Friday, February 7, 2020

Ο Σέρβος ΥΠΑΜ αντιδρά στην καθιέρωση στρατιωτικής θητείας στο Κοσσυφοπέδιο

SManalysis


Φεβρουάριος 7, 2020. 18:47

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βουλίν σχολίασε την πρόταση του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αλπίν Κούρτι να καθιερώσει  την υποχρεωτική θητεία στο στρατό.



 Σε μια συνέντευξη του, ο Αλεξάνταρ Βουλίν, λέει ότι ο Κούρτι προετοιμάζει τον στρατό για σύγκρουση με τη Σερβία και προσθέτει ότι το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί και από τη Δύση.




Η Βουλίν επισήμανε ότι η ιδέα  της στρατιωτικής θητείας στο Κοσσυφοπέδιο θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.


"Η Σερβία επί δύο χρόνια έχει προειδοποιήσει ολόκληρο τον κόσμο για τη δημιουργία του στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Αποκτώντας οι τρομοκράτες στρατιωτικούς μηχανισμούς, που ορισμένοι είναι καταδικασμένοι  ως εγκληματίες πολέμου, ενώ τους παραχωρούνται όπλα, περιμένετε να υπάρξει ειρήνη στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων και περιμένετε να μην χρησιμοποιήσουν αυτά τα βαριά όπλα;», δήλωσε ο υπουργός της Σερβίας.


Ο Βουλίν είπε ότι θα στείλει έναν στρατηγό για να ρωτήσει το ΝΑΤΟ πώς βλέπει την πρόταση του Κούρτι να καταστήσει υποχρεωτική θητεία στο στρατό του Κοσσυφοπεδίου.


«Με ενδιαφέρει πολύ να δω τι θα πει το ΝΑΤΟ, ενώ παρέμεινε σιωπηλό μέχρι τώρα, όταν αμφισβητήθηκε τη δημιουργία του στρατού του Κοσσυφοπεδίου».


Ισχυρίστηκε ότι η περιοχή κατευθύνεται προς τη σύγκρουση, για την οποία λέει ότι προειδοποιεί εδώ και  δύο χρόνια.


Ο Βουλίν  είπε ότι οι διεθνείς δυνάμεις είχαν δηλώσει ότι ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου δεν θα καταστεί στρατός, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια.


Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σχεδιασμός για τη στρατιωτική θητεία στο Κόσοβο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τη διασπορά με χρήματα από τα ναρκωτικά, αλλά πρόσθεσε ότι και η Δύση θα βοηθούσε σε αυτό το Κοσσυφοπέδιο.

«Οι Αλβανοί δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα,   δεν έχουν αυτά τα χρήματα. Γνωρίζουμε από τον προϋπολογισμό τους,  ότι τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει».


«Εάν η διασπορά, και το κεφάλαιο των ναρκωτικών αποφασίσει να επενδύσει σε αυτό τότε σίγουρα μπορεί να βοηθήσει. Αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη μεγάλη δύναμη (ΗΠΑ) που αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο.
 Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό χωρίς τα χρήματα της Δύσης», είπε, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα. Echedoros

No comments: