Monday, December 17, 2018

Ο πρόεδρος της Σερβίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατηγόρησε τις αρχές της Πρίστινα

SManalysis

Δεκέμβριος 18, 2018. Echedoros

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τη συνέχιση του διαλόγου στις Βρυξέλλες με την Πρίστινα, λέγοντας ότι η διαδικασία θα μπορούσε να συνεχισθεί μόνο μετά την άρση της ακραίας φορολόγησης των σερβικών προϊόντων από τις αρχές της Πρίστινα.


Στην ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,  ο επικεφαλής του Σερβικού κράτους δήλωσε ότι η Σερβία δεν πρέπει να κατηγορείται για τα πάντα, αλλά το Κοσσυφοπέδιο έχει δημιουργήσει το στρατό και επέβαλε φόρους στα σερβικά αγαθά.


Εξέφρασε φόβους για την υποστήριξη που έλαβε ο Στρατός του Κοσσυφοπεδίου από τα ισχυρά κράτη.


«Ευχαριστώ, επίσης, όλους εκείνους που ήθελαν, τουλάχιστον,  να μας ακούσουν γιατί δεν υπάρχει καμία παράγραφος ή ψήφισμα που να λέει ότι η Πρίστινα έχει το δικαίωμα να σχηματίσει στρατό. Το ψήφισμα που διέπει το Κοσσυφοπέδιο, το 1244,  δεν αναφέρεται σε συγκρότηση στρατού και δεν επιτρέπεται η διαμόρφωση στρατού από την Πρίστινα», δήλωσε.


Αναφέρθηκε, ακόμη, στην μη ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Ιντερπόλ, λέγοντας ότι η Πρίστινα έχει ακόμη πολύ δρόμο για να ενταχθεί, αφού πρέπει πρώτα να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Κοσόβου.


Ο Βούτστις πρόσθεσε, ότι οι δήμαρχοι των  δήμων της Σερβικής πλειοψηφίας στο Κοσσυφοπέδιο αντιτίθενται στη διαμόρφωση του στρατού του Κοσσυφοπεδίου και τον θεωρούν ως «απειλή για την επιβίωσή τους».


«Θα συνεχίσουμε το διάλογο όταν το Κοσσυφοπέδιο καταργήσει την απόφαση για τη δασμολόγηση των προϊόντων. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος, οι ανησυχίες μου είναι ακόμη μεγαλύτερες σήμερα από ό, τι ήταν χθες.

Ελπίζω κάποια μέρα να φθάσουμε σε αυτήν την πιθανή συμφωνία με την Πρίστινα, αλλά όσα έγιναν πρόσφατα μας πάνε πίσω 6-7 χρόνια», είπε.

No comments: