Wednesday, November 8, 2017

Έρχεται ο ΜποΚουμουτσάκος: Ποιες είναι οι διαδικασίες που θα επιχειρηθούν για «λύση πακέτο» στα ελληνοαλβανικά ζητήματα (;)


 Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017


Ο Τομεάρχης Εξωτερικών, Βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό των Εξωτερικών σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας, τις συνθήκες και τις διαδικασίες που θα επιχειρηθεί «λύση πακέτο» στα σύνθετα ελληνοαλβανικά ζητήματα.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Αναπληρωτές Τομεάρχες κ.κ. Σταύρος Καλαφάτης, Σάββας Αναστασιάδης και Σίμος Κεδίκογλου.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, ο κος Υπουργός Εξωτερικών, κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους σχετικά με σημαντικά ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν με την Αλβανία, ανέφερε αυτολεξεί ότι:

«Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα έχουμε μια πολυμερή συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, ειδικούς κι εμπειρογνώμονες. Στόχος μας είναι να συζητήσουμε όλα τα εκκρεμή θέματα…

Η λύση αυτών των προβλημάτων αλλού είναι εύκολη, αλλού είναι δύσκολη. Αλλού μπορεί να γίνει άμεσα, αλλού είναι χρονοβόρα. Η συμφωνία είναι όμως να τεθούν σ’ ένα πακέτο. Δηλαδή μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι εδώ έχουμε βρει μια λύση α’, μια λύση β’.

Έχουμε εδώ και αρκετό καιρό μια συντονιστική ομάδα στην οποία μπαίνουν όλα αυτά τα θέματα, υπό τον Γενικό Γραμματέα από ελληνικής πλευράς και την Υφυπουργό Εξωτερικών από την Αλβανία. Αυτή η συντονιστική ομάδα έχει τέσσερεις ομάδες και μια ad hoc Πέμπτη, όπου συζητάνε τα πιο δύσκολα θέματα. Θα εργάζονται όλοι μαζί, ώστε να προσπαθήσουμε να λύσουμε το μεγαλύτερο τμήμα των θεμάτων. Αν λυθούν, θα μπορέσουμε να έχουμε κι άλλου είδους συναντήσεις. Εμείς θέλουμε να λυθούν τα θέματα».

Στον απόηχο των απαράδεκτων Αλβανικών ενεργειών στη Χειμάρρα και των αντίστοιχων δηλώσεων Ράμα στο αλβανικό Κοινοβούλιο, έχει προγραμματισθεί Ελληνοαλβανική συνάντηση για την προσεχή Πέμπτη, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα και δηλώσεις του ΓΓ Αποδήμου Ελληνισμού στον τοπικό Τύπο.

Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Πότε έχουν συστηθεί οι σχετικές ελληνοαλβανικές επιτροπές, από ποιους αποτελούνται, έχουν συνεδριάσει και πότε;

2. Πως θα λειτουργήσει η διαπραγμάτευση τόσο σύνθετων ζητημάτων, εντελώς διαφορετικής, νομικής και πολιτικής υπόστασης και φύσης, «σ’ ένα πακέτο»; Αντιμετωπίζονται ως αλληλένδετα από το ελληνικό ΥΠΕΞ; Δηλαδή η πρόοδος στο ένα θα επηρεάσει την εξέλιξη του άλλου;

3. Ποια θέματα έχουν ενταχθεί σε αυτό το «πακέτο»;

4. Προτίθεστε να ενημερώσετε τη Βουλή για τα αποτελέσματα αυτών των διαπραγματεύσεων;
Πηγή: Himara.gr

No comments: