Wednesday, July 10, 2019

SManalysis



Ιούλιος 10, 2019. Echedoros

Η  φιλοκυβερνητική τηλεόραση των Τιράνων «Top Channel», επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει την αποπομπή του προέδρου  της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα,  μέχρι τα τέλη Ιουλίου και για τον λόγο αυτόν, η  εξεταστική επιτροπή που δημιουργήθηκε εργάζεται εντατικά.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τελευταία συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, πριν από τις θερινές διακοπές είναι στις 18 Ιουλίου, αλλά σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση στις 22 Ιουλίου, αφιερωμένη σε ψηφοφορία για την απόλυση του προέδρου αφού παρουσιαστεί το πόρισμα  της εξεταστικής επιτροπής.


«Θα γίνει μυστική ψηφοφορία και για την απόλυση του προέδρου, θα πρέπει να ψηφίσουν 94 βουλευτές. Η πράξη αυτή είναι άνευ προηγουμένου στην πολιτική ιστορία της Αλβανίας, οι Σοσιαλιστές του Έντι Ράμα θα χρειαστούν τις ψήφους της νέας αντιπολίτευσης, από την  οποία ένα μεγάλο μέρος ψήφισε για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής. Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η Επιτροπή υιοθετήθηκε με 101 ψήφους, αυτό σημαίνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία πηγαίνει σίγουρη για την αποπομπή του προέδρου Μέτα», ανέφερε το αλβανικό κανάλι.




Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο πρόεδρος Μέτα, θα μπορούσε να παραλάβει την απόφαση του Κοινοβουλίου μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ υπολείπονται τρία ακόμη χρόνια για την συμπλήρωση της προεδρικής του θητείας, ωστόσο, την τελευταία λέξη θα  έχει το Συνταγματικό Δικαστήριο.


Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Μέτα και του πρωθυπουργού Έντι Ράμα έχει λάβει τεράστιες πολιτικές διαστάσεις και οι κατηγορίες εκατέρωθεν  είναι συχνότατες.

No comments: