Tuesday, April 21, 2015

Usa parashikon trazira ne Ballkan, i kerkojne ndihme Greqise per te kontribuar


SManalysis


John Kerry i kerkon Tiranes, te kontrolloje ekstremistet shqiptare qe luftojne ne Siri dhe Irak, por njekohesisht I kerkon te marin masa me te rrepta per te patur stabilitet politik


Por nuk ka asnje koment rreth situates se krijuar antihellene ne Shqiperi nga Departamenti Amerikan, per te cilen Athina nepermjet rrugeve diplomatike, ja ka shprehur Washingtonit 


Ceshtja e Kryepeshkopit e shenjestruar sistematikisht nga qendra anti ortodokse, Himara dhe Gjendja e renduar e te drejtave te greke ne Shqiperi, ngelen ceshtje te hapura me pasoja per rrugetimin e shqiperise ne BE.

Washington. Sekretari Amerikan John Kerry, ka thirrur ne Departamentin e Shtetit ne takime te ndara Ministrin Grek te Puneve te jashtme Kotsias dhe ate shqiptar Bushati, per te shprehur inisiativa koherente per nje mbarvajtje dhe stabilitet ne rajonin e Ballkanit Jug Perendimor, vecanerisht me krizen greke dhe zgjedhjet administrative ne Shqiperi.


Pre palen shqiptare, John Kerry eshte I shqetesuar se stabiliteti politik ne shqiperi eshte mjaft I brishte dhe per kete duhen angazhime konkrete te Shqiperise ne luften kunder terrorizmit, por edhe ne forcimin e agjencive te kontrollit te zbulimit, parandalimit dhe ndeshkimit te elementeve, te cilet kane per object nje destabilizmi te mundeshem te situates ne prtag ye zgjedhjeve administrative.


Gjykata Kushtetuese ka hedhur posht nje pretendim te qeverise shqiptare, per te miratuar nje agjenci hetimi te tipit FBI, per te mbi kqyrur krimin e organizuar dhe terrorizmin, por mesa duket amerikanet jane te interesuar per ta vazhduar kete perpjekje, e cila gjithesesi rendon situaten e te drejtave te njeriut ne Shqiperi.


Goditja qe duhet te ndermare Shqiperia ndaj elementit te terorizmit islamik, shprehe edhe per faktin se ne Shqiperi, mund te instalohen forca te NATO dhe si e tille, arsyjet qe te cojne ne kontroll te elementeve ekstremiste, behen dyfish me te forta.


Ne te njejten gjatesi vale John Kerry iu shpreh edhe Ministrit Grek Kotsias per faktin se USA ndjehen te pasigurte ndaj nje leshimi qe mund ti bejne ligjet e parlamentit grek, disa elementeve teroriste ne Greqi. Por gjithesesi, e perbashketa eshte se Washingtoni, I kerkoi ndihme Greqise, ne rast te nje perkeqesimi te situates ne kufijte e saj veriore, perfshi Maqedoni dhe vecanerisht Shqiperi, per te cilen kjo e fundit, zhvillon edhe zgjedhjet administrative, te cilat mund edhet te kontenstohen nga opozita, per shkak te situates se larte te inkriminalizimit politik si dhe te Ndarjes Teritoriale, e cila favorizon haptazi qeverine shqiptare.


Jo pa qellim, takimet e John Kerrit qe ka thirur ne Washington Ministrat e jashtem grek dhe shqiptare, kane shkuar ne raporte kontradiktore, per te ballafaquar nje seri problemesh gjeopolitike, kane patur perplasje. Ndersa si perhere shqiptaret pranojne cdo propozim qe I vjen nga aleati I tyre me I ngushte, edhe pse shpesh ato kercenojne per hater te stabilitetit politik, te drejtat dhe lirite e njeriut, per greket, ngelen te hapura mjaft ceshtje sic jane kriza ekonomike, mardhejnet me Rusine, me europen, me emigrantet, me NATO, me Turqine, me ballkanin, etj, Pikerisht, perpjekja e John Kerrit, ka bere te mundur qe Greqia te shikoje dhe te ndihmoje per cdo tendence destabilizimi ne kufijte veriore te saj, Shqiperia (ne NATO) dhe Maqedonia.  


Gjithesesi, vetem kohet e fundit, mardhenjet Shqipreri Greqi, (te tensionuara ne rruget diplomatike) vazhdojne te ngelen te ngira, per faktin se Tirana, thuajse e ka fshire nga harta cdo gjurme greke, vecanerisht me Ndarjen e re Territoriale, u krijuan premisat per te grupuar vetem dy Bashki, ose sic pretendonte Diktatura Staliniste e Enver Hoxhes, se ne shqiperi zona Gjirokaster Sarande, perben Minoritetin grek. Himara dhe ceshtja e Arkipeshkopit Janullatos qe po sulmohet sistematikisht nga qendra anti greke, kane thelluar diversionin e Tiranes ndaj popullsise greke ne Jug. 


Kjo situate e konstatuar ne rritje, ka krijuar nje klime jo paqesore dhe aspak tolerante, e cila ne radhe te pare, ka shenjestruar orthodhoksine, greket dhe Himaren, per te cilen rezultatet erdhen si pasoje e deformomit te Regjistrimit te Popullsise, (Census 2011), ku, lidershipi perendimor, ne bashkepunim me forca politike ekstremiste ne Shqiperi, si ne Ndarjen Territoriale ashtu edhe per Cencus 2011, ka patur ndikimin e vete ndaj autoriteteve shqiptare. Kjo shprehet edhe per faktin se Regjistrimi I Popullsise ne shqiperi ne vitin 2011, nuk njihet nga asnje prej vendeve fqinje te Shqiperise, per te cilen Greqia, e ka konsideruar si nje process, i pa imagjinueshem per nje vend qe aspiron per ne BE.

No comments: