Sunday, December 25, 2016

Οι Αλβανοί είμαστε μοναδικοί στον σεβασμό των μειονοτήτων


Η Αλβανία συμμετέχει σήμερα στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την προστασία των ελληνικών συνόρων, λέει σε συνέντευξή της στο «Εθνος της Κυριακής» η Αλβανίδα υπουργός Αμυνας, Μιμί Κοντέλι.

«Οποια πολιτική και να θέλουμε να ασκήσουμε για εγχώρια κατανάλωση, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε πως η δημοκρατία και ο εσωτερικός έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να αποδεικνύονται με κάθε κίνηση», αναφέρει η Μιμί Κοντέλι.
«Οποια πολιτική και να θέλουμε να ασκήσουμε για εγχώρια κατανάλωση, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε πως η δημοκρατία και ο εσωτερικός έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να αποδεικνύονται με κάθε κίνηση»
Η τελευταία υποστηρίζει ότι ο τρόπος που θέτει το τελευταίο διάστημα η αλβανική πλευρά μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι μια «επιθετική τακτική», αλλά «μια καινούργια προσέγγιση, για να μπορέσουν τα πράγματα να γίνουν... και να τα ωθήσουμε να γίνουν, όχι μεταξύ πρώτης και δεύτερης τάξης γειτόνων, αλλά μεταξύ καλών γειτόνων».
Μια απάντηση που αφήνει πολλά ερωτηματικά, όπως και η αντιμετώπιση θεμάτων που είναι και δικής της αρμοδιότητας π.χ. των νεκροταφείων των Ελλήνων στρατιωτών του αλβανικού μετώπου, το οποίο μάλλον το παραπέμπει στα θέματα μιας... μελλοντικής συνολικής ατζέντας.
Η 52χρονη υπουργός είναι στενή συνεργάτις του Εντι Ράμα από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας ως αναπληρώτρια δήμαρχος Τιράνων και από το 2013 την τοποθέτησε στο υπουργείο Αμυνας, ενώ πολιτικοί κύκλοι στη γειτονική χώρα τη φέρουν ως υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα αναδειχθεί από τη Βουλή τον ερχόμενο Ιούνιο.
Πρόσφατα είχατε μια ανάρτηση στο Facebook, που θεωρήθηκε αιχμή για τον Ελληνα υπουργό Αμυνας Πάνο Κάμμενο, ο οποίος τις ημέρες εκείνες είχε επισκεφθεί περιοχές κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Θεωρείται ότι η σημερινή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «προσπαθεί να ξυπνήσει φαντάσματα του παρελθόντος», όπως αναφέρατε στην ανάρτησή σας;
Θα ξεκινήσω με την τελευταία πρόταση στην ανάρτησή μου στο Facebook: «Δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη (Give peace a chance)». Μια τέτοιου είδους ευκαιρία είχαν η Αλβανία και η Ελλάδα την ημέρα που έγιναν μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ομως το να είναι μια χώρα στο ΝΑΤΟ δεν αρκεί. Μια χώρα θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως μέλος του ΝΑΤΟ, μέσα και έξω από τα σύνορά της. Kαι πιστεύω πως και στις δύο χώρες αντίστοιχα, που απολαμβάνουν το δημοκρατικό σύστημα το οποίο βασίζεται στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, ο κρατικός έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι προφανής. Ετσι όποια πολιτική και να θέλουμε να ασκήσουμε για εγχώρια κατανάλωση, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε πως η δημοκρατία και ο εσωτερικός έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να αποδεικνύονται με κάθε κίνηση, λέξη, συμπεριφορά ή ενδυματολογικό κώδικα. Οσον αφορά το τι πιστεύω, η απάντησή μου είναι πολύ απλή: πιστεύω στις αξίες τις οποίες υπερασπίζομαι κάθε μέρα και πιστεύω όλο και περισσότερο στο μότο της Συμμαχίας: 28 για έναν και ένας για 28!
Η Αλβανίδα υπουργός Αμυνας, Μιμί Κοντέλι, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον ρόλο του Δημήτρη Αβραμόπουλου
Η Αλβανίδα υπουργός Αμυνας, Μιμί Κοντέλι, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον ρόλο του Δημήτρη Αβραμόπουλου
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο τελευταία για αυξανόμενη εθνικιστική ρητορική αλλά και για πρόσφατες ενέργειες της αλβανικής πλευράς, δηλώσεις που εγείρουν αλυτρωτικά ζητήματα (Τσάμικο κ.λπ.), αλλά και κινήσεις που θίγουν τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, που υπονομεύουν την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες και που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πρόοδο των διμερών σχέσεων.
Οσο η ανθρώπινη ύπαρξη ωριμάζει, μαθαίνει, ταξιδεύει, γνωρίζει και όσο ξεκινάει από το απόλυτο, καταλήγει όλο και πιο κοντά στο σχετικό. Ομως υπάρχει κάτι απόλυτο, αναφορικά με την Αλβανία, τη χώρα στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ και πάνω από μισό αιώνα: τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Πιστέψτε με, υπάρχουν λίγες δημοκρατικές χώρες στον κόσμο με υψηλό επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, όπως η Αλβανία, ξεκινώντας από αυτό που γράφει η νομοθεσία και συνεχίζοντας με ό,τι νιώθουμε στην καθημερινή μας ζωή. Αυτό συμβαίνει με τον σεβασμό των θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων. Και μπορώ να σας πω χωρίς υπερβολή ότι σε αυτό το θέμα εμείς οι Αλβανοί είμαστε μοναδικοί. Οτιδήποτε άλλο είναι ρητορική.
Το θέμα των νεκροταφείων των Ελλήνων στρατιωτών του 1940 είναι και δική σας αρμοδιότητα. Στην Ελλάδα υπάρχουν νεκροταφεία Βουλγάρων, Σέρβων κ.λπ. σε αρκετές περιοχές από τον Α’ Παγκόσμιο εδώ και δεκαετίες παρά το γεγονός ότι ήταν αντίπαλοι μεταξύ τους. Γιατί αυτό να μη γίνει και στην Αλβανία ανεξάρτητα από άλλα θέματα;
Η αλβανική επιτροπή, η οποία εποπτεύεται από κοινού από το υπουργείο Αμυνας και από το υπουργείο Εξωτερικών, λειτουργεί άψογα. Πριν από λίγες εβδομάδες η επιτροπή ήταν στην Αθήνα και από όσα πληροφορήθηκαν, κάποια θέματα βρίσκονται τώρα σε θετική πορεία. Φυσικά το θέμα με τα νεκροταφεία των Ελλήνων στρατιωτών και κάποια άλλα εκκρεμή ζητήματα θα πρέπει να μπουν και να εξεταστούν ως ζητήματα σε μια μελλοντική ατζέντα. Η λύση αυτών των εκκρεμοτήτων θα πρέπει να αποτελέσει τους πυλώνες μιας ισχυρότερης συνεργασίας, την οποία θα πρέπει να χτίσουμε από κοινού. Και θα το πετύχουμε γιατί αυτή είναι η κατεύθυνση για την οποία δουλεύουμε.
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ απάντησε μόνο εμμέσως σχετικά με τον Ελληνα ομόλογό της, Πάνο Καμμένο.
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ απάντησε μόνο εμμέσως σχετικά με τον Ελληνα ομόλογό της, Πάνο Καμμένο.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα έδωσε πρόσφατα μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης σε ένα ελληνικό κανάλι και ερμηνεύτηκε ότι ουσιαστικά έθεσε θέμα συνολικής διαπραγμάτευσης επί ενός πακέτου ζητημάτων που αφορούν το σύνολο των διμερών προβλημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες. Είναι αυτός ο κατάλληλος τρόπος στις σημερινές συνθήκες της ΕΕ ώστε να λύνονται τα προβλήματα, αφού θεωρείται μάλλον ως μια επιθετική τακτική;
Θα προσπαθήσω να αναπαραγάγω από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Ράμα κάτι που έχει τυπωθεί στο μυαλό μου: «Ο κόσμος τείνει να πιστεύει πως οι προσπάθειές μας και η προσωπική μου προσπάθεια να ανοίξω ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία μας με τη Σερβία είναι κατά μία έννοια γενναιόδωρες. Δεν είναι. Είναι και για το δικό μας συμφέρον. Ετσι δεν αποτελεί γενναιοδωρία από την πλευρά της Ελλάδας να υποστηρίξει την ενσωμάτωση της Αλβανίας στην ΕΕ. Είναι και για το δικό της συμφέρον». Στα αλήθεια δεν πιστεύω πως αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί «επιθετική τακτική». Είναι μια καινούργια προσέγγιση, για να μπορέσουν τα πράγματα να γίνουν... και να τα ωθήσουμε να γίνουν, όχι μεταξύ πρώτης και δεύτερης τάξης γειτόνων, αλλά μεταξύ καλών γειτόνων, που υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον κατά τη διαδικασία της ένταξης.
Προσφυγικό
Συμμετέχουμε στην προστασία των ελληνικών συνόρων
Η Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα περίπου 700.000 Αλβανούς. Το κλίμα «αλβανοφοβίας» που υπήρχε παλαιότερα και είχε να κάνει κυρίως με την εγκληματικότητα ανήκει μάλλον στο παρελθόν. Και παρά την οικονομική κρίση, τη μεγάλη ανεργία κ.λπ. και τη μεγάλη πίεση του Μεταναστευτικού, η πλειονότητα του ελληνικού λαού σήμερα -αντίθετα απ’ ό,τι κάνουν άλλοι λαοί μέσα στην ΕΕ στους μετανάστες- δεν στράφηκε σε ένα κυνήγι μαγισσών κατά των Αλβανών μεταναστών.
Οι ιστορίες των προσφύγων κατέχουν έναν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία και δεν πιστεύω πως υπάρχει έστω και μία χώρα στον κόσμο που να μην έχει επηρεαστεί από τέτοιου είδους φαινόμενα. Η μετανάστευση συμβαίνει για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτοί είναι επώδυνοι, καθότι κανείς δεν προτιμάει να αφήσει την πατρίδα του. Σήμερα ο προβληματισμός για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που αποτελούν πέρασμα προς την Ευρώπη δεν είναι οι Αλβανοί, αλλά αντιθέτως είναι οι πρόσφυγες που προέκυψαν από τη βιβλική σύγκρουση στη Συρία ή σε άλλες χώρες, με στοιχειώδη ή καθόλου δημοκρατία.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Αλβανία σε αυτήν τη συγκυρία είναι μέρος μίας από τις πιο σημαντικές αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Πέλαγος, υποστηρίζοντας την αποστολή της Frontex της ΕΕ, στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υπάρχει μια μεγάλη εξέλιξη από τις παλαιότερες αφίξεις των Αλβανών στην Ελλάδα και επιπλέον η Αλβανία συμμετέχει σήμερα στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την προστασία των ελληνικών συνόρων.
Στο παρελθόν είχατε μια καλή συνεργασία με τον Ελληνα ομόλογό σας και σημερινό επίτροπο της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και το 2014 μάλιστα οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Πού κολλάει σήμερα -γιατί έτσι φαίνεται- αυτή η συνεργασία;
Προσωπικά πιστεύω πως έπρεπε να είχατε κρατήσει τον κ. Αβραμόπουλο στην Ελλάδα, γιατί αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα Ελληνα πολίτη και πολιτικού. Ομως είμαι επίσης πολύ ικανοποιημένη που ο κ. Αβραμόπουλος υπηρετεί με μεγάλο επαγγελματισμό και πάθος τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας. Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας μεταξύ των δύο χωρών αυτή συνεχίζεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Το σημερινό Διαδίκτυο κουβαλάει και πολλή ανευθυνότητα, ενώ δυστυχώς βρίσκονται πολλοί να την αναπαράγουν πολύ γρήγορα με εκρηκτικούς ρυθμούς. Κι εσείς βρεθήκατε πρόσφατα εν μέσω αυτού του κυκλώνα.
Απαξίωσα να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο σε αυτή την άκομψη και χωρίς ουσία δυσφήμηση από κάποιον που δεν αξίζει να αποκαλείται Ελληνας πολίτης.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

No comments: