Παρά τα προβλήματα της ισλαμικής μετανάστευσης που έχει η Ευρώπη, φαίνεται ότι στα Βαλκάνια, μέρος των οποίων διαδίδεται ως «η ίδια», δεν παρατηρούν πώς Αλβανοί, κυρίως Μουσουλμάνοι, που κυβερνούν στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, καταλαμβάνουν εδάφη Ορθόδοξων, Ελληνικοί και Σερβικοί πληθυσμοί, ψηφίζοντας νόμους που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, αλλά και βίαια
10 Απριλίου 2021
Δεν υπήρχε τρόπος να χάσετε τη συζήτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς σχετικά με τον κίνδυνο που απειλεί τη Μονή Deçan, τον ηγούμενο της Μονής Deçan, Sava Janjic, ο οποίος αξιολόγησε ότι αυτή είναι μια γνωστή αλήθεια σύμφωνα με τον ίδιο, η οποία επιβεβαιώνεται από το κατάταξη των μνημείων που απειλούνται από την UNESCO.
Ο Γιάνζιτς ισχυρίστηκε ότι στο Κοσσυφοπέδιο στερούνται σχεδόν τα πάντα και ότι υπάρχει συστηματική εθνοτική και θρησκευτική διάκριση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και το όνομα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν επιτρέπεται να αναφέρεται στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό είναι ένα μεγάλο παράπονο από έναν εκπρόσωπο της σερβικής εκκλησίας και της εθνοτικής κοινότητας που έχει νομική προστασία πέρα από την ισότητα των πολιτών και που πηγαίνει σε προνόμια.
"Η κυβέρνηση του Κοσόβαρ συμπεριφέρεται συχνά σαν να ζει σε μια παράλληλη πραγματικότητα. Από τη μια πλευρά, λένε ότι υπάρχει διεθνική και διαθρησκευτική αρμονία ή, αφετέρου, οι διακρίσεις των Σέρβων και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που στερούνται βασικών δικαιωμάτων όπως ποτέ πριν δεν ήταν πιο έντονες, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες υπήρχαν τόσο πολλές επιθέσεις εναντίον των εκκλησιών μας, λεηλασίες "Αντιμετωπίζουμε συνεχώς την άρνηση της ταυτότητας της Εκκλησίας μας, της οποίας το όνομα δεν μπορούμε καν να πούμε", δήλωσε ο Janjic σε δήλωση.
Ο Γιάνζιτς παραπονέθηκε περαιτέρω ότι οι δικαστικοί νόμοι και οι κανονισμοί δεν εφαρμόζονται σαν να μην εφαρμόζονταν διεθνείς συμφωνίες για τη σερβική εκκλησία Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να γίνει δουλειά για την «αύξηση των δικαιωμάτων μας και των δικαιωμάτων της Εκκλησίας μας και της νομικής προστασίας όσον αφορά την επιθετική πανο-Αλβανική ρητορική και την άρνηση της σερβικής πνευματικής, πολιτιστικής, εθνικής ταυτότητας στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια».
Η συζήτηση ξεκίνησε μετά τον ορισμό του οργανισμού Europa Nostra που είχε εκτιμήσει ότι η Μονή του Deçan βρίσκεται στη λίστα με επτά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς με αυξημένο κίνδυνο. Ο πρωθυπουργός Albin Kurti και ο Πρόεδρος Vjosa Osmani-Sadriu δεν συμφώνησαν με αυτήν την αξιολόγηση σε κοινή δήλωση. Link
No comments:
Post a Comment