Friday, March 29, 2019

Πλησιάζει η αποκαθήλωση του Ε. Ράμα: Διέρρευσε το σχέδιο της Μόσχας για τα Βαλκάνια – Κίνηση-ματ ετοιμάζει ο Β. Πούτιν

SManalysis


Δημοσίευση: 28 Μαρτίου 2019, Pentapostagma


Ρωσική «άνοιξη» μύρισε στα Βαλκάνια μιας και η Μόσχα αποφάσισε να παίξει «πολύ σκληρά» στην περιοχή χρησιμοποιώντας όλα τα πιόνια της, για να μπορέσει να μεταβάλει την εις βάρος της κατάσταση, σε Σκόπια και ειδικά σε Αλβανία, στην οποία ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατηγορείται  για σχέσεις  με ρωσική υπεράκτια εταιρεία η οποία εμπλέκεται με Αμερικανό γερουσιαστή και Τραμπ. 



Το γνωστό αμερικανικό περιοδικό, «Mother Jones», σχολίασε την πρόσφατη κλήση του εισαγγελέα στον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Lulzim Basha, με ενδείξεις σχέσης  χρηματοδότησης από Μόσχα μεριά.

Οι Αμερικανοί στο περιοδικό επικεντρώνονται στο γεγονός ότι ο επικεφαλής του αλβανικού κόμματος  DP, Λουλζίμ Μπάσα ευρίσκεται ήδη υπό έρευνα για παραβίαση του αλβανικού νόμου, σε σχέση με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, ενώ «τρέχουν» δύο παράλληλες έρευνες σε ΗΠΑ και  Σκωτία σε σχέση με αποχρώσες ενδείξεις για  ύποπτο ποσό χρημάτων με το οποίο  εμπλέκεται  ο Αλβανός ηγέτης, σε συνεργασία με  την υπεράκτια εταιρεία «Biniatta Trade» που έχει Ρώσους ιδιοκτήτες.

Οι έρευνες  παρόλο που απέτυχαν αρχικά να αποδείξουν οποιαδήποτε συμμετοχή της ρωσικής κυβέρνησης , στην συνέχεια ανακάλυψαν ότι ο Μπάσα είχε σχέσεις με χρήματα από την εταιρεία Biniatta, ακριβώς την περίοδο που ο ίδιος ο Αλβανός πολιτικός άρχισε να χρησιμοποιεί μια ισχυρή εθνικιστική, αντιευρωπαϊκή ρητορική, παρόμοια με αυτή που προσπαθεί να επιβάλει η Ρωσία σε άλλες βαλκανικές χώρες, αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό.

Οι Αλβανοί εισαγγελείς ζήτησαν από τον  ηγέτη του κορυφαίου κόμματος της χώρας  το «πόθεν έσχες» περίπου 600.000 δολαρίων  σε πληρωμές, τις οποίες το αλβανικό κόμμα φέρεται να έκανε το 2017 στο αμερικανικό  ρεπουμπλικανικό λόμπυ στην Ουάσινγκτον.




Η ενέργεια αυτή έρχεται ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού περιοδικού «Mother Jones»,  ότι μια υπεράκτια εταιρεία με έδρα τη Σκωτία  συνδέεται με μυστηριώδεις Ρώσους ολιγάρχες που εμπλέκονται σε  ύποπτες χρηματοδοτήσεις στις ΗΠΑ.

Τώρα ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας, αλλά ο Nick Muzi, φέρεται να ήταν ο μεσάζων ο οποίος εργάστηκε στο παρελθόν ως βοηθός του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ και είχε αποστολή να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ να βγει μερικές φωτογραφίες με τον Αλβανό  ηγέτης του ΔΚ Λουλζίμ Μπάσα, με σκοπό να επηρεάσει  τις εκλογές στην Αλβανία εναντίον του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Εισαγγελείς στα Τίρανα αναφέρουν ότι υποπτεύονται ότι το κόμμα του Μπάσα έχει παραβιάσει σαφέστατα  νόμο της χώρας,  παραλείποντας να δηλώσει 650.000 δολάρια από τις δαπάνες προεκλογικής εκστρατείας που καταβλήθηκαν το 2017.

Οι εισαγγελείς πρόσθεσαν ότι το αλβανικό δημοκρατικό κόμμα έχει δηλώσει μόνο $ 25.000 ως αμοιβές για προεκλογική καμπάνια, χωρίς να αποκαλύψει βέβαια τα 650.000 δολάρια.

Ο Μπάσα αρνείται κατηγορηματικά  την παραβίαση των αλβανικών νόμων. Σε επιστολή του προς τους εισαγγελείς την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε  ότι η έρευνα εναντίον του έχει  σαφή πολιτικά κίνητρα.

Από τα τέλη του 2018 και μετά ], ο Μπάσα και το κόμμα του διοργάνωσαν πολλές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες προκειμένου να αναγκάσουν τον πρωθυπουργό και  ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος Έντι Ράμα να παραιτηθεί.

Σήμερα χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν έξω από το γραφείο του Ράμα, κατηγορώντας ότι οι παραχωρήσεις για τον αυτοκινητόδρομο της  πρωτεύουσας ήταν ύποπτες.

Πολλοί διαδηλωτές επιτέθηκαν στο κυβερνητικό κτίριο ενώ έριχναν συνεχώς  βόμβες μολότωφ. Η αστυνομία αποκρίθηκε με δακρυγόνα. Ο Μπάσα κατηγόρησε την κυβέρνηση για την προδοσία και έκλεισε τη διαμαρτυρία, προσκαλώντας τους οπαδούς του για νέα διαμαρτυρία λίγες μέρες αργότερα.

Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για ένα σκηνικό το οποίο ετοιμάζεται και στα Σκόπια με αφορμή της συνθήκη των Πρεσπών από το κόμμα VMRO , το οποίο πιθανότατα χρηματοδοτεί και αυτό η Μόσχα.

Σύμφωνα με άρθρο μας πρόκειται για ένα πολιτικό και κοινωνικό «χάος» το οποίο προετοιμάζει το VMRO με αφορμή την περιβόητη συμφωνία των Πρεσπών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στα Σκόπια, ενώ την ίδια στιγμή «βόμβα» ρίχνει το αποκαλούμενο «Εθνικό Συμβούλιο της Μακεδονίας», το οποίο συγκροτήθηκε στο  Βερολίνο, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ανένδοτο αγώνα με όλους τους τρόπους κατά της συμφωνίας αυτής.

Το  VMRO και οι χιλιάδες οπαδοί του με την βοήθεια της Μόσχας ετοιμάζουν «κόλαση» στην κυβέρνηση Ζάεφ το επόμενο διάστημα ότι και να λένε κάποιοι, ενώ οι πρόεδρος Ιβανώφ ουσιαστικά απέχει των καθηκόντων του.

Η ανακοίνωση από το «Εθνικό Συμβούλιο της Μακεδονίας»:

«Την 16.03.2019, στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση όπου συζητήθηκε και ολοκληρώθηκε από το αποκαλούμενο «Εθνικό Συμβούλιο της Μακεδονίας», η  ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου, ενωμένου  σώματος που θα προσπαθήσει να αρθρώσει τα συμφέροντα  όλων των Μακεδόνων. Μετά από μια εξαντλητική συζήτηση, η κοινή άποψη ήταν ότι απαιτούνται νέοι τρόποι δράσης,» αναφέρουν σκοπιανά ΜΜΕ.

Αυτούς τους νέους τρόπους δράσης τους βλέπουμε στην Αλβανία, στο Μαυροβούνιο,  Σερβία και σε λίγο ίσως και στην Βουλγαρία.

No comments: