Thursday, May 27, 2021

Σερβία: παρακαλούμε την Ελλάδα να μην αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο

SManalysis

Ταχείες εξελίξεις στα Βαλκάνια. Μετά τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ανοίγει μια άλλη πληγή στις σχέσεις των Ορθόδοξων κρατών στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο! Αυτός ο ισχυρισμός είναι παράδοξος αν το θεωρήσουμε από το 1993, όταν ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Κωσταντίνος Μητσοτάκη, δήλωσε 6 καυτά σημεία για την επίλυση του ζητήματος της Βόρειας Ηπείρου, προς την Αλβανία, αναφέροντας το τελεσίγραφο ότι: "Ό, τι θέλουν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου για αυτοδιάθεση, αυτό ζητούν οι Έλληνες στη Βόρεια Ήπειρο ". αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει και η Ελλάδα φαίνεται να έχει σβήσει αυτόν τον ιστορικό ισχυρισμό εθνικών υποθέσεων. Αυτό θα είναι ντροπή για την ελληνική διπλωματία.


Πιστεύω στη φιλία του Βελιγραδίου με την Αθήνα, λέει ο Πρόεδρος Βούτσης.

27 Μαΐου 2021 

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σήμερα ότι έλαβε επίσημη ανακοίνωση ότι η Ελλάδα προτίθεται να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Κοσσυφοπέδιο. Είπε ότι πιστεύει στη φιλία του Βελιγραδίου με την Αθήνα και ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα για να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Σε δήλωση τύπου μετά από συνάντηση με τον πατριάρχη και τους επισκόπους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μέλη του Συμβουλίου Επισκόπων, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι όταν το Κοσσυφοπέδιο επέβαλε φόρο στα σερβικά αγαθά, η Ελλάδα της έδωσε την ευκαιρία να ανοίξει εμπορικά γραφεία, και τώρα αυτή η έκθεση έχει φτάσει σε υψηλότερο επίπεδο.

"Την Παρασκευή, ενημερώσαμε επίσημα ότι η Ελλάδα θα βελτιώσει τις σχέσεις της με την Πρίστινα σε υψηλότερο επίπεδο, πολιτικούς διευθυντές, ο οποίος είναι το υψηλότερο δυνατό άτομο σε επίπεδο υπουργείου", εξήγησε.

Ο Βούτσιτς είπε ότι θα παρακαλέσει την Ελλάδα να μην το επιτρέψει αυτό, διότι το επόμενο βήμα θα ήταν η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για πρόβλημα, διότι δείχνει ότι όχι μόνο η Ευρώπη μπορεί να ενωθεί ενάντια στη Σερβία για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

Τόνισε ότι υπάρχει ένας επιπλέον κίνδυνος πίεσης σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.
Στη συνέχεια, λέει, θα επιτευχθούν διμερείς συμφωνίες, όπου μια τρίτη χώρα θα εκπροσωπεί το Κοσσυφοπέδιο σε διεθνείς οργανισμούς και έτσι θα γίνει μέρος του ΝΑΤΟ.

"Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για εμάς. "Προσκαλέσαμε τον Έλληνα πρέσβη για μια συνομιλία, αλλά δεν λάβαμε τίποτα, επειδή έχουμε πίστη στη φιλία και ελπίζουμε ότι δεν θα πάει σε περαιτέρω μέτρα και προσεγγίσεις", τόνισε ο Βούτσι ..

Ερωτηθείς εάν έχει λάβει εγγυήσεις ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, είπε ότι έχει λάβει τέτοιες εγγυήσεις καθημερινά, αλλά ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι αυξάνουν το επίπεδο των σχέσεών τους με το Κοσσυφοπέδιο.

"Την επόμενη περίοδο, περιμένω περισσότερες επισκέψεις στο Βελιγράδι και ό, τι θα λειτουργήσει θα είναι πίεση. Θα υπάρξουν επίσης προσπάθειες για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου μέσω περιφερειακών πρωτοβουλιών. "Θα προσφέρει κάποιες λύσεις που φαίνονται καλές με την πρώτη ματιά, αλλά πίσω από αυτό είναι de facto αναγνώριση", δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο Βούτσιτς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Σερβία αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη πολιτική περίοδο. Ακόμα και χθες, ο Βούτσιτς μίλησε για τις σχέσεις του Κοσσυφοπεδίου με την Ελλάδα, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι αλλάζουν σημαντικά στον διπλωματικό τομέα. 

No comments: