Ο Κώστας Σαρικάς, βρέθηκε για 48 ωρες, με το πλήρωμα του υπερσύγχρονου υποβρυχίου μας, το οποίο συμμετείχε σε στρατιωτική άσκηση, με καταδίωξη άλλου υποβρυχίου.«Στο Αιγαίο μυρίζει μπαρούτι»! Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν στρατιωτικοί αναλυτές και διεθνολόγοι, βλέποντας την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.
Οι Τούρκοι έχουν βάλει στο στόχαστρο πλέον το μισό Αιγαίο και οι κινήσεις τους το επιβεβαιώνουν καθημερινά. Η όρεξη τους όπως φαίνεται έχει ανοίξει για τα καλά, αφού απαιτούν την αποστρατικοποίηση 11 ελληνικών νησιών!
Δεν διστάζουν μάλιστα, με σχετική ΝΟΤΑΜ Α5474/16 να ισχυρίζονται ότι η πλειοψηφία εκ των 11 συνολικά περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για την διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2663/46 για το δίμηνο Ιαν-Φεβ 2017 αποτελούν αποστρατικοποιημένες περιοχές και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ειδικότερα η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα παρακάτω 11 νησιά αποτελούν αποστρατικοποιημένες περιοχές:
Σαμοθράκη (αναφέρεται ως Semadirek) Άγιος Ευστράτιος (αναφέρεται ως Bozbaba) Ψαρά (αναφέρονται ως Ipsara) Χίος (αναφέρεται ως Sakiz) Iκαρία (αναφέρεται ως Αhikerya) Λήμνος (αναφέρεται ως Limni) Λέσβος (αναφέρεται ως Midilli) Σάμος (αναφέρεται ως Sisam) Τήλος (αναφέρεται ως Ileki) Χάλκη (αναφέρεται ως Herke) Kαστελλόριζο (αναφέρεται ως Μeis).
Η Άγκυρα έχει κυριολεκτικά αποθρασυνθεί. Δεν περνά ούτε ένα 24ωρο χωρίς να προκαλέσει. Οι δεσμεύσεις περιοχών, οι υπερπτήσεις και οι διεκδικήσεις… νησιών είναι καθημερινό πρόβλημα και ο κίνδυνος να βρεθεί η αφορμή που θα μας οδηγήσει σε μια σοβαρή ελληνοτουρκική κρίση, πιο ορατός από ποτέ.
Πολλοί πλέον κάνουν ανοιχτά λόγο για «θερμό» επεισόδιο στο Αρχιπέλαγος, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και να δηλώνουν έτοιμες να υπερασπιστούν την εδαφικής μας κυριαρχία.
Ο… άγνωστος υποβρυχιακός πόλεμος
Εδώ και 20 χρόνια, από την κρίση των Ιμίων και μετά βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ακήρυχτος πόλεμος στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων και ενώ η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου από το 1993 συζητάει το ενδεχόμενο ανανέωσης του υποβρυχιακού στόλου, η Τουρκία βγάζει όλο και πιο συχνά τα υποβρύχιά της στο Αιγαίο, δεσμεύοντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα οκτώ συγκεκριμένες περιοχές του αρχιπελάγους, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Κστελόριζο.
Πηγή φωτό: Έθνος
Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιτυγχάνει τον αποκλεισμό των ελληνικών υποβρυχίων από τις συγκεκριμένες περιοχές για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Οι δεσμεύσεις των αιγαιοπελαγίτικων περιοχών γίνονται πλέον όλο και πιο συχνά, με τους Τούρκους να «γκριζάρουν» σχεδόν όλο το ανατολικό Αιγαίο και να επιχειρούν ανατροπή του status quo στην περιοχή.
Η απάντηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ηχηρή. Τα ελληνικά υποβρύχια σαρώνουν το βυθό του Αιγαίο και ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε απειλεί την εθνική μας κυριαρχία.
No comments:
Post a Comment