Friday, January 6, 2017

15 τόνοι χασίς στην αναμονή



 

Kathimerini

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Πάνω από 15 τόνοι χασίς βρίσκονται αποθηκευμένοι στη γειτονική Αλβανία και «αναμένουν» τη μεταφορά-εξαγωγή τους στη Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη. Αυτό αποκαλύπτουν στην «Κ» αξιωματούχοι των υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών της χώρας, μετά την εξάρθρωση ενός ακόμη κυκλώματος διακίνησης ινδικής κάνναβης από την Αλβανία σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. μέσω Ελλάδας.

Οι ίδιες πηγές προβλέπουν σκλήρυνση της στάσης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και υπηρεσιών ασφαλείας έναντι του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα, ο οποίος, σημειωτέον, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα για ήπια αντιμετώπιση των καλλιεργητών χασίς.


Με αφορμή την κατάσχεση –τη Δευτέρα στην Ηγουμενίτσα– 260 κιλών χασίς μέσα σε νταλίκα διεθνών μεταφορών με προορισμό το Ντόρτμουντ, Ελληνες αξιωματικοί προαναγγέλλουν την ενεργό ανάμειξη στην έρευνα και της γερμανικής αστυνομίας (Polizeipräsidium Frankfurt Kriminaldirektion). Εξάλλου, εκτός από τις τρεις συλλήψεις διακινητών χασίς σε Ηγουμενίτσα και Θεσσαλονίκη (βράδυ Δευτέρας), Γερμανοί αστυνομικοί συνέλαβαν έναν ακόμη Ελληνα υπήκοο, μέλος του ίδιου κυκλώματος διακίνησης, που είχε ταξιδέψει στη Φρανκφούρτη προκειμένου να παραλάβει - υποδεχθεί το φορτίο με τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα 265 κιλά χασίς είχαν εισαχθεί από τη γειτονική Αλβανία και είχαν αποθηκευθεί στις εγκαταστάσεις εταιρείας εισαγωγών - εξαγωγών που βρίσκεται σε ερημική περιοχή του Δήμου Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης. Από το σύνολο της ποσότητας, 213 κιλά χασίς φορτώθηκαν σε νταλίκα διεθνών μεταφορών μαζί με τρόφιμα και άλλα προϊόντα, με προορισμό το Ντόρτμουντ. Το βράδυ της Δευτέρας, δύο μέλη του δικτύου, ο ιδιοκτήτης και οδηγός της νταλίκας και ένας ακόμη συνεργός αποπειράθηκαν να βάλουν το φορτηγό σε πλοίο που εκτελούσε δρομολόγιο Ηγουμενίτσα - Ανκόνα. Εντοπίστηκαν και ακινητοποιήθηκαν από άνδρες του Λιμενικού και κατόπιν έρευνας στο ρυμουλκούμενο της νταλίκας βρέθηκαν τα 216 χασίς.

Ακολούθησε η σύλληψη στη Θεσσαλονίκη ενός συνεργού τους, ιδιοκτήτη εταιρείας εισαγωγών - εξαγωγών και μισθωτή της αποθήκης στην οποία τα μέλη του κυκλώματος είχαν προσωρινά κρύψει τα ναρκωτικά. Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν έρευνα στην αποθήκη, όπου βρήκαν ακόμη 51 κιλά χασίς, μηχανήματα για την αεροστεγή συσκευασία ναρκωτικών κ.ά.

Ρόλο παραλήπτη του φορτίου των ναρκωτικών αποδίδει η ΕΛ.ΑΣ. στον 58χρονο Ελληνα που συνελήφθη στη Γερμανία. Η αξία των ναρκωτικών υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 260.000 ευρώ. Αντιθέτως, ως «εγκέφαλοι» της μεταφοράς θεωρούνται Αλβανοί κακοποιοί, οι οποίοι όμως δεν εντοπίστηκαν από την έρευνα.

Παρόμοιες υποθέσεις ήρθαν στο φως τους τελευταίους μήνες, η πρώτη τον περασμένο Μάιο και η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2016. Και στις δύο περιπτώσεις συνελήφθησαν Ελληνες και Αλβανοί ναρκέμποροι που διακινούσαν χασίς από την Αλβανία στη Γερμανία, το Βέλγιο και σκανδιναβικές χώρες μέσω Ελλάδας, χρησιμοποιώντας νταλίκες διεθνών μεταφορών.

No comments: