Saturday, October 20, 2018

Ο Κοτζιάς αποχώρησε ανακοινώνοντας επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο (Albania)

SManalysis

Από Mlitaire News - 20/10/2018

Ο Νίκος Κοτζιάς παραδίδοντας τα καθήκοντά του στον Αλέξη Τσίπρα, τον ευχαρίστησε για την ευκαιρία που του έδωσε να “αναμετρηθεί με τα προβλήματα” και ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας για την επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων από τους Οθωνούς μέχρι και τα Αντικύθηρα.

Μίλησε για ενεργητική εξωτερική πολιτική αυτής της κυβέρνησης, η οποία συγκρότησε συμμαχίες, με σοβαρότητα και νηφαλιότητα.


Τι είπε μεταξύ άλλων ο κ.Κοτζιάς για τα όσα έγιναν επί υπουργίας του στο ΥΠΕΞ:

“Μπορέσαμε και βάλαμε στο τραπέζι προβλήματα πολλών χρόνων με την Αλβανία και βρήκαμε τους ανθρώπους μας που είχαν πέσει κατά τη διάρκεια του Έπους…

Κάναμε ένα βήμα στο Σκοπιανό… Ευχαριστώ Ζάεφ, Δημητρόφ και τους 80 βουλευτές. Είναι παράδοξο, να έχω παραιτηθεί αλλά να είμαι ευτυχής… Ευχαρίστησε τους συνεργάτες του.

Αλλάξαμε την ατζέντα του Κυπριακού. Μπορέσαμε να θέσουμε το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Έχουμε διασφαλίσει ο επόμενος κύκλος συζητήσεων θα ξεκινήσει από θέσεις πολύ πιο θετικές για τα συμφέροντά μας.

Σοβαρά βήματα για την ΑΟΖ, έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις με Αλβανία,Ιταλία και Αίγυπτο”.

Είπε πως είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

“Στείλαμε 93 υποθέσεις διαφθοράς στη δικαιοσύνη και μίλησε για κάποιους που “σήμερα παριστάνουν τους αδιάφθρους, έχοντας λερωμένα τα χέρια τους με λάσπη”.

Αναφέρθηκε στα απόρρητα επισημαίνοντας ότι το ΥΠΕΞ με νόμο έχει θέσει υπό έλεγχο τα “μυστικά κονδύλια”. “Αυτά που γίνονται τις τελευταίες ημέρες με τα απόρρητα είναι δείγμα ότι μας λείπει η σοβαρότητα”, είπε ο κ.Κοτζιάς, εννοώντας τις διαρροές που υπήρξαν.

Η εξωτερική μας πολιτική κλείνει ένα ζήτημα 120 ετών και ανοίγει και υλοποιεί την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας. Επεκτείνει από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα την αιγιαλίτιδα της ζώνη. Με βάση αυτά γίνεται η επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια”.

Τι είπε ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ πλέον Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του αφού ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά “για όσα έκανε στο ΥΠΕΞ” είπε μεταξύ άλλων:

“Παραλάβαμε το 2015 μια χώρα που είχε υποστεί ζημιά και στη γεωπολιτική της δυναμική. Αυτό ίσως να ήταν δυσκολότερο και από την οικονομική κρίση να αντιμετωπιστεί. Σήμερα είναι πανθομολογούμενο και το συναντώ παντού ότι το κύρος και η γεωπολιτική αξία της χώρας έχει αναβαθμιστεί…Ταυτόχρονα η χώρα επεκτείνεται όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο Νίκος Κοτζιάς ανέπτυξε ένα νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής. Μιας ενεργητικής ,πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Βγάλαμε από πάνω μας τη ρετσινιά της ευθύνης για την αποφυγή λύσης στο Κυπριακό. Θέσαμε το θέμα των εγγυήσεων και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.

Μπορέσαμε να αναβαθμίσουμε τη θέση μας στα Βαλκάνια. Προωθήσαμε πολλές πρωτοβουλίες με τις Βαλκανικές χώρες. Μπορέσαμε μετά από 27 να προχωρήσουμε στην επίλυση ενός προβλήματος που αφορούσε τη διαφορά μας με την ονομασία των γειτόνων μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποια συνταγματική ονομασία έχουν και ποιες μεγάλες χώρες την έχουν αναγνωρίσει. Πρέπει να καταλάβουμε πόσο δύσκολο ήταν γι΄αυτή τη χώρα να αλλάξει το όνομά της. Αποδεικνύεται σήμερα ότι αυτή η εθνική γραμμή που είχε από το Βουκουρέστι σχεδιαστεί υλοποιείται.

Μπορέσαμε με τον Νίκο Κοτζιά να κρατήσουμε ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία κάνοντας σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Αναβαθμίσαμε τις σχέσεις μας με τις μεγάλες δυνάμεις στη λογική των συνεργασιών κι όχι στη λογική της αναζήτησης προστάτη”.

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στο νόμο του ΥΠΕΞ για τα μυστικά κονδύλια. Είπε πως “εγώ είχα αναδείξει αυτό το ζήτημα των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ. Νομίζω ότι ένα από τα επιτεύγματα της κυβέρνησής μας είναι ότι μειώσαμε τα ποσά αυτά κατά έξι φορές ,αλλά θωρακίσαμε θεσμικά αυτό το θέμα.Τα ειδικά κονδύλια είναι αναγκαία όχι όμως χωρίς θεσμικό τρόπο. Κάποιοι από την αντιπολίτευση αυτή τη διαδικασία ακριβώς θέλουν να πλήξουν με τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα. Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ειδικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έρθει να τον ενημερώσω για τη διαχείριση αυτών των κονδυλίων, ευρώ προς ευρώ”.

No comments: