Thursday, December 14, 2017

Ο πρόεδρος της Αλβανίας δεν υπέγραψε τον νόμο για τις μειονότητες στη χώρα



 «Ο Μέτα, σιωπηλά, έδωσε το πράσινο φως στο νόμο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Αλβανία»


Δεκέμβριος 14, 2017. Echedoros


Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμα του,  να μην υπογράψει το νόμο περί της προστασίας των μειονοτήτων, ένας νόμος που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής τους τελευταίους μήνες.


Αποφάσισε να μην υπογράψει  το νόμο, αλλά αυτός θα τεθεί σε ισχύ χωρίς τη συναίνεσή του, ένα αναφαίρετο δικαίωμα του αρχηγού του κράτους.


Ο νόμος δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», όπου απουσιάζει η υπογραφή του αρχηγού του  αλβανικού κράτους.


Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο στα μέσα Οκτωβρίου με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος  των Σοσιαλιστών και της αντιπολίτευσης των Δημοκρατών.


Κατά αυτού του νόμου τάχθηκαν οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση και ο βουλευτής  από το Κόμμα των Ελλήνων.


Η εγκριθείσα νομοθεσία, σε αντίθεση με την αρχική της έκδοση που αναγνώριζε οκτώ μειονότητες, «Μακεδόνες» ( δηλαδή Σλάβους Σκοπίων, μια παρατυπία του αλβανικού κράτους που αναγνωρίζει τους Σλάβους ως Μακεδόνες), Βλάχους, Έλληνες, Αιγυπτίους, Σέρβους, Βόσνιους, Μαυροβούνιους και Ρομά, ενώ με πίεση της Βουλγαρίας αναγνωρίσθηκε και βουλγαρική μειονότητα, όπως σημειώνεται.


(Στοιχεία από makfax.com.mk)

No comments: