Thursday, November 16, 2017

Επίσκεψη Αντιπροέδρου της Βουλγαρίας σε βουλγαρικά χωριά στην Αλβανία





Νοέμβριος 16, 2017. ECHEDOROS

Η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, Ιλιάνα Γιότοβα  έγινε δεκτή στο Σιστάβετς του Κούκες (βορειοανατολική Αλβανία)- όπου υπάρχει βουλγαρική κοινότητα- με παραδοσιακούς βουλγαρικούς χορούς και τραγούδια.


Στην εορταστική ατμόσφαιρα, εκδήλωσε τη χαρά της που η κοινότητα έχει διατηρήσει τις βουλγαρικές  παραδόσεις και  τον βουλγαρικό πολιτισμό.


«Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία σας καθώς και για την καλή βουλγαρική γλώσσα που μιλάτε. Χαίρομαι που είμαι εδώ μόνο ένα μήνα μετά, από την υιοθέτηση από την Αλβανία του νόμου που θα προστατεύει τη βουλγαρική μειονότητα».


 Αυτό δήλωσε, χθες, η Ιλιάνα Γιότοβα στο χωριό Σιστάβετς του δήμου Κούκες, όπως σημειώνει η ανακοίνωση της βουλγαρικής προεδρίας.


Η Βουλγάρα αντιπρόεδρος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Αλβανίας.


Η ίδια απευθυνόμενη στη βουλγαρική μειονότητα δήλωσε: «είναι στο χέρι σας να μάθετε καλύτερα  τη βουλγαρική γλώσσα στο σχολείο για να κρατήσετε τις βουλγαρικές παραδόσεις,  καθώς έχετε τόσο όμορφα κορίτσια και κοστούμια που τραγουδούν βουλγαρικά τραγούδια και απαγγέλλουν ποιήματα της Βουλγαρίας», είπε περιτριγυρισμένη από τον κόσμο,  στην πλατεία του χωριού.


Η Ηλιάνα Γιότοβα δώρισε σχολικά βιβλία στο Σιστάβετς με έργα Βουλγάρων κλασσικών συγγραφέων, μελετητών και βιβλία εκμάθησης της βουλγαρικής γλώσσας.

 Νωρίτερα στο χωριό Οργκίστ υποδέχθηκαν την Γιότοβα κορίτσια με παραδοσιακές  βουλγαρικές στολές, τραγουδώντας βουλγάρικα τραγούδια.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπρόεδρος επισκέφθηκε το δήμο Κούκες, όπου μίλησε με το δήμαρχο Μπασκίμ Σέχου.





(Στοιχεία από shqiptarja.com, president.bg)

No comments: