Γι 'αυτό ο ελληνικός στρατός δεν αναγνωρίζει σύνορα με την Αλβανία.
Η επιστολή του Σλοβένου πρωθυπουργού προς τον αρχηγό της ΕΚ "αποκαλύφθηκε", η Βοσνία σε επιφυλακή, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η πΓΔΜ επηρεάζονται
Η ημιτελής επιχείρηση στην πρώην Γιουγκοσλαβία πλησιάζει στο τέλος της. Το σλοβενικό έγγραφο αναλύει επίσης την αλλαγή συνόρων με την Αλβανία.
12 Απριλίου 2021
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Jansa έστειλε μια ανεπίσημη επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ, στο οποίο περιγράφει ένα σχέδιο αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια.
Για το λόγο αυτό, τα μέσα ενημέρωσης στην περιοχή αναφέρουν ότι ο πρεσβευτής της Σλοβενίας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ζόριτσα Μπουκινάκ, έχει κληθεί σε συνάντηση στην Προεδρία.
Η επιστολή φέρεται να περιέχει μία από τις κύριες προτεραιότητες των επίσημων Βρυξελλών, που είναι η «τελική διάλυση της Γιουγκοσλαβίας».
Κατά τη διάρκεια της σλοβενικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία ξεκινά τον Ιούλιο, θα επιλυθεί το ζήτημα της «τελικής διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας». Μεταξύ άλλων, η Δημοκρατία Σέρπσκα αναμένεται να αποχωρήσει από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα σύνορα του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας θα ρυθμιστούν.
Εν τω μεταξύ, το μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Σεφίκ Νταφέροβιτς, λέγεται ότι κατά τη συνάντηση με τον πρεσβευτή της Σλοβενίας ότι «δεν είναι δυνατός ο ειρηνικός χωρισμός», δήλωσε ο Πρόεδρος Μίλοραντ Ντόντικ.
Αλλά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας αντέδρασε στα κοινωνικά δίκτυα, αρνούμενοι τα νέα. Γράφει ότι η τελευταία φορά που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ήταν πέρυσι, οπότε δεν μπορούσε να "υποβάλει φυσικά την επιστολή" τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
Η Jansa λέει επίσης ότι η Σλοβενία αναζητά λύσεις για την ανάπτυξη της περιοχής και την προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εντός της ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, ο Ζέλικο Κόμσιτς, εκπρόσωπος της «τρόικας» της Κροατίας, επιβεβαίωσε σήμερα ότι του ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Κροατίας Μπορούτ Παχόρ εάν η Βοσνία και Ερζεγοβίνη «θα μπορούσε να διασκορπιστεί ειρηνικά».
Ο Κόμσιτς και ο εκπρόσωπος της Βοσνιακής Προεδρίας Ντζαφέροβιτς ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί ειρηνικά, ενώ ο Μίλοραντ Ντόντικ, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, ήταν υπέρ της ιδέας της διχοτόμησης.
Ο Ντζαφέροβιτς περιέγραψε τη συζήτηση λεπτομερέστερα, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της Κροατίας δήλωσε ότι υπήρχαν "ορισμένοι κύκλοι" στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πίστευαν ότι η διαδικασία αποσύνθεσης της Γιουγκοσλαβίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, και μόνο τότε θα μπορούσαν οι χώρες της Δυτικής Τα Βαλκάνια γίνονται δεκτά στην ΕΕ. Ο Ντζαφέροβιτς είπε ότι η διαδικασία αποσύνθεσης έχει ήδη τελειώσει και ότι οδηγούν την περιοχή σε έναν νέο πόλεμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κροατίας συμφώνησε με τη δήλωσή του. Koha Ditore
No comments:
Post a Comment