Thursday, April 29, 2021

Χτυπάνε καμπάνες στα Τίρανα, επιταχύνονται για να δημιουργήσουν τις συνθήκες Δημοψήφισμα με το Κοσσυφοπέδιο για Ενοποίηση

SManalysis


Ενώ στην Πρίστινα και τα Τίρανα, αναμένονται σημαντικές αποφάσεις, για τη δημιουργία συνθηκών για συνταγματικές αλλαγές και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για ενοποίηση, η Ομόνοια, η Πολιτική Οργάνωση της ελληνικής μειονότητας, αποκλείστηκε τελικά από την πολιτική εκπροσώπηση στην Αλβανία.


Ο Έντι Ράμα, καλεί τους Αλβανούς της Βόρειας Μακεδονίας να δηλώσουν την εθνική τους εγγραφή. 


Στάυρη Μάρκο
Δημοσιογράφος

Η Ουάσινγκτον και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αναγνώρισαν τις εκλογές στην Αλβανία και χαιρέτησαν επίσης τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, αλλά και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Λουλεζίμ Μπασά για το ποιοτικό μοντέλο των εκλογών. αλλά αυτή η εξέλιξη προηγήθηκε των καταγγελιών και των εξεγέρσεων που, με αγανάκτηση, μεγάλο αριθμό πολιτών στην Αλβανία, λόγω της χειραγώγησης των ψήφων και της ανοιχτής υποστήριξης της Δύσης πριν από τις εκλογές για τον πρωθυπουργό Ράμα.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου γνωστό στο κοινό, γιατί, η Αλβανία είχε στη λίστα ψηφοφόρων περίπου 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους, όταν ο πληθυσμός στην Αλβανία είναι 2,8 εκατομμύρια κάτοικοι; Αυτό δεν είναι μυστικό, εφ 'όσον τα Τίρανα έχουν θεσπίσει νόμο για Αλβανούς που ζουν εκτός Αλβανίας, οι οποίοι αποκτούν υπηκοότητα, εάν αποδειχθεί η καταγωγή τους με αλβανικές ρίζες.

Φυσικά, αν πάρουμε ένα παράλληλο παράδειγμα, οι Έλληνες της Αλβανίας, από τη Βόρεια Ήπειρο, έχουν αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια από τους ευρωπαϊκούς νόμους για τη μετανάστευση και δεν χρειάζεται να αποδείξουν τις ελληνικές τους ρίζες έχοντας επίσημες οικονομικές πηγές και διευθύνσεις κατοικίας στην Ελλάδα. εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί με ελληνική ιθαγένεια. Ωστόσο, τα Τίρανα είναι ένα βήμα μπροστά, εμπνέοντας τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου ότι μόλις αποκτήσουν αλβανική υπηκοότητα, έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην Αλβανία. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΕ δεν έχει ελευθερώσει τις θεωρήσεις με το Κοσσυφοπέδιο, όπου ένα σημαντικό μέρος, συμπεριλαμβανομένων των Σέρβων και των Αλβανών, έχει Σερβική υπηκοότητα 

Τι περιμένουμε?

Ο Έντι Ράμα κάλεσε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Λουλέζιμ Μπάσα να συμμετάσχει στη σύνθεση της κυβέρνησης, η οποία αναλαμβάνει ταχύτατες γεωπολιτικές εξελίξεις. Ο κύριος λόγος είναι ότι χρειαζόμαστε τις ψήφους της αντιπολίτευσης, στο κοινοβούλιο (που έχουν πει ότι δεν αναγνωρίζουμε τις εκλογές). Ωστόσο, η αμερικανική πίεση παρουσιάζει μια σαφή εικόνα ότι η κυβέρνηση του Ράμα θα έχει μια άλλη γεωπολιτική αποστολή, ίσως την ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία. Και για αυτό, χρειαζόμαστε τις ψήφους της αντιπολίτευσης, αλλά και τις εθνικές ευθύνες, για συνταγματικές αλλαγές του άρθρου για τα δημοψηφίσματα εκτός Αλβανίας.



Ο  Άλβιν Κυρτή, ψηφιζοντας στα Τίρανα 

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, ο οποίος ψήφισε χωρίς σκοπό στα Τίρανα, προετοιμάζει την κατάργηση του άρθρου του Συντάγματος του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο δεν επιτρέπει την Ένωση με την Αλβανία. Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις θα αντανακλούν σίγουρα αυτές στη Βοσνία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία, τη Σερβία και τη βόρεια Μακεδονία.

Ελληνικός παράγοντας! Η αποτυχία της Πολιτικής Αποστολής να εκπροσωπήσει την «Ομόνοια» ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, το μέγεθος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που επηρεάζεται από τις εξελίξεις στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια.

Η Ένωση της Ελληνικής Εθνοτικής Μειονότητας, που ιδρύθηκε αμέσως το 1991, επειδή η Αλβανία δεν της έδωσε την ευκαιρία εκπροσώπησης των πολιτικών κομμάτων, είχε ως αποτέλεσμα τις πρώτες εκλογές μετά τη δικτατορία με 5 μέλη εκλεγμένα από τον λαό, ενώ ο αριθμός ήταν μηδέν, 30 χρόνια αργότερα, 25 Απριλίου 2021. Αυτή είναι μια εθνική ήττα στην ελληνική διπλωματία, η οποία από το 1995, έχει αλλάξει τη γεωπολιτική θέση εθνικού ενδιαφέροντος, από τα αιτήματα για την αυτονομία της Δημοκρατίας της Βόρειας Ηπείρου (Κωσταντίνος Μητσοτάκης, δήλωση στα Τίρανα, " Τι ζητά η Αλβανία από το Κοσσυφοπέδιο, ακόμη και την Ελλάδα με τα ίδια δικαιώματα, και τη Βόρεια Ήπειρο), εκχωρώντας στα Τίρανα, 6 αδιαμφισβήτητα σημεία.



Όμως, κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, όπου οι Έλληνες της Βόρεια Ήπειρος , υποχρεώθηκαν να υπάρχουν μόνο στα εδάφη τους, καθώς θα εκπροσωπούνται κάτω από την ομάδα Ομόνοια, όχι μόνο δεν αντιστάθηκαν αλλά, έμειναν στη λάσπη, και η επικράτειά τους είναι εισέβαλαν Αλβανοί μουσουλμάνοι, ακόμη και η Χιμάρα, αντιστέκονται τελευταία. Ο λόγος ήταν ότι η Αθήνα είχε προτεραιότητα στις Ναυτιλιακές Οικονομικές Ζώνες, για τις οποίες για 12 χρόνια, συνεχίζει να αποτυγχάνει με την Αλβανία.

Και όμως, φτάνουμε στο τέλος. Παρά τις συγκρούσεις με την Τουρκία και τις ισχυρές συμμαχίες με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, ανεξάρτητα από το πώς θα τελειώσει το Κυπριακό, η ελληνική εθνική διπλωματία πρέπει να στρέψει αμέσως την κατεύθυνση της από το Βορρά. Οι Βόρειοι Ηπειρωτες βιώνουν δολοφονίες, όπως η Κατσιφά και ο Γκούμα επιζούν από εθνοκάθαρση από Αλβανούς, και στο τέλος, τα Τίρανα χάνουν την πολιτική τους εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι καμπάνες πρέπει να χτυπήσουν δυνατά για την Βόρεια Ήπειρος ,όπως η Μεγάλη Αλβανία, γίνεται μια πραγματικότητα.  

No comments: