Sunday, September 10, 2017

Eντι Ράμα: Τέλος της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα



«Τέλος της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα, η δήλωση του Κοτζιά που ανάγκασε τον Ράμα να κρατήσει νέα στάση»


Σεπτέμβριος 10, 2017. 21:25

Τίρανα. Echedoros

Χθες το βράδυ (προχθές) στην εκπομπή «Απέναντι» /’përballë’, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της λεγόμενης στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, όταν δήλωσε ότι οι σχέσεις με τον νότιο γείτονα έχουν προβλήματα.



Αυτή η νέα στάση των Τιράνων για τις σχέσεις με την Αθήνα, ήρθε λίγες ώρες αφού ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ανακοίνωσε στους ομολόγους του για το βέτο που αναμένεται να θέσει στην Αλβανία με την έναρξη των διαπραγματεύσεων.


Κατά τη συνάντηση στην Εσθονία, όπου ήταν παρόντες υπουργοί των υποψήφιων χωρών, μεταξύ των οποίων και ο Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο Κοτζιάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει ενημερώσει τους ομολόγους του για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για το σφετερισμό ιδιοκτησιών που ανήκουν στην ελληνική μειονότητα στη Χιμάρα.


Ο Κοτζιάς δήλωσε ότι ο σεβασμός της ιδιοκτησίας της μειονότητας αποτελεί προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις ένταξης πράγμα που σημαίνει ότι η Αλβανία δεν θα μπορούσε να κάνει ένα ακόμη βήμα στη διαδικασία ολοκλήρωσης εντός του τρέχοντος έτους.


«Υπογραμμίζω ότι  τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά και παρουσιάζω ορισμένα παραδείγματα για το πώς έχει γίνει κατάχρηση. Στο πλαίσιο της παρουσίας μας εδώ, είχα επίσης συζητήσεις με ορισμένους υπουργούς και επιτρόπους, όπου έκανα πολύ σαφείς τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν ορισμένες από αυτές τις υποψήφιες χώρες για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης», δήλωσε ο Κοτζιάς.
(politiko.al)

No comments: