Βρυξέλλες, 15 Φεβρουαρίου 2017
Ελένη Θεοχάρους, εισηγήτρια της έκθεσης για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας εκ μέρους της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών:
Η Αλβανία δεν βλέπει ΕΕ, εάν δεν σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας
Πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας ζήτησε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης και Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, στην οποία η κ. Θεοχάρους είναι σκιώδης εισηγήτρια εκ μέρους του ECR.
Στην ομιλία της η Δρ. Θεοχάρους τόνισε τα εξής:
Η Αλβανία έχει κάνει πρόοδο όσον αφορά τον εκδημοκρατισμό της χώρας και την απαγκίστρωση των εγκληματικών στοιχείων από την διοίκηση.
Πρέπει ωστόσο να κάνει ριζικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την δικαιοσύνη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στις αλλαγές τις οποίες καταγράφει επακριβώς η έκθεση.
Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι δυστυχώς η μετατροπή της Αλβανίας σε εκτροφείο ακραίων μουσουλμανικών στοιχείων με την διείσδυση φανατικών μουσουλμάνων από την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία.
Ταυτόχρονα, η Αλβανία εφαρμόζει πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος της Ελληνικής μειονότητας παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου στις μειονοτικές περιοχές, μετακινώντας μουσουλμανικούς πληθυσμούς στις νότιες περιοχές και αλλοιώνοντας έτσι την δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού.
Ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον εκδημοκρατισμό της χώρας και την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας.
Η Ελληνική μειονότητα τελεί υπό διωγμό. Στις μειονοτικές περιοχές επικρατεί τρομοκρατία, απαγορεύεται η χρήση της Ελληνικής γλώσσας, γίνονται διοικητικές αλλαγές για να μην μπορούν οι μειονοτικοί να εκλέξουν όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης και καταπιέζονται οι Έλληνες όσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών τους, την λειτουργία των μειονοτικών σχολείων και την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Οι περιουσίες των Ελλήνων υφαρπάζονται από το Αλβανικό παρακράτος δήθεν για λόγους δημοσίου συμφέροντος και παραχωρούνται σε γνωστά εγκληματικά στοιχεία που συνεργάζονται με το αλβανικό κράτος.
Ένα αρνητικό σημείο της έκθεσης είναι ότι καλεί και τις δυο πλευρές, δηλαδή την Ελλάδα και την Αλβανία να αποφεύγουν δηλώσεις που προκαλούν ένταση. Η επισήμανση αυτή είναι άδικη για την Ελλάδα, η οποία επί μακρόν φιλοξενεί Αλβανούς πολίτες προσφέροντας τους εργασία, στέγη και εκπαίδευση. Αντιθέτως, η Αλβανική Κυβέρνηση υποδαυλίζει αλυτρωτικές τάσεις και εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας ενώ προσφάτως υπήρξαν κρούσματα, ακόμη και στον Ελληνικό στρατό από φαντάρους, αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι φωτογραφίζονται κάνοντας το σήμα της Μεγάλης Αλβανίας, υποκινούμενοι, προφανώς από κύκλους στα Τίρανα.
Δεν πρέπει να απομακρύνουμε τον αλβανικό λαό από την ΕΕ, αλλά να του πούμε την αλήθεια και να δώσουμε στην ηγεσία του να καταλάβει ότι με τις τακτικές που υιοθετεί δεν βοηθά τον εξευρωπαϊσμό της χώρας. Το να χαϊδεύουμε την Αλβανία, ενώ αυτή δεν κάνει πρόοδο, θα οδηγήσουμε σε κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε με την Τουρκία.
Τονίζω αυτά, διότι κατά καιρούς ανάλογες ωραιοποιήσεις γίνονταν και για την Τουρκία, η οποία, τώρα, λόγω των λαθών της ΕΕ βρίσκεται κάτω από το αντιδημοκρατικό καθεστώς του Ερντογάν και οι διεκδικήσεις της στην Κύπρο έχουν οδηγήσει τις συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού και πάλι σε ναυάγιο.
No comments:
Post a Comment