Sunday, September 24, 2017

​"Θερμή υποδοχή" έτυχε ο Δήμαρχος Γκόρος στις Δρυμάδες





Στην προσπάθεια του να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στα χωριά της Χιμάρας το νέο πολεοδομικό σχέδιο, ο Δήμαρχος της Χιμάρας Γκερκι Γκόρος δέχτηκε να συμμετάσχει σε συνάντηση με κατοίκους του Χωριού Δρυμάδες μετά από "πρόσκληση" τους.

Αφού πήρε μαζί του και τα πρωτοπαλίκαρα του, τους δημογέροντες Αλέκο Μάρκο, Λάμπρο Ρούτση και με την συνοδεία μελών του προσωπικού του Δημαρχείου βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο προαύλιο χώρο του σχολείου “Γκίκας Μπιτζιλής” του χωριού Δρυμάδες.

Ο Γκόρος, προσπάθησε να εξηγήσει τις "τεχνικές λεπτομέρειες" του νέου πολεοδομικού σχεδίου της Χιμάρας παραβλέποντας την νομιμότητα της διαδικασίας έγκρισης του και την νομιμότητα των συνεπειών που θα έχει αυτό το πολεοδομικό σχέδιο για τους κατοίκους της Χιμάρας.

Δεν υπολόγισε όμως αυτή την φορά ό,τι οι κάτοικοι του χωριού Δρυμάδες είχαν αποφασίσει να μιλήσουν αυτοί και όχι να ακούσουν ως συνήθως τις "λεπτομέρειες".

Οι κάτοικοι του χωριού Δρυμάδες του υπενθύμισαν ότι τους εξαπάτησε δίνοντας υποσχέσεις για την επιστροφή, αναγνώριση και εγγραφή των περιουσιών τους στο εθνικό κτηματολόγιο για το οποίο και τον ψήφισαν δύο φορές τα τελευταία έξι χρόνια.

Επίσης του ζήτησαν να σταματήσει κάθε διαδικασία έγκρισης πολεοδομικών σχεδίων και έκδοση αδειών για τουριστικά θέρετρα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής και αποδοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας για τις περιουσίες τους.

Στο βίντεο που ακολουθεί ακούγονται οι κάτοικοι του χωριού οι οποίοι τον κατηγορούν για κατάχρηση της εμπιστοσύνης και του ψήφου που πήρε από το λαό στους Δρυμάδες.

Ενώ άλλοι του υπενθύμισαν σε έντονο ύφος ως παράνομο την κατάρτιση του πολεοδομικού σχεδίου πριν την καταγραφή περιουσιών, καθώς νομικά το πολεοδομικό σχέδιο πρέπει να βασιστεί και να καταρτιστεί με βάση την ιδιοκτησιακή κατάσταση της περιοχής που συμπεριλαμβάνετε μέσα στο σχέδιο.

Ο δήμαρχος, υπό πίεση, παραδέχτηκε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει μηδαμινές προσπάθειες για την καταγραφή περιουσιών και την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας στους κατοίκου του χωριού Δρυμάδες, με την δικαιολογία ότι "αυτό οφείλετε στις παραλήψεις προηγούμενων διοικήσεων του δημαρχείου Χιμάρας" και στο γεγονός ότι το δημαρχείο Χιμάρας δεν είναι νομικά υπεύθυνο για την καταγραφή περιουσιών καθώς αυτό γίνεται από το γραφείο του κτηματολογίου Αυλώνας."

Οι κάτοικοι του χωριού ζήτησαν εξηγήσεις για τις καταπατήσεις κτημάτων τους από Αλβανούς οι οποίοι πραγματοποιούν εργασίες χωρίς τις απαραίτητες άδειες και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημαρχείου μαζί με την Αλβανική Αστυνομία κάνουν τα στραβά μάτια παρα τις καταγγελίες που έχουμε κάνει. Σε αντίθετη περίπτωση οι ντόπιοι κάτοικοι που έχουν προσπαθήσει να επισκευάσουν τις στέγες των σπιτιών τους δέχονται απειλές με προσαγωγές και ποινικές διώξεις από την Αλβανική Αστυνομία σε περίπτωση που συνεχίσουν τις εργασίες επισκευής.

Τέλος, πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν την απορία τους, στον δήμαρχο Γκόρο, πως ενώ δεν έχει εγκριθεί το πολεοδομικό σχέδιο της Χιμάρας, πολλοί Αλβανοί επενδυτές παίρνουν οικοδομικές άδειες και χτίζουν τεράστια τουριστικά θέρετρα ενώ οι αιτήσεις έκδοσης αδειών οικοδομής των ντόπιων κατοίκων απορρίπτονται από το δημαρχείο Χιμάρας με την δικαιολογία ότι "δεν μπορούν να εγκριθούν πριν την τελική κατάρτιση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου".

Πηγή: Himara | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

No comments: