Tuesday, September 12, 2017

Αθήνα και Ουάσιγκτον πιέζουν τον Ράμα για τις περιουσίες των Ελλήνων στη Χειμάρρα


Σεπτεμβρίου 12, 2017



Μεγάλη είναι η νευρικότητα του Έντι Ράμα εξαιτίας των πιέσεων Αθήνας και Ουάσιγκτον να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και της αυστηρής προειδοποίησης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ότι η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από το πώς συμπεριφέρεται η κυβέρνηση των Τιράνων στους Βορειοηπειρώτες.

Ο Έλληνας μειονοτικός βουλευτής της αλβανικής Βουλής Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του κόμματος ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), που θεωρείται ο κομματικός βραχίονας της μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», μιλώντας τη Δευτέρα στην αλβανική Βουλή κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ράμα ότι το σχέδιο κατεδαφίσεων στη Χειμάρρα παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Απαντώντας ο Ράμα ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει «σχέδιο ανάπλασης» το οποίο εκπονείται για να βλάψει τα συμφέροντα τρίτων, και πρόσθεσε ότι ένας από τους ιθύνοντες του Γραφείου εκπόνησης του σχεδίου είναι Έλληνας.

«Είναι η πρώτη φορά που ακούω ότι ο σχεδιασμός, το σχέδιο ανάπλασης, εκπονείται για να βλάψει τα συμφέροντα κάποιου. Αυτό δεν έχει σχέση. Επιπλέον, το γραφείο σχεδιασμού είναι επώνυμο και επικεφαλής του είναι Έλληνας», απάντησε ο Ράμα.

Οι Χειμμαριώτες κατηγορούν την κυβέρνηση Ράμα ότι δημεύει και υφαρπάζει τις περιουσίες τους, δήθεν στο όνομα της ανάπτυξης αλλά με απώτερο στόχο την εθνοκάθαρση του ελληνικού πληθυσμού και εποικισμού της Χειμάρρας με μουσουλμάνους.

Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έχουν καταστήσει επανειλημμένα σαφές στην αλβανική κυβέρνηση και στις Βρυξέλλες ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνά από τον έμπρακτο σεβασμό των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Να σημειωθεί ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι Έλληνες μειονοτικοί κατέχουν εκτός της αλβανικής υπηκοότητας και την ελληνική, που τους καθιστά πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται από ένα κράτος που διακηρύττει ότι επιθυμεί να γίνει μέλος αυτής της Ένωσης.

Τη Δευτέρα ο Ράμα έκανε τις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα με τρόπο εριστικό.

Τη συνεδρίαση της Βουλής παρακολουθούσε και η Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα, Ελένη Σουράνη, εξαιρετική και ικανότατη διπλωμάτης.

Μόλις κατέβηκε από το βήμα ο Ράμα κι αφού είχε προκαλέσει μια ακόμη φορά την Ελλάδα, η Ελληνίδα πρέσβειρα «απάντησε» πίνοντας καφέ στο καφενείο της αλβανικής Βουλής με τον Αμερικανό πρέσβη Ντόναλντ Λου.

Η φωτογραφία των δύο διπλωματών να κάθονται μαζί, που κυκλοφόρησε στις αλβανικές ιστοσελίδες, προκάλεσε μεγάλο άγχος στο περιβάλλον του Ράμα.

Θεωρήθηκε ότι Αθήνα και Ουάσιγκτον επέλεξαν να πιουν τον καφέ τους δημοσίως και μάλιστα μέσα στο κτίριο της αλβανικής Βουλής για να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα-απάντηση στον Αλβανό πρωθυπουργό, που κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι επέτρεψε να μετατραπεί η Αλβανία σε Κολομβία της Ευρώπης, λόγω του ανεξέλεγκτου εμπορίου ναρκωτικών, όπως και για τις στενές σχέσεις του με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και το ισλαμιστικό καθεστώς Ερντογάν.

Ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, έχει διαβεβαιώσει τους Χειμαρριώτες ότι υποστηρίζει τα δίκαια των Ελλήνων της Αλβανίας, που είναι και Ευρωπαίοι πολίτες, ενώ Ελλάδα και Αλβανία δεν κρύβουν την κοινή τους ανησυχία για την πολιτική του Ράμα, που δεν εξυπηρετεί την ασφάλεια και σταθερότητα της Βαλκανικής, η οποία συνδέεται με την ασφάλεια και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα, που έχει αναλάβει τον ρόλο του προμαχώνα των δυτικών συμφερόντων στην περιοχή, βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον υπερατλαντικό της σύμμαχο για τη διασφάλιση της ειρήνης και της έγκαιρης αντιμετώπισης προβλημάτων που μπορούν να ανακύψουν από σχεδιασμούς κύκλων που υπονομεύουν ή απειλούν ευθέως τη Δύση

CNN GREEK

No comments: