Wednesday, October 3, 2018

Γερμανίδα Ειδικός: Αν δεν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, βλέπω εθνοτικές συγκρούσεις

SManalysis


Οκτώβριος 3, 2018. Echedoros

Η Ρόζα Μπαλφόουρ του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ (GMF), ειδικός σε ευρωπαϊκά θέματα και διεύρυνσης της ΕΕ, προειδοποιεί ότι εάν δεν περάσει η συμφωνία με την Ελλάδα, δεν αποκλείεται αποσταθεροποίηση στη χώρα και γενικότερα στην περιοχή.


«Δεν υπάρχουν καλές προοπτικές, εάν η συμφωνία αποτύχει. Η ιστορία δείχνει ότι όταν δεν υπάρχει εθνική συμμετοχή, όπως έχουμε δει στη ‘Μακεδονία’, τότε υπονομεύεται το status quo όχι μόνο στη δημοκρατία αλλά στη σταθερότητα.

 Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα επιδείνωσης των εθνοτικών σχέσεων στη χώρα, δεν λέω ότι θα συμβεί, αλλά σε αυτό μπορεί να οδηγήσει η πολιτική κρίση στη χώρα με την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής», είπε η Μπαλφόουρ.


Η ίδια τόνισε ότι αν και η διεθνής κοινότητα περίμενε ότι θα υπήρχε πρόβλημα στην προσέλευση στο δημοψήφισμα και γνώριζε ότι υπήρχαν προβλήματα με τους εκλογικούς καταλόγους, ωστόσο, λόγω της σημαντικότητας αυτής της συμφωνίας επισκέφθηκαν πριν το δημοψήφισμα ανώτερα πολιτικά πρόσωπα, λαμβάνοντας ουσιαστικά μέρος στην κυβερνητική εκστρατεία.


Η Μπαλφόουρ δηλώνει ότι γενικά  οι πολίτες της χώρας αυτής ‘έχουν κολλήσει’ σε στερεότυπα του παρελθόντος και δεν κατάφεραν οι πολιτικοί να κάνουν πλήρως κατανοητή τη σημασία αυτής  της ιστορικής συμφωνίας με την Ελλάδα.


«Δεν πρέπει να βλέπει κανείς τη χώρα στο πλαίσιο της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, αλλά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

 Αν οι Αλβανοί αισθανθούν αποξενωμένοι λόγω της επιδείνωσης του πολιτικού πλαισίου, εάν ο διάλογος μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου υπονομευθεί από πολιτικούς καιροσκόπους, γνωρίζουμε όλοι μας ότι αυτή η περιοχή θα μπορούσε να οδηγηθεί σε τροχιά αποσταθεροποίησης», είπε.


Η Μπαλφόουρ πρόσθεσε ότι δεν θέλει να προβλέψει καταστροφικά σενάρια, αλλά ότι στην παρούσα κατάσταση δεν αποκλείεται ο κίνδυνος συνεχιζόμενης αστάθειας.


‘Лидер’

No comments: