Saturday, May 1, 2021

Ζητείται ένας "δικηγόρος", ακόμη και για να υπερασπιστεί τους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου, οι Σέρβοι έχουν έναν, τη Μόσχα.

SManalysis






Μια απειλή για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου από τον Ρώσο πρέσβη στη Σερβία


Ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Σερβία, Αλεξάνταρ Μποκάν-Χάρτσενκο, έκανε ανοιχτές απειλές εναντίον των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο. Σε συνέντευξή του στο σερβικό περιοδικό Jedinstvo, είπε ότι «εάν οι Σέρβοι δεν ζουν κανονικά στο Κοσσυφοπέδιο, ούτε οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου θα ζήσουν».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ασφάλεια των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, ο Πρέσβης Μπόκαν-Χάρτσενκο είπε:

"Στα Ηνωμένα Έθνη και στον ΟΑΣΕ, καθώς και σε διμερείς επαφές με ξένους εταίρους, θέτουμε συνεχώς το ζήτημα της συστηματικής διάκρισης κατά των εθνικών μειονοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο και της δύσκολης κατάστασης των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Καλούμε τους διεθνείς εκπροσώπους της επαρχίας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους υπεύθυνα, να επιμείνουν στα προσωρινά θεσμικά όργανα στην Πρίστινα να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των μη Αλβανών και την προστασία των Ορθόδοξων ιερών στην επαρχία.

Ιδιαίτερη ανησυχία είναι η πρόσφατη έναρξη μιας επιθετικής εκστρατείας εναντίον του ηγέτη του Visoki Decani Pastor Sava. Και, ακριβώς αυτό το μοναστήρι, ας θυμηθούμε, από το 1998-1999 ήταν καταφύγιο πολλών εκτοπισμένων ατόμων διαφορετικών εθνικοτήτων. "Εάν δεν είναι εγγυημένη μια φυσιολογική ζωή για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου στην επαρχία, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δεν θα τη ζήσουν ούτε", δήλωσε ο Πρέσβης Μπόκαν-Χαρτσένκο.

Ωστόσο, παράδοξα, όχι μόνο οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και οι Έλληνες στη Βόρεια Ήπειρο, ειδικά στην Περιφέρεια Χιμάρα, υποφέρουν ταυτόχρονα από το προβληματικό καθεστώς των Τιράνων. Προφανώς, στα Βαλκάνια, όπου οι Μουσουλμάνοι Αλβανοί είναι η πλειοψηφία και κυβερνούν, καταπιέζουν τις σερβικές και ελληνικές μειονότητες, οι οποίες δεν προστατεύονται από τη Δύση.

No comments: