Tuesday, January 24, 2017

Υπ. Εξ Ελλάδας Ν. Κοτζιάς: Δέσμευση της Αλβανίας προς την Ευρώπη ο σεβασμός της γηγενούς μειονότητας και των περιουσιακών της δικαιωμάτων

Image result for Υπ. Εξ Ελλάδας Ν. Κοτζιάς: Δέσμευση της Αλβανίας

Himara
Συνέντευξη μεγάλης διαρκείας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» της ΕΡΤ είχε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς.
Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν κυρίως στο ζήτημα των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης στο θέμα. Ο Υπουργός τοποθετήθηκε επίσης για ζητήματα ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ωστόσο όμως με αφορμή τα κρούσματα βίας εις βάρος του Β/Η Ελληνισμού, τη δραστηριότητα εξτρεμιστών που έκαψαν την ελληνική σημαία στη Δρόπολη καθώς επίσης και το γνωστό θέμα με τους νεοσύλλεκτους στρατιώτες, τέθηκαν ερωτήματα που αφορούν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Ο Υπουργός καταδικάζοντας μεν όλα αυτά τα κρούσματα εθνικισμού επεσήμανε ότι πλέον υπάρχει ένα ουσιαστικό εργαλείο τόσο για τον έλεγχο των συμπεριφορών των αλβανικών κυβερνήσεων όσο και για την προστασία της ΕΕΜ. Πρόκειται για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ το Δεκέμβριο που έχουν σαφή συμπερίληψη των ελληνικών θέσεων- κατά τον ΥπΕξ. Ακολουθεί μέρος της συνέντευξης που αφορά άμεσα ΕΕΜ και ελληνοαλβανικές σχέσεις, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου των Εξωτερικών.
«…ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέω βλέπετε ότι έχουν πάρει πολλοί θάρρος. Αναφέρομαι στον αλβανικό εθνικισμό και στο τελευταίο κρούσμα με τους νεοσύλλεκτους στο Μεσολόγγι.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Οι νεοσύλλεκτοι ήταν στην Ελλάδα. Δεν ήταν στην Αλβανία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ο πράκτορας που είχε μπει και μοίραζε τους χάρτες ο Αλβανός, στην Ελλάδα είχε μπει.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν μοίραζε χάρτες. Προσπάθησε να μπει και δεν τον αφήσαμε να μπει. Τον συλλάβαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Έχει διαφορά. Αλλά εγώ αναφέρομαι στην εκδήλωση του αλβανικού εθνικισμού.
Η Ελλάδα και το είπα και κάπως παρανοήθηκε από ορισμένες πρωτεύουσες στις βαλκανικές χώρες, παρά την κρίση της είναι η ισχυρότερη χώρα της περιοχής.
Το ΑΕΠ μας παρά το ότι χάσαμε 60 και δισεκατομμύρια, 70 δισεκατομμύρια μέσα στην κρίση, είναι δυο φορές μεγαλύτερο από ότι το ΑΕΠ όλων των υπολοίπων κρατών της περιοχής.
Είμαστε μια χώρα με ισχυρούς θεσμούς και ισχυρές ικανότητες. Αντιμετωπίζουμε ορισμένα κράτη που διαμορφώνονται εκ νέου ως εθνικά κράτη τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Αυτά τα κράτη έχουν και πολύ νεανικό πληθυσμό και καμιά φορά αυτό εκφράζεται με ένα δυναμισμό που μπορεί να οδηγήσει και στον εθνικισμό.
Αυτό αντιμετωπίζεται με διπλωματικά μέσα ισχύος που έχουμε εμείς σαν χώρα, ήπιας ισχύος. Δηλαδή όταν η Αλβανία πίστεψε ότι μπορεί να κάνει ένα περίπατο ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση διότι της δώσαμε, ως Ελλάδα -πριν από τη δική μας κυβέρνηση-, το καθεστώς υποψήφιας χωρίς κανένα αντάλλαγμα, πίστεψε ότι θα έπαιρνε και το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς κανένα αντάλλαγμα.
Γιατί δε μπορεί να παίζει με τον εθνικισμό, να λέγονται διάφορα μη σοβαρά πράγματα. Εκεί τους το υπενθυμίσαμε. Είμαστε μια χώρα που θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας, στη βάση όμως του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Και γι’ αυτό η τελευταία απόφαση – έκθεση του Συμβουλίου όσον αφορά τη δυνατότητα και προοπτικές ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, – το ονόμασα αυτό το κείμενο «κέντημα» για την ελληνική εξωτερική πολιτική- με τη βοήθεια όλων των διπλωματών μας, για πρώτη φορά σ’ αυτό το κείμενο είναι όλες οι απαιτήσεις κι όλα τα ζητήματα που έχουμε επισημάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά το κείμενο όμως κάψανε την ελληνική σημαία στη Δρόπολη. Υπάρχει ζήτημα ελληνικού βέτο;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ακούστε, δε χρειάζεται να βάλουμε βέτο διότι οι όροι που μπήκαν πρέπει να ικανοποιηθούν. Αν δεν ικανοποιηθούν θα έχουν ζήτημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Δεν πρέπει να ανάγουμε το κάθε αρνητικό επεισόδιο σε σημαντικό αντικείμενο εξωτερικής πολιτικής. Θα σας πω εγώ, ήρθε να παίξει η Βοσνία στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Αυτά που έκαναν ορισμένοι θεατές, δεν ανταποκρίνονται στην κουλτούρα και στον πολιτισμό των Ελλήνων και του ελληνικού κράτους. Αυτό δε σημαίνει ότι θα το πάρουμε πάνω μας, ότι φταίμε εμείς σ’ αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαν ξεκινήσει πρώτοι οι Βόσνιοι φίλαθλοι όμως κ. Υπουργέ. Μην το πάρουμε, αλλά είχαν ξεκινήσει αν θυμάμαι καλά οι Βόσνιοι φίλαθλοι πρώτοι.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν έχω καμία αντίρρηση, αλλά θέλω να σας πω, το μεμονωμένο επεισόδιο δεν πρέπει ν’ ανάγεται σε κριτήριο εξωτερικής πολιτικής. Το καταδικάζουμε αυστηρά, επισημαίνουμε το επεισόδιο στις αρχές της φίλης γείτονος χώρας και απαιτούμε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Όπως καμιά φορά ανάλογα μπορεί να επισημάνουν και σ’ εμάς.
Αλλά δεν είναι η ουσία του προβλήματος, η ουσία του προβλήματος στην Αλβανία είναι ότι πρέπει ν’ απαιτηθεί κράτος δικαίου, ότι πρέπει να καταπολεμηθεί το εμπόριο ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος, ότι πρέπει να υπάρξει αναγνώριση των δικαιωμάτων της γηγενούς -έχει μεγάλη σημασία- ελληνικής εθνικής μειονότητας σε όλη την Αλβανία και να σταματήσουν τα παιχνίδια με τα περιουσιακά τους. Κι αυτά τα θέτει όλη η Ευρώπη ως δεσμεύσεις…».

No comments: