Wednesday, April 27, 2016

REACTIONS FOR THE SITUATION IN HIMARA REGION, UHRP AND HIMARA ORGANISATIONS
“Tjetërsimi i pronave në Bregdet, në caqet e një “genocidi pronësor". Vëmendje ndërkombëtare për komunitetin historik të Himarës"

Postuar në 27 Prill, 2016 18:05
Partia Bashkimi për të Drejtat e Njeriut ka dalë sot me një deklaratë për shtyp përmes së cilës ka apeluar për vëmendje ndërkombëtare ndaj asaj që e quan “trajtim të komunitetit historik të Himarës”. Në deklaratë nënvizohet ndërhyrja që po ndodh në zonën e Bregdetit ndaj pronës, nën emrin e kthimit të saj dhe të kualifikimit si monument kulture, duke mos u ndalur as edhe para pronave të Kishës. “Këto ditë të javës së Madhe dhe të Shenjte të Pashkës Orthodhokse, por njëherësh edhe të pragçeljes së sezonit turistik, Dhermiu dhe Vunoi në veçanti dhe gjithë Bashkia e Himarës në përgjithësi janë venë "nën pushtimin" e buldozerëve, skrapeve dhe forcave të Inspektoratit Kombëtar të Mbrojtjes së Territorit.
Diku me evokim selektiv të ligjit dhe diku të "maliqit", vjelin haraçe, prishin objekte, tjetërsojnë prona. Kërcënojnë çdo familje individualisht dhe kultivojnë panik kolektiv.
Frymëzimet Kokedhima-Rama të mishëruara në "projekte zhvillimi" për bregun e Jonit synojnë tjetërsimin tërësor të statusit pronësor në dem të pronarëve të ligjshëm privatë, komunitarë dhe kishtarë. Thirrja jonë i drejtohet së pari zotit Rama që të ndërpresë menjëherë këtë ndërmarrje që prek caqet e një "genocidi pronësor" dhe së dyti komunitetit ndërkombëtar që të kthejë vështrimin dhe të shikojë se si trajtohet komuniteti historik i Himarës nga qeveria e një vendi kandidat të BE”, thuhet në deklaratë.

Image result for Himarrioton Society of America

Himarrioton Society of America


"We the HSA are calling for a stop to the illegal and inhumane acts of the Construction Inspectorate and the intimidation practices by State Police against the people of Dhrimadhes and Vuno. We ask the entire Himarrioton Community, wherever they presently reside to UNITE and STAND UP against the destruction of our patriots’ homes and properties. A fully corrupted state which is headed by a criminal minded government that does not recognize any of our legal and property rights and year after year and time after time violates our human rights at will, has no legal authority over freedom loving people of Himara.

We must put a stop to this government sponsored vandalism, NOW!!!"
KOMUNITETI HIMARIOT

AKSIONI, NUK KA GARANZI SE CFAR MUND TE NDODHE NESER,,,

TRI AMBASADA, USA, EU DHE GREKE, PO MONITOROJNE AKSIONIN E QEVERISE SHQIPTARE, PER TE DITUR SE CFAR KA SYNIM, QEVERIA, E CILA PO DEMTON PASURITE E HIMARIOTEVE AUTOKTONE, NE NJE KOHE QE VEPRA MADHORE, E PRESIN QEVERINE DHE PARLAMENTIN, PER TE LUFTUAR KRIMIN DHE TE KALOJNE REFORMEN NE DREJTESI DERI NE QERSHOR.

KOMUNITETI HIMARIOT, NE NJE TAKIM SPECIAL, KA INFORMUAR SOT, AMBASADORIN GREK NE TIRANE Z. ROKANA, PER AKSIONET E FUNDIT TE INUK, NDERSA HIMARIOTE TE TJERE ME PASAPORTA USA DHE EU, JANE DREJTUAR AMBASADAVE PERKATESE NE TIRANE.

LIDHUR ME NJE VALE SHQETESIMESH NE RAJONIN E HIMARES, ME KONKRETISHT NE DHERMI DHE VUNO NE PRAG TE FESTES SE PASHKEVE DHE CELJEN E SEZONIT TURISTIK, HIMARA ESHTE VENEN NE TERRORIN E INUK DHE TE FORCAVE TE USHTRISE.

QYTETAREVE HIMARIOTE AUTOKTONE, U LIHEN NE DERRE TE SHTEPISE LETRA QE LAJMEROJNE SE DO TU PRISHET SHTEPIA APO BISNESI NE PRONEN E TYRE 3 MIJE VJECARE.

BANORET E SAJ VECANERISHT NE DHERMI, TE CILET NE MUNGESE TE TE RRINJVE, JANE TE MOSHUAR DHE PENSIONISTE, JANE SHOKUAR NGA VENDOSMERIA E NJE GRUPI PREJ  30-40 PERSONASH CIVILE QE NE CDO KONFRONTIM, PERDORIN FJALEN "JEMI SHTET DHE KETU DO BEJME SI TE DUAM NE" ME MAKINA TE USHTRISE DHE INUK, QE I TERORIZOJNE PREJ NJE JAVE, ME TE NJEJTIN SHKAK: DO PRISHEN NDERTIMET QE PRISHIN IMAZHIN E QENDRES MUZEALE TE FSHATIT.

KOMUNITETI HIMARIOT I BEN THIRJE Z. RAMA, TE JETE I KUJDESHSHEM ME BANORET E DHERMIUT, DHE GJITHE HIMARES, DHE TE MOS PERSERITET IMAZHI QE SHKAKTOI PRISHJA E KISHES AG ATHANASIOS, PER TE VETMIN SHKAK SE NUK DUHET TE PRISHET IMAZHI I HIMARES TURISTIKE NE PRAG TE SEZONIT SI DHE QE BANORET TE FESTOJNE PASHKET JO NE SHTET RRETHIM. ASKUSH NUK KA TE DREJTE TE NDRYSHOJE HISTORINE PER FAKTIN SE ESHTE "SHTET APO QEVERI".HIMARA.GR

Πριν από λίγες ημέρες κατεδαφίστηκε στο Πύλιουρι της Χιμάρας το κτήριο που φιλοξενούσε το παντοπωλείο του χωριού. Στον Τύπο είδαμε φωτογραφίες από τους ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι παρακαλούσαν να μην τους χαλάσουν τη μοναδική πηγή ζωής, ενώ ο δυστυχής ιδιοκτήτης του κτηρίου, ο μόνος κάτω των 65 ετών και πατέρας των δύο μοναδικών ανήλικων παιδιών του χωριού, περιφερόταν τριγύρω αμήχανα. Οι ηλικιωμένοι του Πύλιουρι προσπάθησαν να εμποδίσουν την κατεδάφιση αλλά κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με αυτό το θηρίο, το κράτος. Η εύκολη κίνηση είναι να κατέβουν στην πόλη της Χιμάρας, ενώ ο κατεστραμμένος οικονομικά ιδιοκτήτης του παντοπωλείου σίγουρα θα κόψει ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Αθήνα γι' αυτόν και την οικογένειά του.
Το παντοπωλείο στο Πύλιουρι γκρεμίστηκε για να φτιαχτεί μια καινούργια πλατεία, αλλά για ποιόν;
Αντίστοιχο σκηνικό και στο χωριό Δρυμάδες όπου έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις και συνεργεία με εκρηκτικά για να ανατινάξουν τα καινούργια σπίτια του χωριού καθώς δεν συνάδουν με τα νέα κριτήρια που επέβαλλε η αλβανική Κυβέρνηση ύστερα από την ανακήρυξη του χωριού ως Ιστορικό Κέντρο.
Επόμενα στη σειρά είναι το χωριό Βουνό και το παλιό χωριό της Χιμάρας, ενώ κανείς δεν ξέρει μπροστά σε ποιου την πόρτα θα σταματήσουν την επόμενη μέρα οι μπουλντόζες. Και δεν είναι μόνο οι μπουλντόζες της Αστυνομίας αλλά και ο στρατός ανατινάζει σπίτια κι επιχειρήσεις σαν αντίλαλο στις καθημερινές εκρήξεις δυναμίτη που τοποθετούν εγκληματικές οργανώσεις ανά την Αλβανία.
Συνέχεια ακούμε τις φράσεις: "θα τη φτιάξουμε τη Χιμάρα" και "θα επαναφέρουμε τη Χιμάρα στην αυθεντικότητα". Κανείς, όμως, δεν μας λέει αν μας θέλουν σε αυτή τη Χιμάρα...
Πηγή: http://www.himara.gr

No comments: