Η Ρωσία δια μέσου της εκπροσώπου του ρωσικού  ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα φοβερίζει την αλβανική κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο, ότι  δεν έχει διενεργήσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας , «αλλά ότι το Κοσσυφοπέδιο αποσχίστηκε από την Σερβία». 
Σύμφωνα με το oslobodjenje.rs η ίδια υποστηρίζει: «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει κάνει τα πάντα για να λάβει το Κοσσυφοπέδιο το συντομότερο δυνατόν την ανεξαρτησία του, με τη βοήθεια προπαγάνδας, αλλά το  Κοσσυφοπέδιο δεν είναι η χώρα που προσφέρει ευκαιρίες ».
«Η Μόσχα ανησυχεί για τις προσπάθειες δήμευσης σερβικών ιδιοκτησιών  στο Κοσσυφοπέδιο», τόνισε  σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η ίδια σε τακτική συνέντευξη τύπου σχολίασε την έκθεση του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Τόνισε ότι στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχει χαμηλό επίπεδο  επιστροφής των Σέρβων προσφύγων,  και ότι οι αρχές  του Κοσσυφοπεδίου επιχειρούν να σφετεριστούν  αυθαίρετα σερβικές  ιδιοκτησίες.
Η Ζαχάροβα τόνισε ότι ο διάλογος μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου «πραγματοποιείται με δυσκολία» και επεσήμανε ότι η Ρωσία πιστεύει ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου δεν θα πρέπει να «ξεχνούν τις υποχρεώσεις τους. «Ένας ολόκληρος κόσμος γνωρίζει  τι είναι οι  «ευκαιρίες» αυτού του κομματιού για να  γίνει «Δημοκρατία του Κοσόβου», συνέχισε η ίδια.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη και δυνατή «επέμβαση» της Μόσχας στο Κοσσυφοπέδιο το οποίο φυσικά και δεν αναγνωρίζει ως κράτος αλλά θεωρεί ότι «αποσχίστηκε» από την Σερβία και ως εκ τούτου θεωρείται σερβικό έδαφος.
Η παρέμβαση αυτή έχει την σκοπιμότητα της ειδικά τώρα που το ΝΑΤΟ πιέζει το Βελιγράδι να δεχθεί να γίνει η χώρα μέλος της συμμαχίας , ανεπιτυχώς όμως.
Το πιο σημαντικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η επέμβαση του ΝΑΤΟ για την δημιουργία του αλβανικού προτεκτοράτου δεν «θεωρείται» νόμιμη από την Μόσχα και αυτό προμηνύει εξελίξεις και στην σερβική δημοκρατία της Βοσνίας.
Η ρωσική κάθοδο στα Βαλκάνια και ειδικά σε αυτήν την περιοχή εκτός όλων των άλλων  θα είναι και μια διόρθωση των τραγικών λαθών που έπραξε  ο τότε Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν  το 1995-99,  όταν επέτρεψε στην συμμαχία να αλωνίζει «ξένα χωράφια», σύμφωνα με  τον ίδιο τον Πούτιν.