Tuesday, December 18, 2018

Διαμαρτυρία Σέρβων Κοσσυφοπεδίου στη Μιτρόβιτσα

SManalysis


Δεκέμβριος 18, 2018. Echedoros


Περισσότεροι από χίλιοι Σέρβοι διαδήλωσαν σήμερα στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσας του Κοσόβου, εναντίον της φορολόγησης των σερβικών και βοσνιακών προϊόντων, μια επιπλέον επιβάρυνση κατά 100%, που επέβαλε η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου.



Ο Μίλαν Ιβάνοβιτς - εκπρόσωπος των διαδηλωτών, παρουσίασε τα αιτήματα των Σέρβων, σύμφωνα με τα οποία, ζητείται από τις Βρυξέλλες να επιβάλουν οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις κατά των αρχών της Πρίστινα,  ώστε να  αναγκαστούν οι αλβανικές αρχές του Κοσόβου να καταργήσουν τους υπέρογκους δασμούς και να σεβασθούν τη συμφωνία CEFTA.


Οι Σέρβοι ανέφεραν ότι δεν θα επιτρέψουν την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσόβου να πηγαίνουν  στις περιοχές όπου κατοικούν και δεν θα επιτρέψουν ούτε τα θεσμικά όργανα να επισκέπτονται περιοχές τους,  έως ότου αρθεί το μέτρο της παράνομης δασμολόγησης των προϊόντων.


Ο Ιβάνοβιτς είπε ότι κατάσταση είναι σοβαρή και δύσκολη,  «ήρθαμε εδώ για να φωνάξουμε για το δίκαιό μας και ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας. Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή της εθνοκάθαρσης και τη βία κατά των Σέρβων», τόνισε ο Ιβάνοβιτς μπροστά από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και  της EULEX στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσας, σύμφωνα με την ραδιοτηλεόραση Κοσόβου.

No comments: