Thursday, April 14, 2016

Τον αφανισμό του Ελληνικού στοιχείου επιδιώκει η Κυβέρνηση Ράμα – Τι κάνει η Ελλάδα?

DRYMADES

  Proinos-logos-logo
στην κατηγορία ΕΘΝΙΚΑ
 
Απτόητη και ανενόχλητη η κυβέρνηση Έντι Ράμα, συνεχίζει το έργο της για τον αφανισμό του Ελληνικού στοιχείου της Αλβανίας.

ΝΕΕΣ ΑΡΠΑΓΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ!

– Αφαίρεσαν τίτλους ιδιοκτησίας από 123 κατοίκους των Δρυμάδων Χιμάρας!
–  Αρνούνται την παραχώρηση ναών στην Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία
– Συνεχίζεται η προφυλάκιση του πρώην Υπουργού Σπ. Ξέρρα
– Κράτος εν κράτει στη Ν. Αλβανία ο Κ. Κοκδήμα

Τα επεισόδια είναι διαδοχικά, οι προκλήσεις κατά της Ελλάδος συνεχείς, δίχως παρά ταύτα να αποτελούν εμπόδια στους υπουργούς της Αλβανικής Κυβέρνησης να έρχονται στην Ελλάδα και να ζητούν τη στήριξή της, τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων, όσο και σε ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο μεγάλο θέμα των ημερών, το προσφυγικό, όπως έπραξαν στις πρόσφατες επισκέψεις τους στην Αθήνα οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών.
Το θέμα των θαλάσσιων συνόρων είναι ένα από εκείνα για τα οποία η Αλβανία και ειδικά η Κυβέρνηση Ράμα, στρέφεται ευθέως κατά των Ελληνικών συμφερόντων, «υπακούοντας» ουσιαστικά στις προτροπές της Τουρκίας, που δεν επιθυμεί με τίποτε να δημιουργηθεί προηγούμενο που θα επηρεάσει και τις αντίστοιχες διευθετήσεις στο Αιγαίο. Εξίσου όμως σοβαρά τα ζητήματα που ανοίγονται στην περιοχή της Χιμάρας, με επίκεντρο το ιδιοκτησιακό των Ομογενών, αλλά και μια σειρά άλλων πράξεων της Αλβανικής Κυβέρνησης που στοχοποιεί σε κάθε ευκαιρία Ελληνικής καταγωγής και συνείδησης Αλβανούς πολίτες.

Η περίπτωση Ξέρρα
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι άλλωστε η σύλληψη και η προφυλάκιση κατά παράβαση ακόμη και αυτού του Αλβανικού νομικού πλαισίου, του Βορειοηπειρώτη πρώην Υπουργού Εργασίας Σπύρου Ξέρρα. Οι προσφυγές κατά της άδικης προφυλάκισής του απορρίφθηκαν και από τα τρία δικαστικά όργανα, με τελευταία την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε νόμιμη την απόφαση  κράτησής  του, η οποία στηρίχτηκε στην εκτίμηση ότι μπορεί να αλλοιώσει στοιχεία της προδικαστικής διαδικασίας, παρά τον γεγονός ότι πλέον δεν έχει καμία δυνατότητα εισόδου στο Υπουργείο Εργασίας.

123 οικογένειες χωρίς περιουσίες
 
Η υπόθεση Ξέρα, όπως πανταχόθεν ομολογείται, χρησιμοποιείται από το Αλβανικό κατεστημένο, ως παράδειγμα «υποταγής» και «σιωπής» στα σχέδια της Κυβέρνησης. Και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη νέα «επίθεση» κατά των Ομογενών της Χιμάρας και συγκεκριμένα των Δρυμάδων, όπου ξεκινά διαδικασία ακύρωσης των τίτλων ιδιοκτησίας 123 οικογενειών, που δόθηκαν πριν 22 χρόνια, όταν είχε δηλαδή αποκατασταθεί η Δημοκρατία (με τα όποια προβλήματά της). Η απόφαση φέρει μάλιστα ημερομηνία 1 Απριλίου 2016 και η ανάρτηση της λίστας σε καφενείο του χωριού, έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την επίσκεψη του Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα κ. Ροκανά, στη Χιμάρα όπου το βασικό θέμα των συναντήσεών του ήταν το περιουσιακό.

Ο ρόλος Κοκδήμα
 
Άλλωστε πριν τεθούν στο στόχαστρο οι κάτοικοι των Δρυμάδων, το Αλβανικό κατεστημένο είχε κάνει επίδειξη δύναμης μέσα στην πόλη της Χιμάρας, όπου εκτός της αφαίρεσης τίτλων ιδιοκτησίας από οικογένειες ομογενών,  κατεδαφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες παραλιακή ιδιοκτησία ομογενούς και στη θέση της κατασκευάζεται νέο κτίριο. Η συγκεκριμένη δεν είναι βέβαια η μόνη αυθαιρεσία στη Χιμάρα, στην οποία δρα ο στενός φίλος του Έντι Ράμα, βουλευτής και επιχειρηματίας Κότσο Κοκδήμα, τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα τον αποκαλεί «ληστή», ενώ άλλοι του έχουν αποδώσει τον τίτλο του «Αλή Πασά της Νότιας Αλβανίας», από τον οποίο περνάνε όλες οι αποφάσεις, ακόμη και οι διορισμοί καθαριστριών, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ (και πρώην   σύμμαχος του Ράμα) Βαγγέλης Ντούλες.

Στο στόχαστρο και οι εκκλησίες
 
Ένα άλλο επίσης μεγάλο ζήτημα, που αφορά το περιουσιακό, έχει να κάνει με τη μη απόδοση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας της περιουσίας της, ακόμη και των Ιερών Ναών. Με το πρόσχημα μάλιστα ότι ορισμένες από αυτές έχουν χαρακτηριστεί ως πολιτιστικά μνημεία, η κυβέρνηση Ράμα, επεμβαίνει και πραγματοποιεί εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης χωρίς την άδεια, ούτε καν την ενημέρωση της Αρχιεπισκοπής.  Πριν λίγες ημέρες εγκαινίασε τις εργασίες αναστήλωσης στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, στο Βούνο της Χιμάρας, που είναι το χωριό από το οποίο κατάγεται η μητέρα του Αλβανού Πρωθυπουργού. Όμως οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης, που γίνονται σε ναούς,  δεν είναι και τόσο «αθώες», αφού πίσω από αυτές κρύβονται και πάλι σκοπιμότητες που σχετίζονται με ιδιοκτησιακά ζητήματα. Μάλιστα από εκμυστηρεύσεις που γίνονται από στελέχη της Αλβανικής Κυβέρνησης, υπάρχουν σκέψεις να ανακληθούν και ορισμένες παραχωρήσεις ναών που έγιναν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.
Μία από αυτές είναι ο Ι. Ν. Υπαπαντής του Σωτήρα στους Δρυμάδες, που έχει μπει στο «μάτι» των Αλβανών, εξαιτίας της πολύ καλής θέσης του που έχει στην παραλία!
Τα χειρότερα έπονται
Ο προβληματισμός στους ομογενείς της Χιμάρας, αλλά και άλλων περιοχών της Νότιας Αλβανίας και ειδικά της παραθαλάσσιας προς Αγίους Σαράντα, είναι έντονος μετά τη διαδικασία που άρχισε από τις Δρυμάδες. Προάγγελος άλλωστε των εξελίξεων υπήρξε ο ίδιος ο Ράμα, που μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο Βούνο, είχε ανακοινώσει ότι εντοπίστηκαν «παράνομοι» τίτλοι ιδιοκτησίας στις Δρυμάδες, που είναι η αρχή για μαζική αφαίρεση σε όλη τη Χιμάρα. Πιθανολογείται μάλιστα ότι ανάλογη διαδικασία θα δρομολογηθεί τις επόμενες ημέρες και στα χωριά Γκιλεκάτες, Κοντράκια, Ηλία και Παλάσσα. Στη συγκεκριμένη περιοχή, τον κυβερνητικό σχεδιασμό εξυπηρετεί ο Δήμαρχος Χιμάρας Γ. Γκόρος που έχει εκλεγεί με τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχει αποκτήσει την Ελληνική Υπηκοότητα, αλλά παρ’  όλο αυτό δρα ως ανθέλληνας.

Αλλοίωση πληθυσμού
 
Με την αφαίρεση των τίτλων ιδιοκτησίας, ανοίγει ο δρόμος για πλήρη πληθυσμιακή αλλοίωση αφού ο περιουσίες μπορούν να δοθούν σε Αλβανούς υπηκόους των οποίων έχουν κατασχεθεί περιουσίες από το κομμουνιστικό καθεστώς ακόμη και στα Τίρανα, ενώ όσες «κρύβουν» επιχειρηματικό ενδιαφέρον μπορούν να δοθούν έναντι 1 ευρώ σε επιχειρηματίες για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Τι κάνει η Ελλάδα?
 
Το ερώτημα μετά από όλα αυτά, είναι για το τι κάνει η Ελλάδα για να σταματήσει τις αυθαιρεσίες και τις μεθοδεύσεις του Αλβανικού κατεστημένου. Από ότι δείχνουν τα αποτελέσματα σχεδόν τίποτε. Κι όταν δεν υπήρξαν ουσιαστικές παρεμβάσεις σε διακρατικό επίπεδο και σε διεθνείς οργανισμούς από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που όσο νάναι είχαν μια καλύτερη προσέγγιση στην προάσπιση των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών μας, είναι μάλλον ουτοπία να αναμένονται τέτοιες από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, με τις γνωστές της ιδεοληψίες. Εκείνοι όμως που πρέπει να κινητοποιηθούν είναι οι κάτοικοι και οι καταγόμενοι από τη Χιμάρα, που πρέπει να προασπίσουν τα δικαιώματά τους, αλλά και την ιστορική διαδρομή της περιοχής, που άντεξε τις πιέσεις και τον ανθελληνισμό του καθεστώτος Χότζα – Αλία και κινδυνεύει να αφελληνιστεί επί εκλεγμένων κυβερνήσεων.

2 comments:

Anonymous said...

Στην Αλβανία αναδιοργανώθηκαν περίπου 460 ορθόδοξες ενορίες, ενώ αναστηλώθηκαν και κατασκευάστηκαν συνολικά περίπου περίπου 450 κτίρια, από τα οποία κάποια είναι ναοί που κτίσθηκαν από την αρχή (περίπου 170), άλλα είναι πολιτιστικά μνημεία που αναστηλώθηκαν, άλλοι 160 ναοί που επισκευάσθηκαν και άλλα 75 διάφορα κτήρια. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στο κέντρο των Τιράνων χτίστηκε πριν μερικά χρόνια τεράστια ορθόδοξη εκκλησία, το Αργυρόκαστρο επίσης χτίστηκε μεγάλη ορθόδοξη εκκλησία. Το μοναστήρι της Αρντενίτσας ανακαινίσθηκε. Οικοδομήθηκαν 85 νέοι ναοί, ενώ επισκευάστηκαν 141. Ακόμη αναστηλώθηκαν 5 μοναστήρια και 70 ναοί - μνημεία.

Επιπλέον υπήρξαν και έργα που υλοποιήθηκαν με σκοπόν την δημιουργία μεγάλων οικοδομημάτων, όπως η Θεολογική Ακαδημία, η μονή του Αγίου Βλασίου, το κτίριο της Αρχιεπισκοπής Τιράνων, οι Μητροπόλεις Αργυροκάστρου, Κορυτσάς, Μπερατίου καθώς και τα εκκλησιαστικά λύκεια, τα οικοτροφεία και τα συγκροτήματα των εργαστηρίων της Αλβανικής Εκκλησίας.

Έχουν αναστηλωθεί, χτιστεί και ανακαινιστεί πάνω από 150 ορθόδοξες εκκλησίες, νεκροταφεία, μικρά εκκλησάκια, μοναστήρια και θρησκευτικά κτήρια που συνδέονται με την ορθόδοξη θρησκεία (σχολεία, νοσοκομεία) κ.τλ. Μεταξύ των οποίων τις μονές Αγίου Γεωργίου Τσούκας (Çukë), Αγίου Δημητρίου στο Κηπαρό (Qeparo), Γενέθλιο της Θεοτόκου στην Αρδενίτσα (Ardenicë), Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σβερνέτς (Zvërnec), Αγίου Νικολάου στο Cepo, Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κακομιά (Kakome), Τίμιου Προδρόμου Μοσχοπόλεως (Voskopojë), Αγ. Ιωάννου Βλαδιμήρου στο Ελμπασάν (Elbasan), Αγ. Κοσμά στο Καλικόντασι (Kolkondas) κ.α. Επίσης ναούς όπως ο Ιερός Ναός Παναγίας Θεοτόκου στο Leusë της Πρεμετής (Përmet), ο Ιερός Ναός Αγ. Νικολαου στην Grabovë (Gramsh), η Αγ. Παρασκευή στην Καβάγια (Kavajë), ο Αγ. Σπυρίδωνας στο Berat, ο Αγ. Γεώργιος στο Libofsë (Fier), ο Ιερός Ναός στο Lekël (Tepelenë), ο Ιερός Ναός Ταξιαρχών στη Βόδριστα (Bodrisht), ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στους Ζερβάτες (Zervati), ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Vanaj (Fier) κ.α. Εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή σε εκκλησίες και μοναστήρια στο Αργυρόκαστρο (Gjirokastër), στην Κορυτσά (Korcë), στους Βουλιαράτες (Bularat), στη Ραχούλα (Rahullë) του Αργυροκάστρου, στο Stegopul, στο Erind, στο Hoshtevë, στη Δούβιανη (Dhuvjan), στη Vrinë των Αγίων Σαράντα (Sarandë), στο Ogdunan της Πρεμετής (Përmet) κ.α.

Anonymous said...

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, το 1994 ίδρυσε στα Τίρανα την πρώτη κλινική «Άγιος Λουκάς» και το 1999 το μεγαλοπρεπές Διαγνωστικό Κέντρο «Ευαγγελισμός», με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, όπως τον υπερσύχρονο αξονικό τομογράφο, και παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε 24 ειδικότητες. Το 2000, ο Dr. Charles Linderman, Αμερικανός ιατρός της γενικής χειρουργικής, δημιούργησε χειρουργική μονάδα ημερήσιας νοσηλείας, με αίθουσα χειρουργείου πλήρως εξοπλισμένη και επανδρωμένη με ειδικευμένο προσωπικό. Το 2011 άρχισε να λειτουργεί, σε ιδιόκτητο κτήριο, το Οφθαλμολογικό και Ωτορινολαρυγγολογικό Κέντρο, ενώ ιατρικές κλινικές λειτουργούν στην Καβάγια, τη Λούσνια, την Κορυτσά και τους Γεωργουτσάτες. Την ίδια στιγμή κινητή οδοντιατρική μονάδα προσφέρει υπηρεσίες σε πόλεις και χωριά.

Στον Άγιο Βλάσιο Δυρραχίου λειτουργεί η Ανώτερη Θεολογική Ακαδημία "Ανάστασις", και δυο εκκλησιαστικά λύκεια, ένα στο Αργυρόκαστρο και ένα στο Σούκθ Δυρραχίου με την ονομασία «Τίμιος Σταυρός». Επίσης, έχουν ιδρυθεί 22 νηπιαγωγεία στα: Τίρανα, Δυρράχιο, Καβάγια, Κορυτσά, Λούσνια, Ελμπασάν, Αργυρόκαστρο, Άγ. Σαράντα, Δερβιτσιάνη, Πόγραδετς, Σκόδρα, Αυλώνα, Πρεμετή, Βεράτιο, Τεπελένι, Τσέρρικ. Στο Δυρράχιο λειτουργεί το Σχολείο «Πνοή Αγάπης», και στο Αργυρόκαστρο επίσης το Σχολείο «Πνοή Αγάπης». Επίσης, στο Mesopotam Δελβίνου λειτουργεί το Τεχνικό Λύκειο «Απόστολος Παύλος» και στα Τίρανα το Άλβανοαμερικανικό Λύκειο «Πρωταγωνιστές». Στο Βουλιαράτι Αργυροκάστρου λειτουργεί οικοτροφείο θηλέων για μαθήτριες λυκείου. Στους χώρους της Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου στο Δυρράχιο λειτουργεί το ορφανοτροφείο «Ορθόδοξος Οίκος της Ελπίδας».

Επίσης, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχει προσφέρει τεχνική και υλική υποστήριξη σε Δημόσια Σχολεία, έχει επισκευάσει διάφορα κατεστραμμένα πανεπιστημιακά κτίρια, σχολεία και νηπιαγωγεία στα Τίρανα και το Αργυρόκαστρο, έχει ανακαινίσει και τους αθλητικούς χώρους του Ορφανοτροφείου «Ζυμπέρ Χαλούλι» στα Τίρανα, ενώ λειτουργεί σε διάφορες πόλεις κατασκηνώσεις, οικοτροφεία, κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, κ.α.

Από το 2000 λειτουργεί στα Τίρανα - με παράρτημα στο Αργυρόκαστρο - το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Καταρτίσεως «Πνοή Αγάπης» και από το 2010 το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο «Logos».

Επιπλέον η Εκκλησία σχεδίασε και εφάρμοσε προγράμματα αγροτικά, ύδρευσης, υγείας προσφέροντας υπηρεσίες στον ανθρώπινο παράγοντα, ενώ από το 2001 υλοποιεί πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος και κατάρτισης στελεχών και επιστήμονες για την προστασία του οικοσυστήματος.