Wednesday, February 26, 2020

Ρώσος πρέσβης στα Τίρανα: Παρεμποδίζονται οι ρωσικές επενδύσεις στη χώρα

SManalysis


Φεβρουάριος 26, 2020. 20:05

«Η επιθυμία της Ρωσίας είναι να αναπτύξει φιλικές σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής και δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό ως ‘εχθρική ενέργεια’ καθώς οι διαμάχες σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να λυθούν μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων, όχι μέσω της αντιπαράθεσης», τόνισε ο νέος πρέσβης της Ρωσίας στην Αλβανία, Μιχαήλ Αφανάσιεφ.



Απέρριψε τους ισχυρισμούς ορισμένων πολιτικών ότι η Μόσχα ενεργεί ενάντια στα συμφέροντα της Αλβανίας.


Σε συνέντευξή του στην «Albanian Daily News» ο Αφανασίεφ τόνισε ότι τώρα είναι η στιγμή που πρέπει η Ρωσία και η Αλβανία να ενισχύσουν τις σχέσεις τους. Echedoros




«Αυτό το έτος η Ρωσία και η Αλβανία έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν την κατάσταση. Η Αλβανία ανέλαβε την προεδρία του ΟΑΣΕ. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ένταση στις επαφές των μερών, ανταλλαγή απόψεων για διάφορα θέματα. Ελπίζω ότι αυτό θα βοηθήσει τις χώρες μας να κατανοήσουν η μία την άλλη καλύτερα», πρόσθεσε ο πρέσβης της Ρωσίας.


Οι επενδύσεις και η ασφάλεια


Ο Αφανασίεφ αναφέρθηκε στην παρεμπόδιση των Ρώσων επενδυτών στην Αλβανία και εξέφρασε την ελπίδα να αλλάξει αυτή η κατάσταση.


«Τα τελευταία δέκα χρόνια, από ό, τι γνωρίζω, πολλοί Ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρθηκαν  να εισέλθουν στην τοπική αγορά.
Ωστόσο το επενδυτικό κλίμα δεν ήταν καθόλου ευνοϊκό. Υπήρξε μια άμεση «συμπίεση» με το πρόσχημα της «απειλής από τις ρωσικές επενδύσεις στην εθνική ασφάλεια της Αλβανίας».


Ο Ρώσος πρέσβης είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα αλλάξουν τα πράγματα και θα εμβαθύνει η οικονομική συνεργασία, προσθέτοντας ότι πέρυσι η ρωσική πρεσβεία χορήγησε 50 υποτροφίες σε Αλβανούς φοιτητές.

No comments: