Thursday, January 12, 2017

To ραντεβού της Κυρίας Θεοχάρους με την iστορία - 'Ένα μεγάλο μπράβο στην Κυρία Θεοχάρους.


Συγχαρητήρια και ευχαριστίες γιατί υπερασπίζεται όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα και τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Δεν ξέρω αν είναι πιο χρήσιμο να κάθεται ή να μην κάθεται κανείς στη Γενεύη, είμαι βέβαιος όμως ότι κάποιος πρέπει κάπως να διαμαρτυρηθεί. Αντί να αφήνει να κοροϊδεύουν από τηλεοράσεως τον κυπριακό λαό και να παίζουνε με τους χάρτες και τον πόνο των προσφύγων. Το θέμα δεν είναι οι λεπτομέρειες της μίας ή της άλλης πρόβλεψης του "κράτους Φρανκεστάιν" (Περράκης), του "σχεδίου παράφρονος" (Δ. Τσάτσος), του "τέρατος" (Β. Βενιζέλος). Το θέμα είναι ότι αρπάζουν το κράτος με το οποίο ζήσανε ειρηνικά και εν ευημερία οι Κύπριοι, θέτοντας και τις βάσεις για να μετατραπεί, αν τους χρειαστεί, σε μια φλεγόμενη βάτο στην Αν. Μεσόγειο.
Ποιοι πρόσφυγες και που θα γυρίσουνε; Είδατε κανένα πρόσφυγα να γυρίζει στη Βοσνία, παρά τις προβλέψεις του Ντέιτον. Θα πάει να βάλει ο άλλος το κεφάλι του στον τορβά, με τους στρατιώτες του Ενρτογάν να τριγυρνάνε στο νησί, δήθεν προσωρινά. Πιθανότερο μου φαίνεται, όσοι μπορούν, αντί να γυρίσουν στα πατρογονικά τους, να φύγουν από την Κύπρο. Και ποιους ακριβώς στρατιώτες; Αυτούς που εισέβαλαν στην Κύπρο διώχνοντας τον μισό πληθυσμό της από τα σπίτια τους; Αυτούς που μπήκαν και κάνουν ότι θέλουν στη Συρία και το Ιράκ, χωρίς να τους ενοχλεί κανείς. Θα νομιμοποιήσουμε έναντι υποσχέσεων την παραμονή τους εκεί. Και τι θα κάνει η Αθήνα αν δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους; Θα στείλει τους Ευζώνους που φυλάνε τη Βουλή να τους διώξουνε;

Α ξέχασα, μου λένε οι τηλεοράσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά ο κ. Κοτζιάς θα σταθούν βράχοι στη Γενεύη, γιατί διαφωνούν, λέει, με παραμονή ξένων στρατευμάτων και εγγυήσεις. Ελπίζω για το καλό όλων μας και του κ. Κοτζιά, αυτήν ακριβώς τη θέση να υποστηρίξει, αν πάει αυτός στη Γενεύη και να μη δεχθεί να υπογράψει κείμενο που να περιέχει τίποτα αντίθετο, γιατί τέτοιο κείμενο θα ανοίξει τον δρόμο για να ακυρωθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που ζητάνε την αποχώρηση των στρατευμάτων από την Κύπρο, χωρίς να τη συνδέουν με οποιαδήποτε λύση του κυπριακού ή άλλους όρους και χωρίς να προβλέπουν καμία προσωρινή, μεταβατική περίοδο, είτε μιας ώρας είτε 10 χρόνων (στην οποία ώρα ή χρόνια ήδη θα έχει διαλυθεί το κυπριακό κράτος και η Εθνοφρουρά του).

Ελπίζουμε ότι αυτή είναι η άποψή του και ότι θα ενεργήσει σύμφωνα με αυτή μέχρι το τέλος, όχι σύμφωνα με τη συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή της Κυριακής 26ης Σεπτεμβρίου, όταν αποδεχόταν την παραμονή για μια περίοδο, μετά τη λύση, τουρκικών στρατευμάτων και, αντί της καταργήσεως των εγγυήσεων, νέτα-σκέτα, προέβλεπε ένα νέο σύστημα εγγυήσεων, το οποίο ουδείς έχει γνωρίσει και ουδείς στην Κύπρο ή την Ελλάδα έχει εξουσιοδοτήσει τους εκπροσώπους των δύο κρατών στη Γενεύη να υιοθετήσουν, με οποιοδήποτε τρόπο κι αν θελήσουν να το κάνουν.

Για να επανέλθουμε στην σπουδαία εκ Κύπρου ευρωβουλευτή, ελπίζουμε ότι θα ολοκληρώσει, κι εκείνη και οι υπόλοιποι, αυτό που είχε το θάρρος να αρχίσει. Το κυπριακό δεν κρίνεται μόνο ή κυρίως στο εσωτερικό της Κύπρου ή της Ελλάδας. Κρίνεται διεθνώς. Ελπίζω κάποιος να φωνάξει τους ξένους δημοσιογράφους και να πάει να ενημερώσει και το Ευρωκοινοβούλιο.

Είναι κάπως περίπλοκο, αλλά γίνεται. 'Ένα πραξικόπημα είναι πραξικόπημα ακόμα κι αν το κάνει ο αρχηγός ενός κράτους. Και δεν αφορά μόνο τους πολίτες του.

Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος

Link
Είχε γραφεί ήδη αυτό το κείμενο, επί τη βάσει των πληροφοριών που μεταδίδονταν από τη Γενεύη, όταν πληροφορηθήκαμε την ανακοίνωση των κυπριακών κομμάτων που ζήτησαν να σταματήσει το πραξικόπημα.

Αυτονόητο είναι ότι τα συγχαρητήρια και οι ευχαριστίες περιλαμβάνουν όλους τους. Απομένει να δούμε ποια στάση θα τηρήσει πλέον η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Θα πάει στη Διάσκεψη με τον Αναστασιάδη και όσους τον καθοδηγούν, ή θα ταχθεί με το μέρος του ελληνικού και του κυπριακού λαού;

No comments: