Monday, March 29, 2021

Έκθεση στον ΟΗΕ με τα… δεινά του Ελληνισμού της Αλβανίας!

SManalysis




- Στελέχη της «Ομόνοιας» πήγαν στη Γενεύη και συμμετείχαν σε ειδικό φόρουμ για τα ανθρώπινα δικαιώματα


• Τελειωμό δεν έχουν τα βάσανα του Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να αγωνίζονται για το αυτονόητο, δηλαδή για τον σεβασμό εκ μέρους της γειτονικής Αλβανίας των βασικών τους δικαιωμάτων όπως ισχύει σε κάθε άλλη πολιτισμένη χώρα του κόσμου.
Δυστυχώς, όμως, τίποτε δεν είναι αυτονόητο όταν μιλάει κανείς για την Αλβανία. Οι περιπέτειες συνεχίζονται για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα γεγονότα της Χιμάρας, όπου η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να υφαρπάξει περιουσίες που ανήκουν σε Έλληνες.

Για όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμα… κατορθώματα της χώρας που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενημερώθηκε πρόσφατα από στελέχη της «Ομόνοιας» ο ΟΗΕ, σε φόρουμ του οποίου κατατέθηκε σχετική έκθεση.


Σε φόρουμ στον ΟΗΕ
Είναι σημαντική υπόθεση η ενημέρωση διεθνών οργανισμών και φορέων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες στη γειτονική Αλβανία και ιδιαίτερα η Ελληνική Εθνική Μειονότητα, η οποία βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο κάθε αλβανικής κυβέρνησης με αυτή του Έντι Ράμα να μην αποτελεί εξαίρεση.
Το θέμα της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα και ιδιαίτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός της Αλβανίας απασχόλησε και τακτικό φόρουμ του ΟΗΕ. Όλα τα ζητήματα που εντοπίζονται στη γειτονική χώρα περιλαμβάνονται σε έκθεση της «Ομόνοιας» την οποία κατέθεσαν στη Γενεύη ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Βασίλης Κάγιος και ο Πρόεδρος στο Παράρτημα Τιράνων Ευάγγελος Σταύρου, που την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν στην Ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ προκειμένου να συμμετάσχουν στο φόρουμ UPR (Universal Periodic Review). Ουσιαστικά πρόκειται για μία επιθεώρηση του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο και τις πρακτικές πολιτικές των Κυβερνήσεων των χωρών - μελών για το σεβασμό τους.

Προβληματική κατάσταση
Η αντιπροσωπεία της «Ομόνοιας» συμμετείχε σε πάνελ που αφορούσε στην Αλβανία. Η Οργάνωση από τον περασμένο Οκτώβριο έχει αποστείλει κείμενο θέσεων - έκθεση στο φόρουμ του ΟΗΕ η οποία εστιάζει στην κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα η Ελληνική Εθνική Μειονότητα και στην ανελαστικότητα που επιδεικνύει η πολιτεία στην Αλβανία στο να εφαρμόσει κατοχυρωμένα δικαιώματα για τα μέλη της ΕΕΜ και την κοινότητα συνολικά.
Οι κ.κ. Κάγιος και Σταύρου συναντήθηκαν στα πλαίσια του πάνελ με τους μόνιμους αντιπροσώπους στον ΟΗΕ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, του Ισραήλ, της Σλοβακίας, της Ιρλανδίας, της Μάλτας κ.α., καθώς και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και διεθνών οργανισμών για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Επικαιροποιημένη έκθεση
Εκτός της δια ζώσης συζήτησης κι ενημέρωσης, κατατέθηκε στο φόρουμ και η επικαιροποιημένη Έκθεση τη «Ομόνοιας» για την Αλβανία, στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνονται οι υστερόβουλες, όπως χαρακτηρίζονται, καθυστερήσεις της Κυβέρνησης στην έγκριση της απορρέουσας νομοθεσίας για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων στην Αλβανία, η μη εφαρμογή του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού για το σύνολο των μελών της Ελληνικής Μειονότητας, θέματα χρήσης της μητρικής γλώσσας, παιδείας και πολιτικών ενίσχυσης της εθνικής ταυτότητας, προαγωγής του πολιτισμού κ.α.. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Οργάνωσης, «η επίσκεψη στη Γενεύη και η ενίσχυση των επαφών με το φόρουμ του ΟΗΕ αποτελεί ακόμη ένα μέσο στην ουσιαστική προσπάθεια της ‘Ομόνοιας’ για προβολή στο διεθνή παράγοντα της προβληματικής κατάστασης στην Αλβανία και αναζήτηση της συνδρομής του προκειμένου να βελτιωθούν οι προοπτικές».

No comments: