Tuesday, May 28, 2019

Το Βελιγράδι ετοιμάζεται για σύγκρουση – Α.Βούτσιτς: «Θέμα χρόνου να επιτεθούν οι Αλβανοί στους Σέρβους»

SManalysis

Δημοσίευση: 28 Μαΐου 2019, Pentapostagma


Δυσοίωνο εκτιμάται πως είναι το μέλλον των Βαλκανίων, καθώς τα γεγονότα των τελευταίων μήνων δείχνουν τους Αλβανούς να «βράζουν» και το Βελιγράδι να είναι έτοιμο για κάθε σενάριο. Το ζήτημα του Κοσόβου έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο, ενώ ο Σέρβος πρόεδρος σε μια δραματική ομιλία, προειδοποίησε πως είναι θέμα χρόνου να επιτεθούν οι Αλβανοί στους Σέρβους.



Την ανάγκη να επιτευχθεί συμβιβασμός με τους Αλβανούς στο ζήτημα του Κοσόβου εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε ομιλία του στο σερβικό Κοινοβούλιο.

«Είναι ζήτημα χρόνου να επιτεθούν οι Αλβανοί στους Σέρβους του Κοσόβου. Είναι θέμα ημερών και μηνών διότι αυτοί δεν επιθυμούν τη διατήρηση της κατάστασης της «παγωμένης σύγκρουσης» που επικρατεί σήμερα» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Βούτσιτς.

Επισήμανε ότι «η Σερβία πρέπει να επιδιώξει συμβιβαστική λύση που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Σέρβων, θα διασφαλίζει τα δικαιώματά τους και την παραμονή τους στο Κόσοβο, θα εγγυάται τη διατήρηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων και παράλληλα θα υπερασπίζεται τα κρατικά συμφέροντα της Σερβίας».

Για πρώτη φορά ενημέρωσε τους βουλευτές
Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι η χώρα του δεν έχει καμία εξουσία στο Κόσοβο πέρα από τους τομείς της υγείας και της παιδείας στις σερβικές περιοχές και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να δημιουργείται η ψευδαίσθηση περί του αντιθέτου στην κοινή γνώμη.



Η Ολομέλεια της Βουλής συγκλήθηκε εκτάκτως προκειμένου να συνεδριάσει σχετικά με το Κόσοβο και είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Βούτσιτς, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου Δημοκρατίας, ενημερώνει τους βουλευτές για τις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αν και αναφέρθηκε σε διάφορες πτυχές του ζητήματος, κάνοντας μάλιστα αναλυτική ιστορική αναφορά, απέφυγε να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση.

Απείχε η «Συμμαχία για τη Σερβία»
Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνθέτουν τον συνασπισμό «Συμμαχία για τη Σερβία» (SzS), οι οποίοι εδώ και δύο μήνες μποϊκοτάρουν τις εργασίες του κοινοβουλίου, απείχαν και από αυτή τη συνεδρίαση.

«Οι βουλευτές του συνασπισμού «Συμμαχία για τη Σερβία» δεν θα συμμετάσχουν στο reality show που διοργανώνει ο Βούτσιτς για να δικαιολογήσει την πανωλεθρία που υπέστη στις διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, τον πρόεδρο της Σερβίας υποδέχθηκαν έξω από το κοινοβούλιο με αποδοκιμασίες βουλευτές του εθνικιστικού κινήματος Dveri, οι οποίοι κρατούσαν πανό που έγραφε τη φράση «Προδοσία – Τιμωρία».

Επεισόδιο με τον Σέσελι
Κατά την άφιξη δε στη Βουλή του καταδικασθέντος από το δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου ακροδεξιού ηγέτη Βόισλαβ Σέσελι, προκλήθηκε επεισόδιο, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης παρατάχθηκαν μπροστά από το αυτοκίνητό του εμποδίζοντάς τον να προσεγγίσει την είσοδο του κτιρίου.

Ο Σέσελι βγήκε από το όχημα και εξαπέλυσε χυδαίες ύβρεις κατά των βουλευτών, ενώ ο οδηγός του επιτέθηκε με μπαστούνι του μπέιζμπολ σε βουλευτή του κινήματος Dveri. Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση της ασφάλειας του Κοινοβουλίου.




No comments: