Όχι απλά να μην αιφνιδιαστεί αλλά να αιφνιδιάσει προετοιμάζεται το Πολεμικό Ναυτικό σε οποιαδήποτε Τουρκική προσπάθεια αμφισβήτησης θαλάσσιων περιοχών εθνικής κυριαρχίας. Οι Τουρκικές απειλές για έρευνες το επόμενο διάστημα στο «τόξο» Καστελόριζο-Ρόδος-Κάρπαθος-Κρήτη και οι προκλητικοί χάρτες με τους γείτονες να «χαράσσουν» οικόπεδα μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα βρίσκονται συνεχώς στο μικροσκόπιο της Αθήνας. Στο επιτελείο με συνεχείς συσκέψεις αναλύονται όλα τα δεδομένα και αναπροσαρμόζονται τα σχέδια τα οποία ήδη έχουν εκπονηθεί για αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενου.
Στόχος είναι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό να βρίσκεται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά και έτοιμο σε «κρίσιμες» θέσεις για να αντιμετωπίσει κλιμακωτά οποιοδήποτε Τουρκικό σχέδιο το οποίο μάλιστα ενδέχεται να περιλαμβάνει και ενδεχόμενο αντιπερισπασμό. Με δεδομένο ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η περιοχή από το Καστελόριζο έως και την Κρήτη εκεί εστιάζεται η προσοχή του επιτελείου χωρίς ωστόσο να αφήνεται ακάλυπτη κάθε γωνιά του Αρχιπελάγους.
Οι επιτελείς γνωρίζουν καλά ότι σε περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει να βγάλει ερευνητικό σκάφος οι πρώτες ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες ώστε να μην επιτραπεί στους γείτονες να φτάσουν ανενόχλητοι σε όποιο σημείο «σημαδέψουν» και προχωρήσουν σε τετελεσμένα με έναρξη ερευνών μέσα σε θαλάσσια περιοχή Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η επιφυλακή εστιάζεται τόσο στο επίπεδο πληροφοριών για κάθε κίνηση Τουρκικού πλοίου και ιδιαίτερα των ερευνητικών όσο και στην σταθερή παρουσία Μονάδων του Στόλου σε θέσεις «κλειδιά». Το ζητούμενο είναι να γίνει γρήγορα αντιληπτή και εν τη γενέσει της οποιαδήποτε Τουρκική ενέργεια πριν τα πλοία των γειτόνων-ερευνητικό και πολεμικά- λάβουν καίριες θέσεις ώστε οι Ελληνικές Μονάδες να βρίσκονται ήδη μπροστά τους και πανέτοιμα να αποτρέψουν προσπάθεια τετελεσμένων.
Το σενάριο δεν είναι απλό εκτιμούν στο Ελληνικό επιτελείο και μεταφράζεται ως μια «μάχη» τακτικής με παγίδες και αντιπερισπασμούς. Σε αυτή τη ‘’μάχη’’ θα κληθούν να συνεισφέρουν διαφορετικές Μονάδες του Στόλου και φυσικά τα εναέρια μέσα που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.
Τα μικρότερα αλλά ταχύτερα σκάφη είναι αυτά που σηκώνουν το βάρος της συνεχούς επιτήρησης 24 ώρες το 24ωρο και καταγράφουν κάθε κίνηση Τουρκικών πλοίων. Στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο το Αρχηγείο Στόλου διαθέτει σε μόνιμη βάση σύγχρονα Ταχέα Σκάφη Κατευθυνόμενων βλημάτων τα οποία διαθέτουν τόσο δύναμη πυρός όσο κυρίως μεγάλη ευελιξία, ταχύτητα και δυνατότητες να παραμένουν απαρατήρητα. Οι Ελληνικές πυραυλάκατοι πλέουν συνεχώς μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και ελέγχουν ουσιαστικά το πέρασμα προς την περιοχή την οποία αμφισβητούν οι γείτονες.
Μόνιμη όμως παρουσία στην περιοχή και απόλυτα απαρατήρητη διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή με υποβρύχιο 214. Οι αθόρυβοι «φρουροί» αποτελούν ίσως το πιο ισχυρό όπλο του Στόλου σε περίπτωση εμπλοκής αφού τα Ελληνικά υποβρύχια υπερέχουν μακράν και το έχουν αποδείξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Με δεδομένο ότι κινούνται αργά σε σχέση με τις Μονάδες επιφανείας το ζητούμενο είναι να βρεθούν εκ των προτέρων στην επίμαχη περιοχή και απλά να περιμένουν χωρίς να έχουν εντοπιστεί.
Το επόμενο στάδιο θα είναι η εμφάνιση των μεγάλων Μονάδων του Στόλου. Η παρουσία φρεγάτας στην περιοχή θα σημάνει κλιμάκωση και σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα και το Αρχηγείο Στόλου θα κινηθεί ανάλογα με τις Τουρκικές ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η άμεση κινητοποίηση του Στόλου και κυρίως η αποφυγή κάθε αιφνιδιασμού. Η συνέχεια περιλαμβάνει πλήθος σεναρίων τα οποία ήδη έχει μελετήσει το Ελληνικό επιτελείο και έχει τις ανάλογες απαντήσεις.
Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης σε συνεχείς συσκέψεις έχει δώσει όλες τις απαραίτητες εντολές ώστε όλες οι Μονάδες του Στόλου να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.
ΠΗΓΗ: Newpost.gr
No comments:
Post a Comment