SManalysis
Link
Τρεις ημέρες μετά από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αλβανό ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη, ο Έντι Ράμα, αποκάλυψε στο προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα λεπτομέρειες από τη συζήτηση. «Ήταν η πρώτη συνάντηση, μια φιλική γνωριμία. Είναι προφανές ότι υπάρχει θετική βούληση και από τις δύο πλευρές για την προώθηση ενός ανοικτού διαλόγου, ο οποίος είχε ξεκινήσει, και της επίλυσης ορισμένων ζητημάτων που εκκρεμούν από το παρελθόν.
Ομοίως, υπάρχει κοινή επιθυμία ώστε να γίνουν σημαντικά βήματα στη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, ιδιαίτερα, τον οικονομικό».
Λίγο μετά από τις αποκαλύψεις, ήρθε η απόφαση της γερμανική βουλής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Τονίστηκε, βέβαια, ότι δεν πρόκειται για ένταξη χωρών, αλλά για μακρά διαδικασία, η οποία ενδεχομένως να καταλήξει σε ένταξη. Ειδικά για την Αλβανία τέθηκαν αυστηροί όροι για τις μεταρρυθμίσεις του Κράτους Δικαίου και τα φαινόμενα αλυτρωτισμού.
Όμως το ερώτημα παραμένει. Μπορούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ευρωπαϊκή Ένωση να εμπιστευθούν τον Αλβανό πρωθυπουργό; Ή, για την ακρίβεια, θα εξαπατήσει ο Έντι Ράμα για μία ακόμη φορά ελληνική και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις;
Η Αλβανία δεν έχει εκπληρώσει ακόμη τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, που αφορούν δημοκρατικούς θεσμούς και ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Μόλις πριν από τρεις μήνες, στις 30 Ιουνίου έλαβαν χώρα εκλογές-παρωδία. Όμως εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, ιδιαίτερα στην ελληνική μειονότητα, είναι η πρόσφατη ενέργεια της κυβέρνησης Ράμα για τη σύσταση «Αλβανικού Φορέα Επενδύσεων».
Ο φορέας αυτός ελέγχει δημόσιες και ιδιωτικές γαίες και αποφασίζει για το αν δεσμευθούν για «στρατηγικές επενδύσεις». Στην ουσία κάθε δημόσια ή ιδιωτική περιουσία συγκεντρώνεται μέσω του φορέα στο χέρια του Αλβανού πρωθυπουργού. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτησίες Ελλήνων ομογενών σε Χειμάρρα, Αυλώνα, Αγίους Σαράντα μπορούν να περιέλθουν στην κυριότητα μίας χούφτας «στρατηγικών επενδυτών» του στενού περιβάλλοντος Ράμα.
Τόσο ο Σαλί Μπερίσα, όσο και η Γιορίντα Ταμπάκου κατήγγειλαν δημόσια τη σύσταση του Αλβανικού Φορέα Επενδύσεων, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Παρά ταύτα, και σε ευθεία αντιπαράθεση με όλους τους διεθνείς οργανισμούς, το ΔΝΤ, τη Παγκόσμια Τράπεζα, το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που έχουν υποβάλει ενστάσεις, η κυβέρνηση Ράμα προχώρησε στην ψήφιση του Νομοσχεδίου λαμβάνοντας δήθεν υπόψη τις συστάσεις και τις προτάσεις τους.
Ο Έντι Ράμα οφείλει να σεβαστεί τα ανθρώπινα και περιουσιακά δικαιώματα των μελών της ελληνικής μειονότητας, όπως άλλωστε το έχουν επισημάνει πολλάκις ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Ο Ράμα συνηθίζει να επιρρίπτει τις ευθύνες στα κράτη-μέλη για την αποτυχία έναρξης διαπραγματεύσεων της Αλβανίας, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για εσωτερικό πρόβλημα των χωρών της Ε.Ε. και όχι της κυβέρνησης του, επισημαίνει η Francesca Norton στο «Citizen Truth».
«Ε, υποκριτή», λέει το Ευαγγέλιο, «βγάλε πρώτα το δοκάρι από το μάτι σου και τότε θα δεις καθαρά ώστε να βγάλεις το άχυρο από το μάτι του αδελφού σου».
No comments:
Post a Comment