Thursday, September 26, 2019

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, πρόεδρος της Επιτροπής προετοιμασίας ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ

SManalysis




«Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα, η ομόφωνη εκλογή μου στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας. Μίας πολύ σημαντικής Επιτροπής που εξετάζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, μίας υπό ένταξη χώρας των Δυτικών Βαλκανίων που οφείλει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεντημένο, το κράτος δικαίου, τις σχέσεις καλής γειτονιάς, το διεθνές δίκαιο, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και βεβαίως τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας».

SManalysis Comment

Τον Φεβρουάριο του 2008, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε χωρίς καθυστέρηση την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ (η Συνθήκη της Βόρειας Ηπείρου). Την ίδια χρονιά, το Κοσσυφοπέδιο διακηρύσσει την Ανεξαρτησία, η οποία, όπως φαίνεται, δεν θα συνεχίσει να υπάρχει σε αυτό το διεθνές πρότυπο.

Κατά τη διάρκεια αυτών των 10 χρόνων, τα Τίρανα χρησιμοποίησαν όλες τις θεσμικές και εθνικιστικές τους δυνάμεις για να παραβιάσουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των Ελλήνων στα νότια της Αλβανίας και ιδιαίτερα στις Ιονικές ακτές της Χιμάρας. Το αλβανικό κοινοβούλιο ψήφισε κατά της βούλησης των Ελλήνων, ενώ η κυβέρνηση εκτέλεσε τις αποφάσεις της, εισβάλλοντας την ιστορική τους επικράτεια.

Σήμερα η κατάσταση των Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο είναι ανησυχητική, και στα Βαλκάνια μπορεί να έχουμε σενάρια αναδιανομής των συνόρων.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη ομόφωνα ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας,  Αυτό σημαίνει και αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αναγκάσει την Αλβανία να ανταποκριθεί στις συνθήκες της ελληνικής αυτοδιάθεσης στην ιστορική της επικράτεια, στη Βόρεια Ήπειρο και ιδιαίτερα στη Χιμάρα.

No comments: