.
Αυτό το προσχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο, έχει ως βασικό στόχο "εθνοκαθαριση" της Χιμάρας και τη νόμιμη απαγωγή οποιουδήποτε είδους περιουσίας, εισάγοντάς τα σε νομικά πλαίσια ως κρατική ιδιοκτησία, τα οποία θα διαχειρίζεται απευθείας ο Οργανισμός.
Πριν από την ολοκλήρωση του συστήματος καταχώρησης ακινήτων στη Χιμάρα, το κράτος δημιουργεί νομικό χώρο για να καταλάβει το 40% της ιστορικής περιοχής της Χιμάρας, καθώς και τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και των ακτών.
Ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την ολοκληρωμένη διαχείριση της ακτής, ιδίως του Δήμου της Χιμάρας, επισημαίνει σε ένα ειδικό άρθρο την άδεια που επιτρέπει η κατασκευή κατά μήκος της ακτογραμμής.
Αυτό το άρθρο ορίζει τρεις εξαιρετικές περιπτώσεις για τη χορήγηση αδειών σε εξέλιξη, ενώ όλοι όσοι έχουν κατασκευάσει θα υπόκεινται σε επανεξέταση της τεκμηρίωσης σχετικά με την εφαρμογή των υποχρεώσεων.
Όλοι όσοι συμμορφώνονται με τους κανόνες θα ολοκληρώσουν τη σύμβαση με το κράτος, ενώ δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με τα υπόλοιπα, κυρίως, το αυτόχθονο ιδιοκτήτης μέλος της ελληνικής κοινότητας της Χιμάρας.
«Μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, απαγορεύεται η έκδοση αδειών κατασκευής στην ακτή, ειδικά ο Δήμος Χιμάρας, εκτός από συμβάσεις παραχώρησης και στρατηγικές επενδύσεις και κατασκευές για δημόσια υποδομή. Για τις υπάρχουσες κατασκευές στην ακτή, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ο Οργανισμός ζητά από τα αρμόδια όργανα την επαλήθευση της σχετικής τεκμηρίωσης.
Ο Οργανισμός επαληθεύει, σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα, τις συμβάσεις που ισχύουν στην ακτή. Οι συμβάσεις που, μετά την επαλήθευση, είναι σε ισχύ, παραμένουν σε ισχύ μέχρι το τέλος της περιόδου », αναφέρει το άρθρο 22 του νόμου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών.
Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτό το σχέδιο νόμου είναι οι αρμοδιότητες της Εθνικής Παράκτιας Υπηρεσίας, οι οποίες συνοψίζονται σε 20 σημεία, που κυμαίνονται από την προστασία, τη διαχείριση και την προώθηση της ακτής έως τους κανονισμούς της παραλίας και την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στο παράκτιο τμήμα.
Ο Οργανισμός διαχειρίζεται επίσης δημόσια ακίνητα στην ακτή και δημιουργεί ένα μητρώο ιδιοκτησίας για να συνεχίσει τον καθαρισμό και την ενοικίαση. Όλες οι άδειες ανάπτυξης και χρήσης πρέπει να εγκριθούν από αυτόν τον Οργανισμό.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης τη σύσταση της επιτροπής διαχείρισης ακτών της θάλασσας, η οποία λειτουργεί ως συλλογικό όργανο και προεδρεύεται από τον Υπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης τα θεσμικά όργανα που εμπλέκονται στη διαχείριση των παράκτιων πόρων, ιδρύοντας πρώτα τον Εθνικό Παράκτιο Οργανισμό, βάσει της αξιολόγησης / στάσης της Επιτροπής Διαχείρισης Θαλάσσιων Ακτών, για δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην ακτή και για θαλάσσιο τουρισμό και δραστηριότητες υποδομής. Δικο τους;
Αυτό το προσχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο, έχει ως βασικό στόχο τον εθνοκαθαριση της Χιμάρας και τη νόμιμη απαγωγή οποιουδήποτε είδους περιουσίας, εισάγοντάς τα σε νομικά πλαίσια ως κρατική ιδιοκτησία, τα οποία θα διαχειρίζεται απευθείας ο Οργανισμός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργείται όταν το κράτος ελέγχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία τηςτης Χιμάρας, μεταβιβάζεται στην Ελλάδα, η οποία έχει δώσει την ψήφο υπέρ του Pro, της Αλβανίας, για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αλλά υπό όρους, ενώ αυτές οι προϋποθέσεις, ναι στην πράξη, με τον υπερπληθυσμό των Μουσουλμάνων Αλβανών, προς τη Χιμάρα που κατοικούνται από Έλληνες.
Ωστόσο, τα νέα που προέρχονται από την Αθήνα, υποδηλώνουν ότι ετοιμάζεται μια αντεπίθεση με την οποία τα Τίρανα θα έχουν απομόνωση της ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν και ταυτόχρονα θα συνοδεύονται από βέτο οικονομικής βοήθειας, εάν δεν παραιτηθεί από τη ληστεία των περιουσιών της Χιμάρας..
No comments:
Post a Comment