Sunday, February 19, 2017

Αλβανία: Διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης

Αλβανία: Διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης (pics)

CNN Greece
19 Φεβρουαρίου 2017
 

Πολιτική αναταραχή επικρατεί στην Αλβανία με την αντιπολίτευση να συνεχίζει τις δηλώσεις στα Τίρανα. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος και βουλευτής του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Vangjel Dule κάλεσε το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας, να αποχωρήσει και να ανατρέψει τη «διεφθαρμένη» κυβέρνηση του Edi Rama.

Η έκκληση του Dule, ο οποίος στο παρελθόν είχε υπάρξει συνεργάτης του πρωθυπουργού και εκπροσωπεί την Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, είναι η πρώτη που απευθύνεται προς το κόμμα του προέδρου της Βουλής, Ilir Meta.

Στα Τίρανα είναι σε πλήρη εξέλιξη μεγάλη διαδήλωση που διοργάνωσε το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης. Η διαδήλωση ξεκίνησε το Σάββατο και θα συνεχιστεί - σύμφωνα με τους διοργανωτές - μέχρι την ανατροπή του Rama και το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα διοργανώσει εκλογές στις 18 Ιουνίου.

Στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου δεν σημειώθηκαν επεισόδια και διαψεύστηκαν τα σενάρια για βίαια επεισόδια.

Βασικό αίτημα της αντιπολίτευσης είναι η εξασφάλιση διεξαγωγής ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών με προϋπόθεση την παραίτηση του Rama.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Lulzim Basha τόνισε ότι με τον Rama στην θέση του πρωθυπουργού δεν μπορεί να διεξαχθούν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές.


Η αντιπολίτευση κατηγορεί τους σοσιαλιστές για κακή διακυβέρνηση της χώρας, για φτώχεια, διαφθορά και ότι έχει μετατρέψει την Αλβανία σε μια τεράστια φυτεία κάνναβης που έχει πλημμυρίσει την Ευρώπη, και καταγγέλλει πως με τα παράνομα κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών θα αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

(REUTERS/Florion Goga)

No comments: