Thursday, December 7, 2017

«Δικηγόρος των Χιμαριωτών ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα»



Δεκέμβριος 7, 2017, Echedoros

Είναι αρκετά  ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, σε πολλές περιπτώσεις, ενώ είναι πηγή έμπνευσης για τον αλβανικό αλυτρωτισμό στην Ελλάδα,  έχει αναλάβει το ρόλο του δικηγόρου των Χιμαριωτών, σε αντίθεση με την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα, που αντί να παρεμβαίνει δραστικά, συμβουλεύει τους πολίτες της ελληνικής κοινότητας να πάνε στα δικαστήρια,  όταν διαπιστώνουν ότι ζημιώνονται, γράφει το αλβανικό κείμενο του ομογενούς  Σταυρί Μάρκο.


Ίσως για την πολιτική, τη διπλωματία  ή απλά  για την πολιτική αντιπολίτευση, ο Σαλί Μπερίσα, πρώην πρωθυπουργός τη Αλβανίας , καταδίκασε στο κοινωνικό δίκτυο Facebook, προσπάθεια  παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στις Δρυμάδες της Χιμάρας, όταν εκπρόσωποι μιας οικογένειας - πρώιμης κομμουνιστικής νομενκλατούρας,  με στενές οικογενειακές σχέσεις  πολιτικών,  προσπάθησαν να αποκτήσουν άδεια κατασκευής γιγάντιου ξενοδοχείου, η ιδιοκτησία του οποίου ανήκει σε ορισμένες οικογένειες της ελληνικής κοινότητας της Χιμάρας.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία για 17 χιλιάδες τ.μ. ακίνητης περιουσίας κοντά στη θάλασσα, του πλέον περιζήτητου τουριστικού τμήματος της Αλβανίας, που ανήκει σε ορισμένες αυτόχθονες οικογένειες, που το εγκατέλειψαν πρόσφατα εξαιτίας διεφθαρμένων πρακτικών  του αλβανικού κράτους, που έβαλε σε λειτουργία τον παραπλανητικό κρατικό μηχανισμό για να ληστέψουν τους αυτόχθονες  κατοίκους της περιοχής.


Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση, όπως τονίσαμε, το Σχέδιο Ανάπτυξης της Χιμάρας δεν είναι τίποτε άλλο από πρόγραμμα των Αλβανών ολιγαρχών, προκειμένου να αρπάξουν κτήματα που ανήκουν στην ελληνική κοινότητα, για δημιουργήσουν σε αυτά,  ξενοδοχεία πέντε αστέρων, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια .


Επαφίεται στην αξιοπρέπεια της Ελλάδας, να γεφυρώσει τις απειλές προκειμένου να μην εξαφανισθεί η Ελληνική Κοινότητα της Χιμάρας, παρά να προβαίνει σε διπλωματικές υποσχέσεις και δηλώσεις.


Είναι σημαντικό να κάνει η Ελλάδα παρεμβάσεις για να σταματήσει η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάπτυξης της Χιμάρας, ώστε να μην  επηρεασθεί  το έργο αξίας 1 δις δολαρίων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπρόσωπος της ΕΕ στα Τίρανα, Ρομάνα Βλαχούτιν κατά τις συναντήσεις με την  τρόικα και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας τον Σεπτέμβριο, ο Ράμα υποσχέθηκε, την αλλαγή των νόμων και  όλων των κυβερνητικών αποφάσεων που  υπονομεύουν την ελληνική κοινότητα .


Ωστόσο, υπάρχει μια  σιωπή για τη Χιμάρα και φυσικά για τη δράση της ολιγαρχικής μαφίας στην Αλβανία,  ενώ σκοπεύει να αρχίσει τη λεηλασία των κατασκευών στην πιο συγκεχυμένη περιοχή της Χιμάρας.



(Στοιχεία από SManalysis)

No comments: