Tuesday, August 20, 2019

ΥΠΕΞ σε ερώτηση Μυλωνάκη: Οι Αλβανοί καθυστέρησαν σημαντικά, η ΕΕ παρακολουθεί στενά την υπόθεση Κατσίφα

SManalysis
Αντώνης Μυλωνάκης Ελληνική Λύση

Με αφορμή το πρόσφατο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης υπέβαλε ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει η ελληνική κυβέρνηση για την ασφάλεια των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών της Αλβανίας, αλλά και πότε θα έρθει στα χέρια της πόρισμα των αλβανικών αρχών για τη δολοφονία του Κ. Κατσίφα.

Κατσίφας ερώτηση Μυλωνάκης

 ÎšÎ±Ï„σίφας ερώτηση Μυλωνάκης

Λίγες μέρες μετά την υποβολή του ερωτήματος, το ΥΠΕΞ απάντησε στον κ. Μυλωνάκη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το θέμα παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και ότι έχει καταστεί σαφές προς την αλβανική πλευρά πως δεν θα πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην έκδοση πορίσματος.

Η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια
«Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επέδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο χειρισμό της σημαντικής υπόθεσης Κ. Κατσίφα. Ενημερώνει συστηματικά και ευαισθητοποιεί καταλλήλως διεθνείς εταίρους εν προκειμένω, όπως και για κάθε εξέλιξη, που επηρεάζει δυσμενώς τους ομογενείς μας στην Αλβανία.

Πάγια θέση μας, που έχει εμπεδωθεί προς άπαντες, είναι ότι η αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) άπτεται, όχι μόνον των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Αλβανίας αλλά και, κατεξοχήν, της ευρωπαϊκής προοπτικής των Τιράνων, καθώς μάλιστα το ζήτημα εμπίπτει στις 5 Κύριες Προτεραιότητες, που η Αλβανία οφείλει να εκπληρώσει, προκειμένου να ανοίξουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον προσεχή Οκτώβριο.

Ενδεικτικώς αναφέρεται ότι, κατόπιν σύντονων ελληνικών προσπαθειών, η ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης Κατσίφα κατεγράφη στην Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αλβανία, ενώ και ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση κ. Hahn, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Ελλήνων Ευρωβουλευτών, τόνισε ότι οι αλβανικές Αρχές οφείλουν να διερευνήσουν με διεξοδικό και διαφανή τρόπο τα πραγματικά περιστατικά που οδήγησαν στο θάνατο του Κ. Κατσίφα, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις εν προκειμένω παρακολουθούνται στενά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είναι γεγονός ότι η ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση θανάτωσης του Κ. Κατσίφα έχει καθυστερήσει σημαντικά (υπενθυμίζεται ότι ο νέος Εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση τον παρελθόντα Μάρτιο ζήτησε και έλαβε, κατά τον αλβανικό Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, 3μηνη παράταση για την ολοκλήρωση του πορίσματος). Στην παρούσα φάση αναμένεται η δημοσιοποίηση της Επίσημης Έκθεσης της Αλβανικής Γενικής Εισαγγελίας Σοβαρών Εγκλημάτων για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του το μέλος της ΕΕΜ και Έλληνας πολίτης.

Από πλευράς μας, έχουμε καταστήσει σαφές στην αλβανική πλευρά ότι οι σχετικές έρευνες πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα και να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό, χωρίς περαιτέρω χρονοτριβές, εμπεριστατωμένο πόρισμα, που να ρίχνει φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης και να
οδηγεί στην απόδοση δικαιοσύνης για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας στην ΕΕΜ, για τις διμερείς σχέσεις και, εν τέλει, για την εικόνα της Αλβανίας ως προς την ευρωπαϊκή απαίτηση για κράτος δικαίου».

Δείτε σε μορφή pdf το επίσημο έγγραφο της απάντησης του Υπουργείου Εξωτερικών

No comments: