Monday, December 17, 2018

«Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός στο στόχαστρο, Όχι άλλη απάθεια»

SManalysis
Image may contain: 1 person, beard and indoor
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός στο στόχαστρο, Όχι άλλη απάθεια»
Image may contain: 7 people, people standing and indoor
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση «Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός στο στόχαστρο, Όχι άλλη απάθεια», η οποία πραγματοποιήθηκε από τα εν Ελλάδι Βορειοηπειρωτικά Σωματεία την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στον Χώρο Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής», στην Αθήνα.

Στην κατάμεστη αίθουσα και ενώπιον εκατοντάδων Βορειοηπειρωτών και Ελλαδιτών, ο συντονιστής και γνωστός δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος ανοίγοντας την εκδήλωση ανέφερε ότι το ζήτημα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ξαναμπήκε στο τραπέζι εξαιτίας της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις αλβανικές αρχές.
Image may contain: 5 people
Μάλιστα κατά την έναρξη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Βορειοηπειρώτη Εθνομάρτυρα.

Ο πρώτος ομιλητής, ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ανέλυσε την νομική διάσταση της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ως δικηγόρος που ανέλαβε να εκπροσωπήσει την οικογένεια του 35χρονου δολοφονηθέντος.

Όπως έκανε γνωστό, από την πρώτη στιγμή της υπόθεσης υπήρχε δυσχέρεια στην συνεργασία των αλβανικών και των ελληνικών αρχών, η οποία έως σήμερα παραμένει προβληματική. «Στόχος της οικογένειας και των εκπροσώπων της είναι η ολοκλήρωση της ανάκρισης το συντομότερο και η πρόσβαση σε ολόκληρο το υλικό της δικογραφίας, ώστε να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα», υπογράμμισε ο κ. Λυκουρέζος.

Ωστόσο έκανε σαφές ότι οι δικηγόροι της οικογένειας Κατσίφα δεν έχουν κανένα στοιχείο της υπόθεσης στην διάθεση τους καθώς και ότι η αλβανική δικονομία προβλέπει ότι η διαδικασία για την απόδοση αντιγράφων της δικογραφίας και του υλικού, ενδέχεται να διαρκέσει έως έξι μήνες.

Ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια» Λεωνίδας Παππάς, ανέπτυξε το θέμα «Η Βόρειος Ήπειρος σήμερα», περιγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός με κυριότερα την υφαρπαγή ιδιοκτησιών, την πληθυσμιακή αλλοίωση και την συρρίκνωση της Ελληνικής Παιδείας.

«Το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα και οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις», ήταν το θέμα για το οποίο μίλησε ο διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος, όπου ανέλυσε τις διαχρονικές μεθοδεύσεις του αλβανικού κράτους για τον γεωγραφικό περιορισμό και ουσιαστικά την εκδίωξη του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου από τις πατρογονικές του εστίες. Παρ’ όλα αυτά, όπως σημείωσε, οι ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έχουν αντιδράσει ουσιαστικά σε αυτήν την κατάσταση αλλά προχωρούν συνεχώς σε κινήσεις καλής θελήσεως προς τα Τίρανα.

«Στις ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν κατανοούνται κινήσεις καλής θελήσεως. Η αλβανική καχυποψία θεωρεί ότι τέτοιες κινήσεις είναι σημεία αδυναμίας. Στην αλβανική αντίληψη δίνεις κάτι, παίρνεις κάτι συγκεκριμένο με αντάλλαγμα και όσο πιο ακριβά το πάρεις τόσο πιο πολύ ο άλλος σε εκτιμά και σε υπολογίζει», ανέφερε ο κ. Συρίγος. Μάλιστα η πρόταση που έθεσε ώστε να πιεστεί η αλβανική πλευρά, ήταν να ζητήσει η Ελλάδα από την ΕΕ να αναστείλει μέχρι ενάμιση χρόνο το καθεστώς εισόδου με βίζα στα κράτη – μέλη της.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σταύρος Λυγερός, μίλησε για τον ιδεολογικό απεγκλωβισμό στα Εθνικά Θέματα. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε τα συμβάντα των τελευταίων ετών στην Βόρειο Ήπειρο ως «εθνική κάθαρση χαμηλής έντασης». Μάλιστα τόνισε ότι η δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα ήταν στοχευμένη εκτέλεση. Παράλληλα κατήγγειλε την αμηχανία με την οποία αντιμετωπίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα εθνικά θέματα. «Ο Κατσίφας με τον θάνατο του χτύπησε τα καμπανάκια για τους εθνικούς μας κινδύνους», είπε ο κ. Λυγερός.

Παρέμβαση έκανε η κυρία Ερμιόνη Κατσίφα, αδερφή του Εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα, η οποία ζήτησε να δοθούν στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και να μην πάει χαμένη η θυσία του αδερφού της που αγάπησε τον τόπο του. Παράλληλα ευχήθηκε να μην χυθεί άδικα άλλο αίμα.

Επίσης προβλήθηκε βίντεο με ρεπορτάζ που έγιναν από τις 28 Οκτωβρίου 2018 από ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς σχετικά με την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα, καθώς και μήνυμα της Κύπριας Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους η ο οποία αναφέρθηκε στην σύσταση επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία θα επισκεφθεί την Βόρειο Ήπειρο, η οποία θα εξετάσει επί τόπου τις συνθήκες διαβίωσης του Ελληνισμού στην περιοχή και την αναγκαιότητα εφαρμογής και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ο Κωνσταντίνος κατάφερε να μας ενώσει και να μας φέρει κοντά και με αυτό ως αφετηρία θα πρέπει να ξεκινήσουμε ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε τον τόπο μας», είπε στον χαιρετισμό της εκ μέρους των Εν Ελλάδι Βορειοηπειρωτικών Σωματείων η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Ελένη Δήμου, πριν το κλείσιμο της εκδήλωσης.

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι:
Νίκος Νικολόπουλος - Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Βουλευτής Αχαΐας
Σάββας Αναστασιάδης, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Επιτήδειος, ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, Γιώργος Κουτουλάκης αναπληρωτής βουλευτής Ένωσης Κεντρώων.

Από την Συντονιστική Επιτροπή των εν Ελλάδι Βορειοηπειρωτικών Σωματείων

No comments: