Η συμφωνία υπεγράφη στην Άγκυρα, ενώ στην περιοχή της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία αναμένεται η επίσκεψη Μητσοτάκη.
Η Ελλάδα βλέπει με μεγάλη δυσαρέσκεια αυτή την εξέλιξη, στην οποία τα τουρκικά drones μπορούν να ελέγχουν το βόρειο τμήμα της, όσο στα Τίρανα, γράφεται στην Εθνική Στρατηγική της Αλβανίας ότι το μόνο μέρος όπου η Αλβανία μπορεί να απειληθεί, ακόμη και ως μέλος του ΝΑΤΟ, είναι Η Ελλάδα, καθώς έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Αλβανίας στην ιστορική μνήμη.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα στην ομιλία του κατά την υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Bayraktar» είπε ότι τα drones θα είναι επωφελής προς όφελος του νόμου στη χώρα. Σύμφωνα με τον αρχηγό της κυβέρνησης, δεν ζούμε σε ασφαλείς εποχές, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Εκπροσωπούνται επίσης τα τουρκικά στρατεύματα που είναι εκεί για πολλά χρόνια. Στη συνέχεια θα αρχίσουμε να δουλεύουμε στα drones. Έχουμε υπογράψει ή θα υπογράψουμε για το πλήρες πακέτο των 3 drones. Δεν ζούμε σε ασφαλείς εποχές, όταν η εθνική μας ασφάλεια κινδυνεύει τότε θα είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Θα είναι επωφελείς προς όφελος του νόμου στη χώρα. Τα drones θα μας βοηθήσουν να παρακολουθούμε την κυκλοφορία, θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τους καταζητούμενους. Θα υπηρετήσουν και την αστυνομία. Θα παρακολουθούν πλήρως την περιοχή και θα αποκτήσουν ικανότητες για την καταπολέμηση της καλλιέργειας ναρκωτικών. Θα φροντίσουμε ο αγώνας που έγινε και συνεχίζεται από τη γη από την οποία προέρχονται οι εταίροι μας. Η καταπολέμηση των παράνομων κατασκευών και η αξιοποίηση περιουσιών σε βάρος της δημόσιας περιουσίας θα συνεχιστεί. Και πάλι, θέλω να πω ότι είναι αδύνατο να ευχαριστήσουμε τον αγαπητό μας φίλο Πρόεδρο Ερντογάν και τον Υπουργό Άμυνας που ήταν πρόθυμοι να μας βοηθήσουν, είπε ο Ράμα.
Η συμφωνία για τα drones «Bayraktar», Ράμα: η εταιρεία θα εκπαιδεύσει 30 άτομα, το κέντρο ελέγχου θα είναι μια εγκατάσταση υψηλής τεχνολογίας στη βάση Kuçova
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα μίλησε για τη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bajraktar. Ο Ράμα είπε ότι αυτή η συμφωνία επετεύχθη χάρη στη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας, ενώ είπε ότι αυτά τα drones είναι υψηλού επιπέδου τεχνολογίας.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν πρόκειται για μη επανδρωμένα οχήματα, τα drones δεν είναι μόνο να έχουν χρήματα, είναι να μπορούν να περάσουν και να μπουν μέσα, στην ουρά, επειδή η ουρά είναι πολύ μεγάλη και από την άλλη είναι η μοίρα να να είσαι στη δεξιά πλευρά. Περήφανοι που είμαστε ευθυγραμμισμένοι στη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία, το ΝΑΤΟ, και ταυτόχρονα που ευθυγραμμίζομαι σε μια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ μας και της Τουρκίας. Η φυσική σχέση που χτίστηκε με τα χρόνια είναι στα καλύτερά της σήμερα.
Με αυτήν τη συμφωνία δεν φέρνουμε εδώ στην Αλβανία την καλύτερη υψηλή τεχνολογία σε αυτόν τον τομέα, αλλά θα φέρουμε στην Αλβανία ένα νέο πεδίο γνώσης και είναι πολύ καλό που η συμφωνία δεν αφορά μόνο την αγορά των drones, αλλά και για το κατασκευή γέφυρας μεταξύ της ΠΑ μας και της εταιρείας bajraktar που θα φροντίσει για την εκπαίδευση ατόμων, περισσότερα από 30 άτομα που θα επιλεγούν πολύ προσεκτικά με τη βοήθεια της εταιρείας bajraktar που θα τεθούν σε εκπαίδευση και θα προετοιμαστούν αναλάβει τη λειτουργία του κέντρου ελέγχου που θα είναι η υψηλότερη τεχνολογία στην αεροπορική βάση Kuçova», είπε ο Rama.
16:16
Υπογράφεται η συμφωνία για τα μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη «Bayraktar», Peleshi: Σημαντικό για την εθνική μας ασφάλεια και τη συμμαχική ασφάλεια
Παρουσία του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, του Υπουργού Άμυνας, των εκπροσώπων της τουρκικής εταιρείας «Bayraktar», του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η συμφωνία για την παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης με τη γνωστή τουρκική εταιρεία « Μπαϊρακτάρ» υπογράφηκε σήμερα στα Τίρανα.
Ο υπουργός Άμυνας Νίκο Πελέσι κατά την ομιλία του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια που έχει δώσει η τουρκική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Είμαι βέβαιος ότι η χρήση αυτών των πόρων στη χώρα μας θα αυξήσει ποιοτικά τις ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και των δομών έκτακτης ανάγκης για τον έλεγχο της επικράτειας και την πρόληψη παράνομων φαινομένων. Η ολοκλήρωση με αυτό το σύστημα έχει ιδιαίτερη σημασία για την εθνική μας ασφάλεια και της Συμμαχίας, καθώς και για τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, τη Στρατιωτική Στρατηγική και τους στόχους των Ικανοτήτων του ΝΑΤΟ», είπε ο Υπουργός Άμυνας.
Ο υπουργός Peleshi εξήγησε επίσης τους στόχους που επιδιώκεται να επιτευχθούν μέσω της αύξησης αυτών των ικανοτήτων.
«Η δημιουργία πολλαπλών χρήσεων και αρθρωτών εθνικών ικανοτήτων για καλύτερη ανίχνευση, παρατήρηση και αναγνώριση, στην αεροπορική υποστήριξη των επιχειρήσεων FARSH και κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και κοινοτικής βοήθειας θα είναι μερικοί από τους στόχους που θα επιτευχθούν με την παροχή αυτών των πόρων. Ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων θα βρίσκεται υπό συνεχή προσοχή της αλβανικής κυβέρνησης. Τα τελευταία χρόνια κάναμε δυνατές συγκεκριμένες επενδύσεις για τη θεραπεία και εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και για την αγορά εξοπλισμού, σημαντικών περιουσιακών στοιχείων για τους σκοπούς των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο Peleshi.
Ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι, «η ολοκλήρωση αυτών των συστημάτων έχει ιδιαίτερη σημασία για την εθνική μας ασφάλεια και της συμμαχίας, καθώς και για την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας.
Shqiptarja.com
No comments:
Post a Comment