Sunday, October 10, 2021

Η Μεγάλη Αλβανία του Έντι Ράμα και η λήθη μιας αντίδρασης από την Αθήνα.

SManalysis



Σταύρη Μάρκο
 Δημοσιογράφος

Ο Έντι Ράμα αποκάλυψε τελικά τη στρατηγική του για την ένωση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο, όχι αυτό των Ανοιχτών Βαλκανίων, αλλά την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια. Ενώ η Βουλγαρία συνεχίζει να μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, συγκρούεται με την Ελλάδα, η οποία είναι κατά (!), Φαίνεται ότι έχουν αυξήσει την επιρροή τους όχι μόνο στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στην Αλβανία. Μένει να δούμε τι δρόμο θα ακολουθήσουν για τους εγκαταλελειμμένους βορείους Ηπειρώτες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης απέφυγε να συναντηθεί με τον Έντι Ράμα σε δύο διεθνείς συναντήσεις, αυτή στον ΟΗΕ και τη Σύνοδο Κορυφής Μπέρντο στη Σλοβενία. Αυτό συνέβη μέσα σε δύο εβδομάδες και κρατήθηκε μυστικό, ενώ αναμενόταν πρόοδος στο θέμα της θαλάσσιας συμφωνίας στο Δικαστήριο της Χάγης. Φυσικά, από την άλλη πλευρά, ο Μητσοτάκης, που εκπροσωπεί την Ελλάδα σε μια σειρά πολιτικών που προσεγγίζει τα Δυτικά Βαλκάνια από την ΕΕ, δηλώνει ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι απαραίτητη. Εν ολίγοις, η Ελλάδα παραμένει μία από τις πιο σκληρές διπλωματίες, για να μην αλλάξουν τα σύνορα στα Βαλκάνια, ένα έργο τις Μέρκελ και υποστηρίχθηκε από Μητσοτάκη - Δένδια.

Αλλά η Βουλγαρία έχει άλλο σχέδιο και δεν αρέσει στην Ελλάδα. Η Σόφια συνεχίζει να αντιτίθεται έντονα στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, με βέτο κατά της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω της μη δήλωσης των μελών της βουλγαρικής εθνικής μειονότητας σε αυτήν την υποψήφια χώρα στην ΕΕ, δικαιολογώντας την «Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών». ". Αυτός ο αποκλεισμός, αύριο, μπορεί να φανεί απευθείας για την Αλβανία, ενώ η Απογραφή έχει προγραμματιστεί το 2022, η Βουλγαρία παίζει έναν βασικό ρόλο που έχει εκνευρίσει τα Τίρανα, στα οποία ο Έντι Ράμα απειλεί με σκληρούς τόνους τη Σόφια ως εμπόδιο για την ένταξη. Φυσικά, η σύγκριση των δηλώσεων και των Ελευθεριών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, κατά την άποψη της Σόφιας, δεν είναι καν σύγκριση. Η Αλβανία δεν έχει ακόμη δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο για αυτό το σύστημα, αυτοανακηρύσσεται, αλλά μια σειρά προβλημάτων όπως η ιδιοκτησία, η εδαφική διαίρεση, η κρατικοποίηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας για δημόσιο συμφέρον, η αυτοανακήρυξη της ιθαγένειας κ.λπ. στην Αλβανία είναι χαμηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ωστόσο, η επιμονή της Αθήνας να βοηθήσει τα Δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στην ΕΕ, μαζί με τη μη αλλαγή των συνόρων, εκθέτει την Ελλάδα σε ημιτελείς διαφορές με την Αλβανία, όπως το Δικαστήριο της Χάγης, για τις οποίες δεν υπάρχει πρόοδος. Από τα Τίρανα. Για να το πούμε ξεκάθαρα, κανείς στα Τίρανα δεν έχει το θάρρος να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία με την Ελλάδα, ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει ότι μια τέτοια ενέργεια, μην περιμένετε να υπογραφεί από αυτόν, αλλά η Αθήνα χάνει χρόνο και ενέργεια για 12 χρόνια, για την υπογραφή της ΑΟΖ με την Αλβανία. Επειδή μια τόσο μεγάλη διπλωματική κατανάλωση με την Αλβανία, έχει παραμελήσει, η Ελληνική Εθνοτική Κοινότητα, όπου οι Βορειοηπειρώτες υποφέρουν από την πλήρη αδιαφορία της Ελλάδας, να λάβουν προστασία, περιουσία, ιστορικό έδαφος, πολιτισμό, γλώσσα και τον δικό τους οικισμό.

Εν τω μεταξύ, πρέπει να αναγνωριστεί ότι οι εντάσεις με την Τουρκία κατέστησαν την Ελλάδα πρωταγωνίστρια χώρα στη Μεσόγειο, για την οποία υπογράφηκε η Στρατιωτική Συμφωνία με τη Γαλλία, όπως λένε Αλβανοί διπλωμάτες, η Συμφωνία αυτή επηρεάζει άμεσα την Αλβανία, καθώς η Ελλάδα έχει την Αλβανία, "Ο Νόμος του Πόλεμο με την Αλβανία » του 1940, και αυτή η διαδικασία, έκανε τη Συμμαχία Γαλλίας - Ελλάδας, εξαιρετικά ισχυρή στα Βαλκάνια και η Αλβανία κινδυνεύει από αυτήν, επομένως, σύμφωνα με αυτούς, θα πρέπει να γίνει μια Συμμαχία Αντίβαρα (Αλβανία - Τουρκία). Στην Αθήνα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Έντι Ράμα κάνει ό, τι προσφέρει ο Ερντογάν, αλλά δεν είναι γνωστό εάν μια τέτοια πρωτοβουλία είναι καλή για την Αλβανία ή όχι, δεδομένου ότι η θέση της Γαλλίας στην υπεράσπιση της Ελλάδας είναι επίσης χώρα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κρατικοποίηση των ελληνικών ιδιοκτησιών στον άξονα Αυλώνα - Χιμάρα - Αγία Σαράντα, Ακτή Ιονίου, γίνεται με έργα της Εθνικιστικής Στρατηγικής της Αλβανίας, για την στελοντας, χιλιάδων Αλβανών στις ιδιοκτησίες των Ελλήνων εκεί, ένα έργο που ξεκίνησε από το 1992, στους Αγίους Σαράντα, Εξαμίλα και ήδη συγκεκριμενοποιείται στη Χιμάρα, όλη αυτή η διαδικασία χρηματοδοτείται από τα βρώμικα χρήματα της αλβανικής μαφίας και των ολιγαρχών και υποστηρίζεται από το αλβανικό κράτος, γιατί στα Τίρανα γνωρίζουν πολύ καλά η Εθνική Στρατηγική της Ελλάδας που προτιμά την ένταξη στην ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων, ότι "Μέχρι να μην υπάρξουν αλλαγές στα σύνορα στα Βαλκάνια, με τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, η Αλβανία θα κάνει ό, τι θέλει", δικαιολογώντας μια σειρά νόμων που σκόπιμα παραμορφώθηκαν. από τα Τίρανα, για την κατάληψη εδαφών της ελληνικής εθνοτικής κοινότητας. Παραδόξως, αυτό συμβαίνει, ενώ 300 χιλιάδες Βορειοηπειρώτες, σήμερα δεν χρειάζονται ψήφους ούτε για τον Μητσοτάκη ούτε για τα Πολιτικά Κόμματα στην Ελλάδα, γιατί τους κρατούν διχασμένους και απελπισμένους, για να κερδίσουν τα δικαιώματά τους στην Αλβανία.

Όμως, η δήλωση του Έντι Ράμα, για την Ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία, δεν φαίνεται να τους εξέπληξε στην Αθήνα, επειδή πιστεύεται ότι μόνο ο Σαλί Μπερίσα, μπορεί να έχει τέτοιο μυαλό, θυμάται το έτος 2012, την 100η επέτειο του Ανεξαρτησία που διακήρυξε στην Αυλώνα ότι «η Αλβανία ξεκινά από την Πρέβεζα στο Πρέσεβο» και η Ελλάδα αντέδρασε ανοιχτά ακυρώνοντας την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Αβραμόπουλου στα Τίρανα, ενώ δεν υπάρχει ακόμη καμία αντίδραση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια. Ας μεταφραστεί αυτή η διπλωματική υποτίμηση σε μια άλλη συμβολική, αυτή μιας έντονης αντίδρασης και υπό συνταγματική προστασία, στην Ελληνική Κοινότητα Βορείου Ηπείρου, για να υπενθυμίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο πατέρας του, το 1993, κάλεσε τον Μπερίσα, ότι «Όποια λύση κι αν είναι αποφασίστηκε για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, ότι η λύση θα είναι και για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου »στέλνοντας στα Τίρανα, τελεσίγραφο 6 μονάδων για εφαρμογή.

Η Ελλάδα δεν έχει χρόνο να σκεφτεί και πρέπει να επιστρέψει, εκτός από την Τουρκία, άμεση προσοχή στους Βορειοηπειρώτες, που νιώθουν εγκαταλελειμμένοι όπως ποτέ άλλοτε από τη μητέρα τους πατρίδα. 

No comments: