκλων που όλα αυτά τα χρόνια απεργάζονται σχέδια και εφαρμόζουν πρακτικές ήπιου διωγμού και αφανισμού του γηγενούς Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Μια καλύτερη παρατήρηση των φαινομένων ελεγχόμενης βίας και τρομοκράτησης της ΕΕΜ θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι η δραστηριότητα αυτή εντείνεται σε περιόδους του Πάσχα, των Χριστουγέννων και του 15-Αύγουστου. Συνδυάζεται απ’ την άλλη με μια έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στις οδικές αρτηρίες που διέρχονται την περιοχή. Όλο αυτό το διάστημα τα προστύμματα εις βάρος μελών της ΕΕΜ για απλές παραβάσεις του οδικού κώδικα υπήρξαν βαρύτατες και πέραν των προβλεπομένων. Πρόκειται προφανώς για μεθόδους αποθάρρυνσης της έλευσης κατοίκων της περιοχής για να περάσουν με τους οικείους ή στα χωριά τους τις άδειες των γιορτών. Η αδικαιολόγητη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και για μεγάλα διαστήματα είναι το προσφιλές μέσο ειδικά για να αποθαρρύνει νέους και οικογένειες με μικρά παιδιά.
Το βασικό γνώρισμα των διαρρήξεων και λεηλασιών κατοικιών και ναών τις τελευταίες εβδομάδες είναι ο μεγάλος αριθμός. Μόνο στη Δερβιτσάνη υπολογίζονται σε πάνω από 40 κατοικίες, ενώ στο Γορατζή ο ναός που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο όπως και στη Βάνιστα. Μέσα σε ένα βράδυ στη Γράψη λεηλατήθηκαν πλέον των 6 ιδιωτικών κατοικιών πράγμα που μαρτυρά την άνεση των δραστών. Εν τούτοις όμως και παρά τις καταγγελίες των ιδιοκτητών δεν υπάρχει ούτε μία σύλληψη πράγμα που δεν δημιουργεί εύλογες απορίες αλλά ερωτήματα για το ενδεχόμενο κάλυψης του κυκλώματος που δρα στην περιοχή.
Το κλίμα τρόμου που επιδιώκουν να δημιουργήσουν για την παραπέρα πληθυσμιακή αφαίμαξη της περιοχής όπου ζει ο Βορειοηπειρωτικός ελληνισμός δεν δύναται να αντιμετωπιστεί με φοβίες και σιωπή. Ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος και οδηγεί σε μοιρολατρικές παθητικές καταστάσεις. Πρέπει να καταγγελθεί δεόντως.
Πηγή: tachydromos.org

No comments: