Thursday, September 26, 2019

Για διγλωσσία στην εξωτερική πολιτική κατηγορεί την κυβέρνηση ο Γ. Κατρούγκαλος

SManalysis

 Πρόσωπα  Χάονας  Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, 20:40 

​«Είμαστε λίγο ανήσυχοι γιατί φαίνεται να εξακολουθούν να υπάρχουν φαινόμενα διγλωσσίας στην εξωτερική μας πολιτική και ορισμένες φορές μια έλλειψη προετοιμασίας, που μπορεί να καταλήξει σε κάτι χειρότερο, σε έλλειψη σοβαρότητας στις κινήσεις που κάνουμε» τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" για τις επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι έγινε η συνάντηση, ωστόσο, όπως είπε, «δεν είμαστε βέβαιοι αν ο πρωθυπουργός έθεσε το πρόβλημα της εντεινόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας και στην Κύπρο και στο Αιγαίο στον πρόεδρο Ερντογάν γιατί ναι μεν ο πρωθυπουργός είπε, στη χθεσινή ομιλία σε ομογενείς στην Αστόρια, ότι αναφέρθηκε στην τουρκική παραβατικότητα στην Κύπρο, στην αρχική όμως ενημερωτική διαρροή από τις κυβερνητικές πηγές αναφερόταν μόνο ότι συζητήθηκαν το προσφυγικό και το Κυπριακό».

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, σημειώνοντας: «Ο πρωθυπουργός είδε -για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός- τον Κοσοβάρο ανώτατο αξιωματούχο. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο. Βρισκόμαστε σε μια αλλαγή στάσης ως προς αυτό; Εάν πράγματι γίνεται κάτι τέτοιο δεν έπρεπε αυτό να έχει εξηγηθεί και να λυθεί πριν γίνει η συνάντηση; Αν η συνάντηση έγινε χωρίς να έχει αλλάξει η εξωτερική μας πολιτική δεν δείχνει αυτό ένα έλλειμμα προετοιμασίας και σοβαρότητας;».

«Φαίνεται να θέλει η κυβέρνηση», συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, «να κάνει πακέτο την υπόθεση της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας ως προς τις ενταξιακές της πολιτικές. Όμως στην Αλβανία έχουμε και άλλα θέματα, έχουμε την ανάγκη της προστασίας της μειονότητάς μας, πώς μπορούν να γίνονται όλα τα πράγματα αυτά ένα πακέτο; Θέλουμε, λοιπόν, μεγαλύτερη σοβαρότητα και κυρίως όχι υποκρισία, όχι διγλωσσία στην εξωτερική μας πολιτική. Δεν είναι δυνατόν τα τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου στα αγγλικά να μνημονεύουν τη γειτονική χώρα ως Βόρεια Μακεδονία και στα ελληνικά να παραμένει ακατονόμαστη».
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

No comments: